Sızma zeytinyağı, antioksidan özelliklere sahip olan polifenoller açısından oldukça zengin bir besindir. Polifenoller, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve bunamaya karşı etkilidir. Zeytinyağı, antioksidan ve antienflamatuar olan iki polifenol içerir.
Kalp Sağlığı için: Oleik Asit
Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında oleik asit bulunur. Zeytinyağında bulunan bu yağ asiti, kötü kolesterolün (LDL) düşmesine ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Bu özelliği sebebi ile oleik asit içeren zeytinyağı kalp dostu olarak bilinir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Sızma zeytinyağını soğuk yemeklerin hazırlanma aşamasında kullanabileceğiniz gibi piştikten sonra sıcak bir yemeğin üzerine de ekleyebilirsiniz. Böylece soğuk lezzetlerin tadını mükemmelleştirir ve sıcak yemeklere son bir gurme dokunuşu yapmış olursunuz.
Zeytinyağının, kolesterol düzenleyici etkisi ile kalp hastalıkları riskini azalttığını dile getiren Karatay, "Zeytinyağı, damar tıkanıklıklarını önlemede yardımcı olur, tansiyonun kontrol altında tutulmasında önemli rol üstlenir, ayrıca kanseri önleyici maddeler içerir.
İlgili 21 soru bulundu
Yatmadan önce zeytinyağı içmek sindirimi kolaylaştıran yönü ile birlikte sağlık açısından gerçekten çok doğru bir avantaj ve tercihi olmaya devam etmektedir. Korkmadan tüketebileceğiniz bu sağlıklı gıda, gerçekten zengin içeriği ile birlikte mide asidini azaltan bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Murat Gençbay , zeytinyağının kalp krizi ve buna bağlı ölümleri azalttığını belirterek, 'Zeytinyağının içindeki kuvvetli antioksidanlar kötü kolesterolün oksidasyonunu önler ve anti-aterojenik etki gösterir.
Polifenoller Açısından Zengindir
Sızma zeytinyağı, antioksidan özelliklere sahip olan polifenoller açısından oldukça zengin bir besindir. Polifenoller, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve bunamaya karşı etkilidir. Zeytinyağı, antioksidan ve antienflamatuar olan iki polifenol içerir.
Zeytinyağının zararları
Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir. Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
Daha birçok faydası olan zeytinyağı ağrıları geçirmekte fazlasıyla etkilidir. ZEYTİNYAĞI VE TUZ KARIŞIMI NASIL HAZIRLANIR? Yapılan araştırmalar, bu kürü düzenli olarak 10 gün uyguladığınızda kıkırdak ve kas gelişimine büyük etkileri olduğunu söylemektedir.
Zeytinyağı mide ve sindirim kanalına iyi gelmesiyle bilinir. Özellikle mide şikayetlerinin azalmasını sağlar. Midenin rahatlaması için mide asidini dengeler. Bu sayede mide asidi fazlalığı engellenir ve yanmalar son bulur.
Zeytinyağı bağırsak, idrar yolları, safra kesesi ve gastritin giderilmesinde de etkin olarak kullanılabilir.
Zeytinyağı, içerdiği bileşenler sayesinde sindirim sistemini temizler. Bağırsak sağlığını iyileştirir ve bağırsak fonksiyonlarının doğru şekilde çalışması için yardımcı olur.
Zeytinyağına katılan birkaç damla limon aç karnına tüketildiğinde sadece karaciğerdeki zehrin atılmasında yardımcı olmuyor aynı zamanda sindirim sistemini de temizliyor. Zeytinyağı limon karışımı Alzheimer hastalığından ve ruhsal çöküntüden korunmanıza yardımcı olur.
Yapılan araştırmalarda zeytinyağının vücuttaki tüm toksinleri kısa sürede atabildiği tespit edilmiştir. Bilim insanları bu kadar güçlü bir besin kaynağının sitrik asit bakımından zengin olan limon ile karıştırıldığında ortaya daha güçlü bir doğal ilacın çıktığını onayladı.
Vitamin A, D: Zeytinyağında kalsiyumun tutulmasına yardımcı olan antioksidan A vitamini, antiraşitik D vitamini, az miktarda da fitoserol maddesi, bulunur. Ayrıca zeytinyağında bulunan kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır ve mineraller kemik gelişimini sağlar.
PEYGAMBERİMİZ TAVSİYE ETTİ
Hz. Ömer'den (R.A) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “Zeytinyağını ekmeğe katık edin ve onunla yağlanın. Çünkü bu yağ, mübarek bir ağaçtan alınmadır…”
Zeytinyağının içilmeden direkt olarak cilt üzerine uygulanması oldukça yaygındır. Yüze zeytinyağı sürmenin bir zararı yoktur ve kıllanma yapmaz. Aksine cildi yumuşatarak, parlak ve canlı gözükmesini sağlar. Yüzün beslenmesi, tüylerde artışa sebep olmayacağı için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı, E ve K vitaminleri bakımından çokça zengindir. Bu vitaminler de beyin sağlığını korur ve beynin işlevini normal bir şekilde yerine getirmesini sağlar. C vitamininin varlığında E ve K vitaminleri, hafıza kaybını önler ve Alzheimer riskini de azaltmaya yönelik çalışmalar yapar.
Doğanın mucizesi zeytinyağı metabolizmayı hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri temizler.
Ağrılı eklemlerinize günde iki kez zeytinyağı masajı uygulayın. Masaj sona erdikten sonra durulamayan ve cildinize emmesini sağlayın. Bunun yanısıra zeytin yağını ağızdan alarak da eklem ağrıları ile savaşta faydalarını yaşayabilirsiniz.
Zeytinyağı, diğer yağların aksine karaciğerinizi koruyor. Alkol dışı karaciğer yağlanmasından uzak durmak için ayçiçeği yağı ve balık yağından uzak durmanız, zeytinyağı tüketmeniz öneriliyor.
Zeytinyağı: Sağlık konusundaki yararları binlerce yıldır bilinen ve çok eski çağlardan beri kullanılan zeytinyağı, içerisindeki polifenoller ve E vitamini sayesinde akciğerlerin sağlığına katkı sağlamaktadır.
Zeytinyağı tüketmek astım gibi solunum rahatsızlıklarına karşı korunmaya yardımcı oluyor. Zeytinyağı açısından zengin olan Akdeniz diyetinin, sigara içenlerin yanı sıra KOAH ve astımı olan kişilerde de akciğer fonksiyonuna fayda sağladığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıktı.
Hastalığı önlemek ise doğru beslenmeden geçiyor: Zeytinyağı: Her sabah aç karnına tüketeceğiniz iki yemek kaşığı zeytinyağı, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri