T bölgesinin buruna inen bölgesi yani iki gözün arasındaki bölgedeki sivilceler karaciğerlerle ilgili bölge. Yüksek alkol tüketimi, yağlı ve tuzlu yiyeceklerin aşırı tüketimi gibi sebeplerden kaynaklanması muhtemel. Bu yüzden beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekiyor.
2. T bölgesini temiz tut
Alnın, burnun ve çenen gibi (genellikle bu bölge şekli T harfine benzediği için T bölgesi olarak adlandırılır) yüzünün bazı bölgeleri diğer kısımlarına göre daha yağlı olabilir. T bölgende sivilce çıkmasını nasıl önlersin: Bu bölgeyi yağ içermeyen bir cilt temizleyici ile yıka.
Sivilce, genellikle yüz, göğüs, sırt ve omuz bölgelerinde cilt gözeneklerinin tıkanması, yağ bezlerinin aşırı yağ üretimi ve bakteriyel enfeksiyonun birleşimi sonucu oluşan bir cilt sorunudur. Sivilceler, siyah noktalar, beyaz noktalar, papüller, püstüller, nodüller ve kistler gibi çeşitli lezyon tiplerini içerebilir.
Stres sonucu oluşan sivilceler özellikle T bölgesinde ortaya çıkar.
Sadece yağlı cildi olan kişilerde sivilce oluşur. Ciltte yağ üretimi her cilt tipinde olur. Dolayısıyla her cilt tipinde sivilce oluşabilir. Sivilcenin nedeni yağlı yiyeceklerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
Örneğin çok fazla trans yağ içeren veya çok fazla tuz içeren besinler, sivilce oluşumunu büyük ölçüde desteklemektedir. Cips, işlenmiş çikolata, Çin tuzu, tavuk bulyon, katkı maddesi içeren salça, jelibon ve benzeri gıdalar; cildin doğal yağ dengesini bozarak sivilce oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Androjen olarak adlandırılan erkek cinsiyet hormonları, erkek ve kız çocuklarında ergenlik döneminde artış gösterir. Fazla androjen yağ bezlerinin büyümesine öncülük eder ki bu da daha fazla sebum üretimi demektir. Bir başka faktör kalıtım, yani genlerdir. Sivilce gelişimine eğilim aileden miras olabilir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan, hormon kaynaklı akne iste genellikle çenede sivilce çıkması ile kendini gösterir. Ağız kenarları, çene çizgisi, çenede sivilce problemi yaşanıyorsa bu durumun sebebi genellikle hormonlardan kaynaklanır.
Cilt, saç derisi de dâhil olmak üzere tüm cilt hücrelerinin kurumasını önlemek amacıyla sebum üretir. Aşırı sebum üretimi ya da cildin doğru ve etkili bir şekilde temizlenmemesi gözeneklerin tıkanması ve sırtta sivilce çıkması ile sonuçlanabilir.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
T bölgesi yağlanması hormonal salgılar, uzun süre güneşe maruz kalmaya veya kullanmakta olduğunuz ürünlerin sert kimyasallar içermesinden de kaynaklanabilir. Bu nedenle T bölgesi yağlanmasından kurtulmanın ilk şartının doğru cilt bakımı ve doğal içerikler olduğunu unutmamamız gerekir.
Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer. Ancak bazı durumlarda cilt altında birkaç ay kadar kalabilir ve bu durum ağrı ile ciltte tahrişe neden olabilir. Hatta fazla sebum, bakteriler ve ölü cilt hücreleri cilt gözeneklerini tıkayarak enfeksiyona neden olabilir.
1) Sivilce ve Akne Tedavisinde Kullanılır
Kükürtlü sabun sivilce ve aknelere iyi gelmektedir. Kükürtlü sabunun cildi kurutma özelliği bulunmaktadır. Antiseptik ve antibakteriyel bir sabun türüdür. Bu neden cilt problemlerinde tedavi amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Zaman zaman “Bunlar sivilce değil, akne” gibi yorumlarla karşılaşabiliyoruz. Aslında sivilce ve akne eş anlamlı kelimeler, akne sivilcenin tıbbi ismi. Yani ikisi arasında herhangi bir fark bulunmamakta, tedavi ve takibi değişkenlik göstermemektedir.
Nasıl Anlaşılır? Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
Su içmek sivilce/akne oluşumunun önüne geçer ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur) Yağlı beslenmemek, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermek. Uyku esnasında cilt beslenmekte ve kendini yenilemekte olduğundan uykuyu iyi almış olmak. Cildi yeterli miktarda düzenli bir şekilde günlük olarak temizlemek.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Güney sahil diyeti olarak bilinen düşük karbonhidrat içeren, bol meyve, sebze, yağsız et, balık ağırlıklı beslenmeler ile aknenin kontrol edilebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle akneli hastlarda dengeli hatta düşük glisemik indeksli bir beslenme önerilmektedir. Hatta mümkünse karbonhidratlardan uzak kalınmalıdır.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Bol bol su içmek sivilceden kurtulmak için çok önemli bir faktördür. Meyve sularının, çorbalarının veya sodaların içerdiği sulardan bahsetmiyoruz, normal içme suyundan yeterli miktarda tüketmelisiniz. Su cildinizi nemli tutarak sivilceye neden olan kimyasalların temizlenmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri