Arapça kökenli tahin kelimesi, öğütülmüş susamın koyu sıvı hali anlamına gelir. Tahinin tarihçesini araştırdığımızda, ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde özellikle de ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerine yayılmış.
Tahin helvasının geçmişi 1800'lü yıllara dayanıyor. İbrahim Efendi, o dönemde pekmezle yapılan helvaya alternatif olarak tahin ve şeker kullanarak helva üretimini geliştirmiş. Tahin üretimi yapan ve ürettiği tahini, helvasına da kullanan İbrahim Efendi, 1884 yılında Malatya'nın Darende ilçesinden.
SUSAM TARIMI
En çok tahin ve tahin helvası yapımında, sabun, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilir. Susam sıcak bölgelerde yetişir, bu bölgelerde yetişme döneminde aylık sıcaklık ortalaması 20 dereceden az olmaması gerekir.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Bozkır, tahin diyarı olarak bilinen, İç Anadolu bölgesinin şirin bir ilçesidir. Aynı zamanda efeleri ile meşhur olan Bozkır, tahini ile meşhur olmuş ve herkes tarafından kabul edilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Üründe kullanılan susamın aynı zamanda yurtdışı menşeli değil, Türkiye menşeli olduğunu da söyleyelim. Ürün 300 gr.'lık cam kavanozlarda satılıyor. Ürün içeriğine baktığımızda sadece kabuklu susamdan elde edilen tahin olduğunu görüyoruz.
Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir. Yağ eklemeden, tamamen susam kullanarak üretilen tahinler daha yoğun bir kıvama sahip olur ve daha sağlıklıdır.
KOSKA HELVA NİÇİN KALİTELİ VE LEZZETLİDİR? Yüksek tahin oranına sahiptir. Tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan üretmesi ve üretimdeki ustalığı sayesinde kaliteli ve lezzetlidir.
Tahinin kalitesini anlamak için, susamın çok iyi kalitede olması gerekiyor. Çukurcu susamının en önemli özelliği ata tohum olmasıdır. Çok eskiden beri üretilen susamlardan tohumlardan elde edilir. Kaliteli tahinin en önemli özelliği susamın yüzde yüz organik olmasıdır.
ŞİTOĞLU PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.
Kepekli tahin : kalın ve esmer kahverengi renktir.susam ı çifte kavrulmuş tahin dir. Kepeksiz tahin : kepekli tahin e göre ince ve açık kahverengi renktir.susam ı çifte kavrulmuştur. Bozkır tahini : kalın ve kahverengi renktir.susam ı çifte kavrulmuştur.
Türkiye ürettiği susamın neredeyse tamamını Japonya'ya satarken, ihtiyacını ise Afrika ülkelerinden karşılıyor.
Hummus Arapça'da nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Vücuda ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali sağlıyor
Her sabah 3-4 yemek kaşığı kadar yiyeceğiniz tahinle vücudunuza ihtiyaç duyduğu birçok mineral ve vitamini kazandırabiliyor, bu sayede kendinizi gün içinde çok daha zinde hissetmeye başlayabiliyorsunuz.
Üretimi bu şartlara uygun olarak yapılan tahin onlarca yıl kapağı hiç açılmadan durursa dayanıyor. Kapağı açıldıktan sonra ise mümkün olduğunca serin ve ışık almayan bir yerde bekletilirse bozulmadan aylarca hatta yıllarca kalabiliyor.
Tahin bilinenin aksine kolesterol içermez. İçerdiği Phytosterol sayesinde bazı kanser türlerine karşı korumanın yanı sıra kolesterol seviyesini düşmesine yardımcı olur.
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Tahini hazırlarken susamın kabuğunu soymadan üretime aldığımdan daha önce bahsetmiştim. İşte o siyah noktalar soymadığım susam kabukları.
Torku Tahin, %100 doğal bir üründür. Türk mutfağında en çok sevilen lezzetlerden biri olan tahin pekmezle karıştırıldığında oldukça uyumlu bir lezzete sahip olabildiği gibi sade olarak da tüketilebilir. Tahin, susamın ezilerek akıcı kıvama getirilmiş halidir.
Türkiye'de üretilen bu tahinde ithal susam kullanılmış. Firma da mevzuatın verdiği yetkiye dayanarak susamı hangi ülkeden ithal ettiğini açıklamıyor. Ürün yerli gibi gözüküyor fakat ithal susamdan imaldir.
1 İş Günü İçerisinde Kargoya Verilir. Tahin susam haricinde hiç bir katkı maddesi içermez. Üretimde kullanılan susam Antalya, Serik, Manavgat yöresinden temin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri