Tahinin ham maddesi, susamdır. Susam yağı, macun benzeri bir kıvam elde etmek için yeterli bitkisel yağ ile harmanlanmış susam tohumlarından oluşur. Tahinin en yaygın kullanımlarından biri, Orta Doğu dip humusunu yapmak için püresi nohutla karıştırmaktır.
Susam yağı yerine koymak için, ¾ yemek kaşığı tahin ila 1 yemek kaşığı susam yağı kullanın.
Tahinin içindeki susam yağı bol miktarda çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için tüketilen en faydalı besinler arasında yer alır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önlerken damar sağlığınızı korur.
Susam Ezmesi ile Tahinin Farkları
Tahin yumuşak bir tada sahipken susam ezmesi fıstık ezmesi gibi yoğun ve zengin bir aromada, çok daha koyu bir tat bırakıyor. Susam ezmesi tahinden renk olarak da daha koyu. Susamlar ezme işleminden önce çok fazla kavrulduğu için rengi de tahinden daha koyu oluyor.
Tahin %100 susam bitkisinden yapılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Tahinin Üzerinde Biriken Yağ
Susam yağlı bir besin olduğu için tahin de doğal olarak yağlıdır. Bu yağlar sağlıklı olan doymamış yağlardır.
Tahin, susamın kabuğunun soyulması, kavrulması ve öğütülmesi ile elde edilen bir Orta Doğu çeşnisidir.
Ciltte oluşan yanık ve yaraların tedavisinde kullanılan susam yağı içeriğindeki E vitamininden dolayı hücre yenilenmesine yardımcı olur. Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu etkisi olan susam yağı güneş koruyucu olarak da kullanılır. Antibakteriyel etkiye sahip olan susam yağı ağrı kesici olarak oldukça etkilidir.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır. Geçici bir buruk tat olmalı, burukluk rahatsız edici olmamalıdır. Tahinde farklı tatlar olamamalı, tahin cok sıvı veya cok yoğun olmamalıdır.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir.
Bir çay kaşığı tahin içinde 8 gram yağ bulunur. Ancak bu yağların % 80'i doymamış olduğu için kalp sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Tahin'den alınan önemli minerallerden biri de bakırdır.
Tahin yağı, karaciğeri çeşitli hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Toksinlerin de vücuttan atılmasını sağlar. Tahin böbrek hastalıklarını önler ve böbrek sağlığından korunmaya yardımcı olur. Tahin içinde yüksek miktarda antioksidan bulunuyor Bu sayede vücuttaki serbest radikaller çeşitli hasarı önlüyor.
Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor.
Tahin susamdan elde edilen bir besindir. Susam bitkisinin ezilmesi ve bir takım işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir. Tahin yapımında öncelikle susam tohumları toplanır ve elenir. Daha sonra bu tohumlar kabuklarından ayrılarak yıkanır ve bir süre kavrulur.
Koska, tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan elde eder. Tahinimiz hiçbir katkı maddesi ve koruyucu içermez.
Üretim şekline göre farklı tahin çeşitleri bulunur. Beyaz, çifte kavrulmuş ve kepekli olan başlıca çeşitlerdir. Bu çeşitler arasında en bilineni ise kepekli olanıdır. Kepekli çeşit, susam kabuklarının ortalama yüzde onunun alınması ile oluşur.
Tahin, içerik bakımından mikropların üremesi için elverişli bir ortama sahip değildir. Dolayısıyla tahin bozulur mu sorusunun cevabı “kolay kolay bozulmaz” olmalıdır. Neden kolay kolay bozulmaz diyoruz, çünkü bozulması imkansız diyemeyiz.
Cildi yenileyen, cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olan tahin yağı direkt olarak yüze sürülmesi, yüz yapısını deforme edilmesine neden olabilir. O yüzden kullanılan nemlendirici kremin içine 3-5 damla kadar tahin yağı ekleyerek cilde sürülmesi tavsiye edilir.
Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız susam yağı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü bu yağ kan basıncını düşürür ve kanı inceltebilir.
Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller ve B vitaminleri açısından hayli zengin olan susamın vücuda enerji verdiğini söyleyen uzmanlar, "Cinsel gücü de artırır, performansı yükseltir" diyor.
Sabah kahvaltılarında genellikle pekmezle birlikte tüketilen tahinin karaciğer yağlanması yapan ve dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardan biri olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin tahinin içeriğinde yüksek oranda doymuş yağ bulundurması olmasına dikkat çekiliyor.
KARACİĞER DOSTU
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri