Yüksek oranda tekli veya çoklu doymamış yağlar içeren tahin, antiinflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirmesinin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürür, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır. Ayrıca tahinin içindeki kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmeye yardım eder.
Tahin, yukarıda belirtilen besin değerlerine ek olarak iyi bir bakır kaynağıdır. Bakır, demir emilimi, kan pıhtı oluşumu ve kan basıncı için gerekli olan bir mineraldir. Tahini düzenli ve dengeli olarak tüketerek besin değerlerinden faydalanılabilir.
Bazı ilaçlarla etkileşime girebilen bir besin olan tahini kan sulandırıcı ilaçlar vb. kullanan kişiler doktorlarına danışmadan tüketmemelidir. Çünkü tahin kan pıhtılaşmasını etkileyebilen bakır içerir. Ayrıca tiroid ilaçları kullanan kişiler de tahini dikkatli tüketmelidir.
Aç karnına tahin tüketmek genellikle mideye iyi gelmez. Tahin yüksek yağ içeriği nedeniyle sindirim sistemi üzerinde ağırlığa sebep olabilir. Özellikle mide hassasiyeti olan kişiler aç karnına tahin tüketiminden kaçınmalıdır.
Tahin, kan akışının düzenli olmasına sağladığı katkıyla kalp krizi ve inme riskini de azaltmaktadır. Çok önemli olan bu iki rahatsızlıktan korunabilmek için damar tıkanıklığının oluşmasını önlemede tahinin tüketilmesi büyük rol oynar. Kolesterole karşı dayanıklılığımızı artırır.
İlgili 26 soru bulundu
Tahin Zararları ve Yan Etkileri
Susam alerjen bir besindir. Tahin de susam alerjisi olanlar için tehlikeli bir yiyecektir. İçeriğindeki şeker ve doymamış yağ asitleri nedeniyle kronik iltihaba sebep olabilir. Kronik iltihap birçok otoimmün hastalığın baş sorumlusudur.
Yüksek yağ içeriği olan tahin, aşırı tüketildiğinde içerdiği kalori miktarıyla birlikte kilo alımına ve vücuttaki iltihapların da tetiklenmesine sebebiyet verebilir. Bununla birlikte susam alerjisi olan kişilerin de tahini kontrollü ve dengeli bir şekilde tüketmelidir.
Vücuda ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali sağlıyor
Her sabah 3-4 yemek kaşığı kadar yiyeceğiniz tahinle vücudunuza ihtiyaç duyduğu birçok mineral ve vitamini kazandırabiliyor, bu sayede kendinizi gün içinde çok daha zinde hissetmeye başlayabiliyorsunuz.
Tahin yararları ile insan sağlığı üzerinde etkili bir besin maddesidir. Özellikle kış günlerinde sıklıkla tüketilen tahin tansiyonu yükseltir mi? Tahinin içeriğinde yar alan magnezyum minerali, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir ve kalp krizi riskine iyi gelir.
Yerli susamdan imal edilmesi yüksek yağ oranına sahip olması açısından son derece önemlidir. Her sabah aç karına alacağınız 2 yemek kaşığı tahin bu hastalıkların önüne geçerken, aynı zamanda ileride oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşıda koruyucu bir etki sağlar.
Tahin Zararları
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez.
Tahin, karaciğerinizi ve böbreklerinizi korumaya yardımcı olabilecek kimyasallar içeren susam tohumlarından yapılır. Peki, tahin neyle yenir? Tahini, pekmezle, yoğurtla tüketebilirsiniz.
Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli. Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar hem de kış aylarında üşümeyi engeller.
Yüksek tansiyonun en temel nedeni aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, sigara alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strestir. Yüksek tansiyonu olan kişilerin mutlaka sağlıklı beslenmeleri, sigarayı bırakmaları, egzersiz yapmaları ve kilo vermeleri gerekmektedir.
Susam yağı; tansiyonu dengeler, kötü kolesterolü düşürür, diyabet tedavisine yardımcı olur, birçok kalp ve damar hastalığını önler.
Tansiyon Nasıl Düşer? Başı soğuk suyla yıkamak, uzanıp dinlenmek, ayran içmek, sarımsak yemek ve doğal bitki çayları içmenin yanı sıra muz, yoğurt, avokado, portakal, yeşil yapraklı sebzeler, somon, baklagiller gibi besinler yüksek tansiyona iyi gelen gıdalar arasında yer alır.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Cinsel gücü arttırıcı bit etki oluşturuyor
Kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri bulunan tahin pekmez karışımı özellikle erkeklerde cinsel gücü arttırıcı bir etki oluşturuyor, Sperm sayısı ve kalitesi konusunda da olumlu etkileri olduğu söyleniyor.
Diyabet: Tahin, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir, bu da diyabet yönetimine katkı sağlayabilir.
Kahvaltıda tüketilen 1 kaşık tahin gün boyunca enerjinizi yükseltecek, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Yine de her şeyin fazlası zararlı… Faydaları saymakla bitmeyen tahin ise tüketim sınırı aşıldığında kilo alımına sebep olabilmektedir.
Tahin, susamdan elde edilen mucizevi bir besin kaynağıdır. Düzenli olarak tüketildiğinde tüm toksinlerden arındıran ve birçok hastalığa kalkan olan tahinden günde bir kaşık yemek yeterli.
Diyetisyen Çisem Nur Ertopçu | Tahin mide için en faydalı besinlerdendir. Reflü, gastrit, ülser gibi mide hastalıklarına iyi gelir. Düzenli tahin tüketmek midey... Instagram.
Tahinin içindeki susam yağı bol miktarda çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için tüketilen en faydalı besinler arasında yer alır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önlerken damar sağlığınızı korur.
Özellikle demir eksikliği riski taşıyan bireyler için iyi bir demir kaynağıdır. Tahin pekmez, susam tohumlarının ve pekmezin besin değerlerini bir araya getirir. Bu, vücuda çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlar.
Tahin, mide koruyucu olma özelliğine bir besin olduğundan özellikle aç karnına tüketilmesi, yemeklerden kaynaklı oluşabilecek mide ağrısına karşı etkili bir tedbir olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri