Tahinin içindeki susam yağı bol miktarda çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için tüketilen en faydalı besinler arasında yer alır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önlerken damar sağlığınızı korur.
Tahin yağının içinde Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri olduğu için tahin Alzheimer hastalığının gelişimini oluşumunu önemli ölçüde yavaşlatır. Tahin vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve mineral içerir. Kolestrol seviyesini düzenler ve kan basıncının düşürmeye yardımcı olur.
Öncelikle tahin yağının yüzeye çıkması (donmuş tahin) tahinin bozulduğunu göstermez. Bekleyen tahinin üzerine çıkan susamın yağı alt tarafta kalan kısım ise ezilmiş susam tortusudur. Birçok gıda ürününde olduğu gibi yağ daha hafif bir bileşen olduğu için beklediği sürece yüzeye doğru çıkması oldukça doğal bir durumdur.
Cildi yenileyen, cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olan tahin yağı direkt olarak yüze sürülmesi, yüz yapısını deforme edilmesine neden olabilir. O yüzden kullanılan nemlendirici kremin içine 3-5 damla kadar tahin yağı ekleyerek cilde sürülmesi tavsiye edilir.
Bir çay kaşığı tahin içinde 8 gram yağ bulunur. Ancak bu yağların % 80'i doymamış olduğu için kalp sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Tahin'den alınan önemli minerallerden biri de bakırdır.
İlgili 44 soru bulundu
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir.
Jojoba yağının düzenli kullanımı cildi sıkılaştırır, sıkılaştırır ve yaşlanma belirtilerini yok etmek için dolgunlaştırır. Yağlı veya akneye meyilli bir cildiniz varsa, jojoba yağı en iyi seçenek olabilir.
Yapısında bulunan antioksidanlar ve Omega 9 sayesinde hücre yenileyici özelliği bulunan tahin sıklıkla saç bakımında kullanılır. Saçların uzaması, onarılması ve sağlığı için kullanılan susam yağı saç köklerini beslediğinden saç çıkarıcı özelliği de bulunur.
Cilt Sağlığını Geliştirmeye Yardımcı Olur
Susam tohumları, amino asitlerin, E ve B vitaminlerinin, eser mineralleri ve yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır ve hepsi cilt hücresi gençleştirme ve yaşlanmanın erken belirtilerini önleme konusunda yardımcı olur.
Üretimi bu şartlara uygun olarak yapılan tahin onlarca yıl kapağı hiç açılmadan durursa dayanıyor. Kapağı açıldıktan sonra ise mümkün olduğunca serin ve ışık almayan bir yerde bekletilirse bozulmadan aylarca hatta yıllarca kalabiliyor.
Susamın ezilmesiyle elde edilen tahinin, soya unu ve elek altı fıstığın ezilmesiyle üretilerek piyasaya ucuz fiyata sunulduğu ileri sürüldü. Antalya Ticaret Borsası Çeşitli Mallar Komitesi Başkanı Ramazan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı üreticilerin tahine de hile karıştırdığını söyledi.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kiler veya erzak dolabı tahini saklamak için ideal alanlardır. Eğer tahini hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklamanız çok daha iyi olabilir.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
Tahin, içerdiği kalsiyum ve Omega 3 sayesinde kilo vermeye yardımcıdır. Çünkü kalsiyum ve Omega 3 vücutta yağ yakımını hızlandıran minerallerden birisidir. Tahin, vücutta biriken yağları yakmak için doğal bir destektir. Bitkisel protein içeriğiyle kasları besler, yağ yakmayı hızlandırır.
Karaciğer detoksu için çok önemli olan metiyonin maddesinden barındırır. Kalsiyum açısından en zengin besinlerden biridir. E vitamini, B1, B2, B3, B5 ve B15 vitaminleri açısından zengindir. Sağlıklı hücre büyümesini hızlandırır.
Susam yağı ciltte tüylenme yapar mı? Eğer cildinize susam yağı maskesi uyguluyorsanız kıl köklerini besleyebileceği ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
Kuru ciltleri yumuşatma ve besleme konusunda da çok etkili olan susam yağı cildi sıkılaştırır, içeriğindeki antioksidanlar vasıtasıyla cildi temizler, toksinlerden arır ve besler. Susam yağı, ciltteki sivilce oluşumunu da önceden önler. Susam yağını tüm cildiniz için kullanabilirsiniz.
Badem yağı ile göz altı bölgesine masaj yapmak koyu halkaların görünümü azaltmaya yardımcı olacaktır. Badem yağının kan akışını hızlandırıcı etkisi vardır. Badem yağı ve yasemin yağı birlikte kullanıldıklarında hem koyu halka görünümü azaltır hem de cildin sıkılaşmasını sağlar. Badem yağı bal ile de kullanılabilir.
Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hindistancevizi yağı kuru cildi etkili bir şekilde tedavi edebilir, cildin sarkmasını önleyebilir ve kırışıklıkları giderebilir. Sabahları cilde az miktarda hindistancevizi yağı uygulayabilir ve gece yatmadan hemen önce bu miktarı ikiye katlayabilirsiniz.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Tahinde bulunan minerallerden demir ve çinko, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Çinko ayrıca, ciltte bulunan kolajen maddesinin üretiminde rol alarak, cilt sağlığının korunmasına da görev yapar.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri