Eğer tüketeceğiniz tahıl gevreği kuruysa bu durumda son tüketim tarihinin geçmiş olması herhangi bir tehlike yaratmayacaktır. Ancak içerisindeki yağların oksidasyonu nedeniyle tadı ve kokusunun değişebileceğini unutmamalısınız.
Kahvaltılık gevrekler paketleri açılmadığı takdirde, kutunun üzerindeki tarihten sonraki 6 ila 8 ay boyunca tüketilebilir. Paketi açılmış kahvaltılık gevrek ise 4 ila 6 ay boyunca taze kalır.
MISIR GEVREĞİ
Açılmamış bir paket mısır gevreği dolabınızda 6-12 ay kadar dayanabilirken, açılmış bir poşetin 4-6 ay içinde tüketilmesi gerekir. Mısır gevreği yemek için güvenli değilse, ambalajda kötü bir koku, böcekler ve sinekler ve hatta küf fark edersiniz.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
4- Mısır gevreği
Açılmamış bir paket mısır gevreği 6-12 ay boyunca bozulmadan kalır. Açılmış bir paket ise son tüketim tarihi geçtikten 4-6 ay sonrasına kadar bozulmaz.
İlgili 25 soru bulundu
1. Mısır gevreği. Eğer tüketeceğiniz tahıl gevreği kuruysa bu durumda son tüketim tarihinin geçmiş olması herhangi bir tehlike yaratmayacaktır. Ancak içerisindeki yağların oksidasyonu nedeniyle tadı ve kokusunun değişebileceğini unutmamalısınız.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
TETT, bir ürünün uygun koşullarda saklandığında hangi tarihe kadar tüketilebileceğine dair bir tavsiyedir. O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2020 ise ilacı 31 Temmuz 2020'den sonra almamalısınız.
Ancak toplam 3 ana öğünde de tüketilerek zayıflamak amacıyla kullanımında tüm gerekli besin ihtiyaçlarını gün içerisinde karşılamadığı için tüketilmesi doğru değildir. Özellikle hayvansal protein açısından yetersizdir ve sadece öğünlerde tüketiminin sonucunda anemi, kas kayıpları gibi sağlık problemleri oluşabilir.
Mısır gevreği ve makarna oda sıcaklığında kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabı gibi düşük sıcaklıktaki ortamlarda, tatlarını yitirirler ve kötü bir tada ve dokuya sahip olurlar.
Sade mısır gevreğini 1 kase süt ile tüketerek karnınızı doyurmak isterseniz alacağınız mevcut kalori değeri 107'dir. Hazır mısır gevreklerinde belli miktarda alıp süt ile birlikte tüketerek hem açlığı yok edebilir hemde fazla kalorili kahvaltılık besinlerden uzak durmuş olursunuz.
Güne yüksek şekerli bir kahvaltı gevreği ile başlamak kan şekerinizi ve insülin seviyenizi yükseltecektir. Birkaç saat sonra kan şekeriniz düşebilir ve vücudunuz başka bir yüksek karbonhidratlı yemek veya atıştırmalık isteyecektir. Kahvaltılık gevrekler sağlıklı olarak pazarlanmaktadır.
Mısır gevreğinin sağlıklı ve kalorisiz bir alternatif olması için, içerisinde şekerli besinlerin olmaması gerekiyor. Şeker ilavesiz mısır gevreğini, taze meyveler ve bir avuç tohumla sağlıklı bir öğüne dönüştürebilirsiniz.
Tüketici STK'sı geçmiş ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir. Fakat tavsiye edilen tüketim tarihi geçmişi bir gıdanın rengi, tadı ve kokusu gibi duyusal özellikler dikkate alınarak herhangi bir olumsuz nokta yoksa tüketilebilme ihtimali vardır.
Türkçe'de TETT açılımı, “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” anlamına gelmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın her ürün için son kullanma tarihi kapsamında uygulanmaktadır. Fakat TETT, bundan farklı olarak ürünün tarihi geçse bile özelliklerini koruduğu takdirde tüketilebileceği tarihi belirtir.
Tarihi geçmiş gıdaları tüketmek ise belli hastalık ve rahatsızlıkların riskinde artışa sebep olabilir. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü yiyip yiyemeyeceğiniz hakkında emin değilseniz, önleminizi alın ve atın gitsin. Özellikle rahatsız edici bir kokusu, aroması ve görünümü olan gıdalar tüketilmemeliler.
Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, raf ömrü geçmiş bir üründe, özellikle bakteri ve küfler ile bunların toksinleri bulunabiliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, raf ömrü geçmiş bir ekmeğin, galeta ununa dönüştürülmesinin insan sağlığı açısından ne kadar riskli olduğu anlaşılıyor.
Süresi dolan pirinç, gıda zehirlenmesine yol açabilecek mantarlar veya küfler içerebilir. Bu durumda bozulmuş pirinç yemek, kusma, mide bulantısı, karın ağrısı başta olmak üzere koma, zayıf bağışıklık sistemi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sonuç olarak, son kullanma tarihi geçmiş yoğurt yiyebilirsiniz, ancak gıda israfı riskini sınırlamak için sadece tüketebileceğiniz kadar satın almaya özen gösterin.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Endüstriyel anlamda parti numarası, sayılar ve/veya harfler kullanarak, belirli üretim özellikleri (üretim saati, üretim tarihi, tanım kodu vb.) aynı olan bir dizi özdeş ürünün birbirinden ayrılmasını ve izlenebilmesini sağlar.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri