Alt kiracı yasal muhtap değildir. Mülk sahibi sözleşmeyi asıl kiracı ile yaptığından asıl kiracıya gönderilen ihtarname yeterlidir. Asıl kiracıya karşı alınan tahliye kararı alt kiracıyı da bağlar. İyi niyet göstergesi olarak alt kiracıya da ihtarname gönderilebilir.
Asıl kiracıya karşı tahliye kararı alınıp icra yoluyla tahliyesine gidildiği zaman alt kiracının tahliyesi sağlanır. Asıl kiracının icra yoluyla tahliye edileceği durumda alt kiracı kiracılık sıfatının devam ettiği iddiasında bulunamayacaktır.
Kiracı kiralananı alt kira sözleşmesi ile alt kiracıya kiralasa bile, kiracının yazılı tahliye taahhüdünde bulunduğu durumda kiraya veren ancak asıl kiracıya yönelik tahliye davası açabilir. Asıl kiracı hakkında verilen tahliye kararı, alt kiracıyı da bağlar.
Zira ona (kiralayana) karşı kira sözleşmesinden kaynaklanan bağımsız bir hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle alt kiracı, kiralanan nesnenin (şeyin) teslimini kiralayandan isteyemez. Buna karşılık kiralayan kira sözleşmesini sona erdirmek istiyorsa kendi kiracısına (ilk kiracı) karşı dava açmak zorundadır.
Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Ne Yapmalı? Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Kiraya verenin, kiracıya ayrıca ihtar göndermesine gerek yoktur. Kiracı, süre sonunda kiralananı boşaltmazsa kiraya veren tahliye davası açabilir. Kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye talebiyle icraya başvurabilir.
Tahliyenin icrasının durdurulabilmesi için mahkemeden icranın geri bırakılması kararı ile birlikte bir miktar bedelin teminat olarak icra müdürlüğüne yatırılması gerekir. Bu miktar kanunen belirlenmiş olmamakla birlikte eski tarihli bir içtihadı birleştirme kararı ile 3 aylık kira bedeli olarak belirlenmiştir.
Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez. Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur.
Hukuk Masrafları
Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanmalıdır. Bu masraflar, mahkeme kararıyla belirlenir ve kiracının ödemesi gereken toplam miktarı artırabilir.
Alt kira yasağına aykırılık halinde herhangi bir cezai yaptırım bulunmamaktadır. Daha basit bir şekilde söyleyecek olursak bu durumda herhangi bir hapis cezası bulunmamaktadır.
Yargıtay kararlarına göre, boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurması; belgenin geçerliliğini etkilememektedir. Bu tarihlerin sonradan anlaşmaya aykırı olarak doldurulduğunun ispatı ise, kiracı tarafından yazılı olarak yapılmalıdır.
Tahliye kararlarına karşı istinaf yolu açıktır. Ancak davalının istinaf etmiş olması hükmün icrasını durdurmaz. Yani tahliyeyi durdurmaz. Tahliyenin durdurulması isteniyorsa tehri icra davası açılabilir.
Buna göre ev sahibi, taahhütnamede tahliye tarihi olarak belirlenen günden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açmalıdır. Bu dava, sulh hukuk mahkemesinde görülür. Taşınmazın bulunduğu yerdeki veya davalının yerleşim yerindeki mahkemede dava açılabilir.
Tahliye Taahhütnamesi Tahliye Süresi
Kiracı taahhütnamede belirttiği sürede taşınmazı boşaltmakla yükümlü olurken kiraya veren bu tarihte tahliye edilmeyen taşınmazla ilgili olarak bir ay içinde icra dairesine başvurabilir veya tahliye davası açabilir. Tahliye talebinin yetkili icra dairesine yapılması gerekir.
Tahliye taahhütnamesinin şarta bağlı da gerçekleştirilebilir. TBK'nın 170. Maddesi uyarınca geçerli olacaktır. Kiracının, kiralanana ait birikmiş kira borçlarını belirlenen tarihe kadar ödememesi halinde tahliye taahhüdü vermesi buna örnektir.
Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etme Hakkı ve İcra Takibin Durması Tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde kiracı, icra dairesine yazılı veya sözlü olarak itirazda bulunma hakkına sahiptir. Kiracının bu itirazı üzerine icra takibi durur.
Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir.
Kiracının tahliye edilmesinden önce kira ücretini ödemesi beklenir. Ödenmediği ve diretildiği taktir de evine ihtar gönderilmektedir. Bu durum sonucunda belli bir ihtar süresi dolduktan sonra tahliye davası açılmaktadır. Tahliye davasında kiranın geç ödenmesi mümkün olarak bir gerekçe gösterilmektedir.
Konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davası devam ederken kiracı evi boşaltırsa ne olur? Bu durumda tahliye davası konusuz kalmış olacaktır. Ancak davacı taraf, yargılama gideri ve vekalet ücreti talep edebilir.
EV SATILDIĞINDA KİRACI EVDEN ÇIKMAK ZORUNDA MIDIR? Evin satılması durumunda kiracının evden çıkma zorunluluğu bulunmamaktadır. Evi satan ev sahibi ile evde oturan kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi, evi yeni satın alan malik ile kiracı arasında devam eder.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Esasen kural, kovuşturma aşamasında merciince hakkında tahliye kararı verilmiş olan tüm tutuklu sanıklar için Cumhuriyet savcısına bu karara karşı itiraz etme imkânı vermekte olup aynı konumda olan sanıklar arasında herhangi bir ayrım gözetmemektedir.
Bu nedenle ev boşaltıldıktan sonra Türk Borçlar Kanunundaki 355.madde 1 fasılda belirtilen hükme göre, en az 3 yıl süreyle geçerli bir neden olmadığı takdirde ev sahibi tahliye edilen mülkü bir başkasına kiralayamaz.
Ayrıca haksız şekilde imzaya itiraz eden borçlu %10 para cezasına çarptırılır. İmzanın sahte olduğu anlaşılması halinde alacaklı da %10 para cezasına çarptırılacaktır. İtiraz edilmemişse veya itiraz bertaraf edilmişse takip kesinleşecek ve icra takip muameleleri devam edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri