Hem okuma hatası hem de yazım hatası yapılan yaygın sözcükler içerisinde takdir kelimesi gelmektedir. Özellikle halk arasında çok sık hata yapılan kelimeler içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün. Takdir Nasıl Yazılır? Bu sözcüğün doğru şekilde ele alınış hali, 'Takdir' biçimindedir.
Günlük konuşmalar ve yazışmalarda sıklıkla kullandığımız takdir kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. ''Kadr'' kökünden türetilen bir sözcük, bir şeyi yerinde ve güzel olduğunu belirtmek manasına gelir. Sınıfını dereceyle bitiren öğrencilere verilen belgelere ise takdirname adı verilir.
Kadir hem yüceltmek hem de hükme varmak anlamına gelirken takdir etmek, karşındaki kişinin davranışlarını ya da sözlerini beğendiğini belli etmek demektir. Bu kelime bir kimsenin ne kadar önemli ve değerli olduğunu anlamak manasında da kullanılır. İslam literatüründe ise takdir sözcüğü, alınyazısı anlamına gelir.
entelektüel✅ (Doğru kullanım)
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
İlgili 24 soru bulundu
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Doğru cevap “Ön Plan” 📌Alt, arka, ana ve ön gibi sözlerin ardından gelecek kelimelerin ayrı yazılması gerekir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu sözcüğün doğru şekilde ele alınış hali, 'Takdir' biçimindedir. Yani burada dikkat edilmesi gereken kısım 'd' harfidir. Çünkü çoğu zaman yazım hatası yapılmak suretiyle bu harfi yerine, 't' harfi eklenebiliyor.
Bu kelimelerden biri de Boş yere şeklindedir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''takdir'' olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz.
Takdire Şayan kelimesi ise övülmeye, beğenilmeye layık olan manasına gelir. Takdire şayan kelimesi, dilimizde çok sık duyduğumuz ve kullandığımız kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime özellikle de takdir edilen ve beğenilen şeyleri ifade etmek için sıkça kullanılıyor.
Öğrenciler, yarıyıl ya da yılsonunda takdir ve teşekkür belgesi almaya hak kazanırken bazı öğrencilere bir de iftihar belgesi veriliyor. İftihar belgesinin bir diğer anlamı ise, üstün başarı belgesidir.
Allah'ın nesneleri ve olayları özellikle sorumluluk doğuran beşerî fiilleri, ezelde planlayıp zamanı gelince yaratması anlamında terim.
Dil bilgisi kurallarına göre iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşan ve anlamı değişen tüm kelimeler bitişik yazılır. Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir. Bisküvi nasıl yazılır?
Külot sözcüğü her zaman "külot" olarak yazılmalıdır. "Kilot" şeklinde yazılması yazım hatası olarak kabul edilen bir durumdur.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Geçmişte emlâkçi, kampus, cüzam, ıstırap, plân yazımlarını doğru gösteren kılavuzlarımız bugün artık emlakçı, kampüs, cüzzam, ızdırap, plan yazımlarını esas almamız gerektiğini belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri