Kurallara göre evet, çalışıyorsa almak zorundadır.
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, taksilerde kısa mesafe ve trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcu alınmamasının tespitinde güvenlik birimleri yolcu mağduriyetini giderecek. Yolcu almamakta ısrar eden taksi şoförlerine yasal işlem yapılacak.
eleman.net verilerine göre, Taksi Şoförü 2023 yılında ortalama 31.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Taksi Şoförü , Temmuz 2023 yılında ortalama 31.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 25.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Taksi şikayetleriniz için taksi şikayet hattı 153'ü arayabilirsiniz. Alo 153 Türkiye genelinde belediyelerce uygulanmakta olan talep, öneri ve şikayet değerlendirme birimidir.
UKOME, araç tescil belgeleri işlemlerinde ticari amaçla ve taksi tamışacılığında kullanılan taşıtların (otomobiller) her hangi bir sebeple hususi plaka ile tescil edilmesi durumunda bu taşıtların mevcut sarı rengiyle tescil edilmemesine karar verdi.
İlgili 36 soru bulundu
Ticari taksi plakası üzerindeki hak, gayri maddi bir haktır. Taksi kiralanması, araçların satış, devir ve tescil hizmetlerinin yönetilmesine ilişkin yönetmeliğin 3. maddesinde yer alan ticari motorlu aracın kiralanmasıdır.
Özellikle ekspertize gidilerek motor raporu alınması gerekir. Aynı zamanda kaza geçmişine bakmak suretiyle araba komple gözden geçirilmelidir. Tüm bunların kapsamında eğer uygun fiyatlı bir araç tercih ediliyor ise, taksi çıkması bir araç satın alınabilir.
Taksiye binildiğinde dikkat edilen hususlardan bir tanesi taksimetredir. Taksi sürücülerinin taksimetreyi açmadığını gördüğünüzde şikayet etme hakkınız vardır. Bunun için olduğunuz yere bağlı olan belediyeyi arayarak şikayette bulunmanız mümkün.
"Taksicilerin duraktan ayrılırken taksimetreyi açmaları doğru bir davranış değil. Duraktan müşteriye gidinceye kadar taksimetre kapalı olmalı. Ücretlendirme, müşteri araca bindikten sonra başlatılmalı.
d) Taksinin dolmuş gibi çalışması yasak olup, yolculuğun başladığı anda taksimetre açılması zorunludur.Müşteriden taksimetre fiyatının üstünde veya altında bir ücret talep edilemez.
TAKSİLERDE ŞOFÖRLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Ticari taksilerde 12 ya da 24 saat düzeni üzerinden çalışma sistemi bulunuyor. Genelde 12-12 çalışılarak bir takside 2 şoför bulunuyor. Şoförün ilk mesaisi saat 03:00'te başlıyor. Saat 15:00'da bitiyor.
Taksicilerin Aylık Kazançları ve Çalışma Süreleri
12 saat çalışan taksiciler günde en az 2 öğün yemeği de dışarıdan yediğinde ayda ortalama olarak 500 600 lira ücret ödemektedir. Toplamda taksiciler aylık olarak net 4 bin lira civarında gelir elde edebilmektedir.
Bu kişiler asgari ücret alırlar ve aylık toplam kazançtan herhangi bir ekstra ücret almazlar. Küçük şehirlerde genellikle asgari ücret sistemiyle çalışılırken büyük şehirlerde yüzdelik sistemle çalışılır. Genel olarak söylemek gerekirse taksici aylık olarak 5.000 TL ile 10.000 TL arasında bir kazanç sağlayabilir.
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
Taksi şoförünün, özellikle de 2. şoförün ruhsata kayıtlı olmadığı durumlarda taksiler 1 hafta süreyle bağlanıyor ve bin TL ceza yazılıyor. Ancak Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin yeni kararına göre taksilerin bağlanma süresi 2 güne indirildi.
- 5 yıl olan sarı veya bordo renkli taksiler 6 yıla, - 8 yıl olan turkuaz ve siyah renkli olan taksiler ise 9 yıla çıkartıldı.
Taksimetreyi açmayan şoförün 20 gün taksicilik yapması yasaklanırken, taksiye de 10 gün trafikten men cezası verildi.
Taksimetreler ölçüm yaparken elektrik akımından faydalanmaktadırlar. Seyahat mesafesi ölçümü, otomobilin aktarma sistemine bağlanan sensörler ile belirlenir. Elektrik sinyalleri alışverişleri sayesinde mesafe ölçümleri sağlanmaktadırlar. Taksimetre sinyalleri, ödenecek ücretten daha düşük olabilmektedir.
MADDE 18. Taksilerde uygulanacak fiyat tarifesi UKOME tarafından belirlenir.
Denetimde emniyet kemeri takmayan bir sürücüye 144 lira, taksimetre açmayan sürücüye ise 652 lira yolcu seçen sürücüye ise bin 339 lira cezai işlem uygulanırken 10 gün de aracını bağlandı.
28.05.2022 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile taksimetrenin periyodik muayene geçerlilik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, tarife yükleme işlemi sonrasında muayene yaptırma zorunluluğu ise kaldırılmış dolayısıyla muayene ile tarife yükleme işlemi arasında bağ kalmamıştır.
Sarı taksilerde taksimetre açılış ücreti 9,80 TL'den 12,65 TL'ye çıkardı. Sarı taksilerde mesafe ücreti km başına 6,30 TL'den 8,51 TL'ye yükseldi.
Günümüzde taksiler incelendiğinde genellikle Hyundai Accent, Fiat Egea, Fiat Linea ve Renault Megane gibi araçların tercih edildiği görülüyor.
Hyundai'nin MPI motorları ülkemizde özellikle taksiciler tercih eder. Bunun sebebi de 1.4 litrelik atmosferik benzinli motor lpg ile çok az yakıt tüketmektedir. Ayrıca lpg uyumu da oldukça iyidir.
Hürriyet'in haberine göre, ticari takside çalışmak isteyen 65-68 yaş aralığındaki şoförler her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu alarak ticari taksi kullanabilecek. 69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri