Taksir, bir işi eksik yapma veya bir şeyi yapabilirken çekinip yapmama anlamlarına gelen Arapça kökenli bir sözcüktür. Failin öngörülebilir bir sonucu öngörmemesi ise “hukukta taksir ne demek?” sorusuna yanıt teşkil eder. Taksir, genel olarak, isteyerek yapılan bir davranışın istenmeyen sonucundan doğan sorumluluktur.
Örneğin, bir sürücünün sollama yasağının olduğu bir yerde kaza yapabileceğini öngörmesine rağmen, bu sonucun gerçekleşmeyeceğine güvenerek eylemine devam etmesi, bilinçli taksir örneğidir. Fail, zararlı sonuçların hukuk sistemince meydana gelmeyeceğine inandığı için eylemine devam eder.
Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Örneğin, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren, iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş olur.
Taksir, ceza hukuku anlamında "dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanunî tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir" (Türk Ceza Kanunu madde: 22/2).
İlgili 15 soru bulundu
Taksirli suçlar arasında adam öldürme , yaralama , iflas , genel güvenliğin tehlikeye sokulması gibi birçok eylem bulunur. Kişi çevreyi kirlettiğinde bunu taksirle gerçekleştirmiş olabilir. Taksirle casusluk fiilinin işlenmesi ya da trafik güvenliğinin taksirle tehlikeye sokulmasına istinaden suç işlenebilmektedir.
Taksir, bilinçli taksir ve basit taksir olmak üzere iki başlıkta incelenir: kişi, öngördüğü sonucun gerçekleşmesini istemediği takdirde bilinçli taksir; öngörülebilir nitelikteki neticeyi öngörmez ve dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranırsa basit taksir söz konusu olur.
Taksir, özensizlik ve dikkatsizlik sonucu öngörülebilecek neticelerin öngörülememesi; bilinçli taksir, öngörülmesine rağmen istenmeyen neticenin gerçekleşmeyeceği inancyla hareket edilmesi; olas kast, doğrudan istenmeyen neticenin öngörülmesi ve kabullenilmesi; kast ise, suçun yasal unsurlarnn bilinmesi ve ...
Tüm yolların karla kaplı olduğu bir havada kabak lastikte trafiğe çıkan sürücünün yaptığı kaza ile yaralamaya veya ölüme sebep vermesinde bilinçli taksir söz konusudur. Çünkü sürücü bilmektedir ki kış lastikleri olmaksızın bu mevsim koşullarında araç kullanmak sürüş güvenliğini yok etmektedir.
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
Taksir, kusurlu failin bir ödevi yerine getirmemesi nedeniyle gereken özen ve dikkati gösterme yükümlülüğünün ihlali; suçun öngörülebilir sonucunun öngörülemediği bir durumdur.
Taksirle yaralama suçu TCK'nın 89. Maddesinde düzenlenmiştir. Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Basit Taksir ve Bilinçli Taksir Ayrımı
Basit taksir ve bilinçli taksir arasındaki en önemli fark, failin neticeyi öngörme durumudur. Bilinçli taksirde, netice istenmez ancak öngörülür. Basit taksirde ise netice, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranıldığından öngörülmemektedir.
Taksirin unsurlarını beşe ayırmak mümkündür. Bunlar; taksirle işlenebilen bir suç olması, hareketin isteyerek yapılması, sonucun iradi olmaması, hare- ketle sonuç arasında nedensellik bağının bulunması ve sonucun öngörülebilir olmasıdır.
Buna göre bilinçli taksirde fail, neticeyi öngörür. Bilinçsiz taksir ile bilinçli taksir arasındaki fark burada ortaya çıkmaktadır. Bilinçsiz taksirde fail, neticeyi öngörmemekte, bilinçli taksirde ise neticeyi öngörmektedir. Ancak her iki türdeki taksirde de fail, neticeyi istememektedir.
Basit taksirle adam öldürme suçu failin, dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmediği durumlarda neticesini öngörmeden oluşacak suçu teşkil eden fiilleri gerçekleştirmesidir. Basit taksirde fail, neticeyi öngörmeden hareket eder. Basit taksirle adam öldürme suçu için en alt sınırdan ceza verilmektedir.
Bilinçli taksirle işlenen suçlar nedeniyle hükmedilen hapis cezaları 1 yıl veya daha az süreli ise adli para cezasına çevrilebilir. Süresi dikkate alınmadan hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi şeklindeki taksirli suçlara ilişkin kural “bilinçli taksir” halinde uygulanmaz (TCK md. 50/4).
TCK 22/3 maddesine göre; Bilinçli taksirle adam öldüren kişi, taksirle öldürme suçunda alacağı cezanın 1/3 ile 1/2 arasında arttırılması ile belirlenir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 2 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 2 yıl 8 ay ile 3 yıl arası ceza alacaktır.
TCK'nın 85. maddesine göre, taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Taksirin unsurlarından birisi de neticenin öngörülebilir olmasına rağmen öngörülmemiş olmasıdır. 5237 sayılı TCK'nun 22. maddesinin gerekçesinde; “Taksirli suçların belirgin özelliği, icrai veya ihmali şekilde olabilen iradi hareketin varlığı ve kanunî tanımda yer alan unsurlardan birinin öngörülmemiş olmasıdır.
Bilinçli taksiri basit taksirden ayıran özellik, fiilin neticesinin failce fiilen öngörülmüş ve fakat istenmemiş olmasıdır. Bilinçli taksir hâlinde hükmedilecek ceza üçte birden yarısına kadar artırılacaktır.
Bilinçsiz taksir, failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak öngörebilmesi mümkün olan bir sonucu öngöremeyerek gerçekleştirmesidir. Bilinçsiz taksirde fail, özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı için başkaları tarafından öngörülebilir bir sonucu öngörememektedir.
Dairenin kararında, 3,07 promil alkollü olduğu halde araç kullanarak kazaya sebebiyet veren sanık hakkında "bilinçli taksir" koşullarının oluştuğu, bu nedenle de Türk Ceza Kanunu'nun 22/3. maddesi uyarınca cezada artırım yapılması gerektiği belirtildi.
Taksirle yaralama; failin öngörülebilir bir neticeyi “öngöremeyerek” dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı bir hareketle istememesine rağmen yaralama teşkil eden fiili işlemesidir. Taksirli yaralama suçunda, fail hareketi kendi iradesiyle yapmakla birlikte hareketinin neden olacağı neticeyi öngörememektedir.
Taksirli suçlar, toplumun bireylere yüklediği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket edildiği için cezalandırılır. Dikkat ve özen yükümlülüğünün kaynağı ise hukuk normları ve toplumsal yaşamın müşterek tecrübeleridir. TCK m. 22/6'da failin kişisel ve ailevi durumuna ilişkin şahsi neden yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri