Bu bölümden mezun olan kişiler, genellikle petrol ve doğal gaz sektöründe çalışma fırsatları bulurlar. Mezunlar, petrol şirketlerinde sondaj mühendisi, sondaj operasyonları yöneticisi, sondaj operatörü veya proje yöneticisi gibi pozisyonlarda çalışabilirler.
eleman.net verilerine göre, Sondaj Teknikeri 2023 yılında ortalama 21.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sondaj Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 16.940 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.472 TL maaş alıyordu.
Sondaj Teknikeri Ne Demek? Sondaj teknikeri; maden, jeotermal enerji, petrol, su çıkarma gibi işlemler için yapılan zemin etütleri gibi işlerde ve ek olarak yer delme ya da silindirsel hafriyat işlerinde petrol, maden, makine mühendisi ve jeologlar ile işçiler arasında görev alan ara elemandır.
Açık Deniz Sondaj Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler; TPAO, DSİ, MTA, İller Bankası gibi devlet kurumlarında, yurtiçi ve yurtdışı çalışmalar yapan özel şirketlerde çalışabilecektirler.
Sondaj Teknolojisi Programı mezunları jeotermal, petrol, maden, yer altı suyu, zemin araştırma sondajcılığı konularında çalışan firmalarda ve kamuda istihdam edilmektedirler.
İlgili 45 soru bulundu
Sondaj İşçisi maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sondaj İşçisi maaşları 15120 TL'dir. En düşük Sondaj İşçisi maaşı 12100 TL iken, en yüksek Sondaj İşçisi maaşı 26910 TL'dir.
Sondaj Teknolojisi bölümü 2 yıllık ön lisans eğitimi verir.
Bölüm mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı'na katılarak, lisans bölümlerine geçiş hakkı bulunmaktadır. Bölüm mezunları; Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği lisans bölümlerine geçiş yapma hakkı elde eder.
Sondaj operatörü, petrol, doğalgaz ve su kaynaklarının keşfi için sondaj ekipmanlarını kullanarak arazi çalışmaları yapan bir meslektir. Sondaj operatörleri, sondaj kuyularının açılması, sondaj ekipmanlarının bakımı ve onarımı gibi işlemleri gerçekleştirirler.
Sondaj Mühendisi Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin dört yıllık; inşaat, jeoloji, kimya, maden, petrol ve doğalgaz mühendisliği, deniz mühendisliği gibi bölümlerinde eğitim gören herkes sondaj mühendisliği yapabilir.
Sondaj açmak çok dikkat isteyen bir iş olup, emek ve tecrübe gerektiren bir iştir. Su sondajı, hızla ilerleyen şehirleşme, tarım ve takibinde gelişen teknoloji ile birlikte önem kazanan sektörlerden biridir.
Dalgıç maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 62 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dalgıç maaşları 19960 TL'dir. En düşük Dalgıç maaşı 15970 TL iken, en yüksek Dalgıç maaşı 34850 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Hidrolog 2023 yılında ortalama 30.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hidrolog , Ocak 2023 yılında ortalama 25.080 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.532 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Okullar hangi üniversitelerde açılacak? Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde açılacaktır.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Yat Kaptanlığı Bölümü 2023 taban puanları en düşük 243,49927, en yüksek 286,33562'dir. Yat Kaptanlığı Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 1003562, en yüksek 574963'tür.
Su altı teknolojisi programı seni çağırıyor
Su altı Teknolojisi iki yıllık ön lisans programıdır. Programda 2 yıl eğitim verilmektedir.
Devlet Su İşleri'nin konu ile ilgili kanununda, 10 metreden daha derin kuyular için, yeraltı sularını arama ve kullanma hakkını elde edebilmeniz için arama ve kullanma ruhsatı almanız gerektiği açıkça belirtilmektedir.
DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendislerinin incelemesi sonucu saha sondaj yapılmasına uygun bulunduğu taktirde DSİ tarafından arsa sahibi adına Arama Belgesi düzenlenir. Bu belge sondaj yapmak için gerekli izin belgesidir. Arama Belgesi olmadan sondaj yapmak kanunen yasaktır.
Sondaj kuyu fiyatları 30.000 TL'den başlayarak sondaj kuyusunun konumu ve derinliğine göre fiyat artmaktadır. İstanbul'da en fazla 50 mt. ile 200 mt. aralığında sondaj kuyusu açılmaktadır. Su kuyusu sondaj fiyatları da 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişmektedir.
Sondajcılık bölümü iki yıllık bir öğrenim programıdır.
Sondaj mühendisliği veya sondaj mühendisi, petrol mühendisliğinin bir alt kolu ve türüdür. Prosedür olarak sondaj mühendisleri, sondaj kuyularının tasarımını mümkün olduğunca güvenli ve ekonomik şekilde uygulamakla görevlidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri