HMK 107 Uyarınca Talep Artırım Nedir? Talep artırım dilekçesi örneği; hukuk mahkemelerinde açılan davalarda bilirkişi raporuna göre dava dilekçesinde ki talebimizi arttırmaya yarayan bir dilekçe örneğidir. Dava açılırken çocuğu zaman talep miktarını net olarak kestirebilmek mümkün olmamaktadır.
Talep artırımı, tahkikat aşaması sona ermeden evvel hâkimin vereceği iki haftalık kesin süre içinde yapılmalıdır.
Belirsiz alacak davasında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra HMK 107.maddesine dayalı olarak bir kez alacağını artırabilir. Ayrıca davasını HMK 176. ve devamı maddelerine göre bir kezde ıslah edebilir.
Hukuki nitelik itibariyle talep artırım işlemi ıslah işlemi olmadığından, Yargıtayın verdiği bozma kararından sonra da, belirsiz alacak davalarında talep artırımı yapılabilir.
Her ne kadar taraflar talep artırım işlemini ıslah olarak nitelendirse de HMK md. 107'de yer alan hüküm gereğince davacı taraf belirsiz alacak davasında, alacağın belirlenebilir hale gelmesi durumunda iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın talebini artırabilir.
İlgili 17 soru bulundu
HMK 107 Uyarınca Talep Artırım Nedir? Talep artırım dilekçesi örneği; hukuk mahkemelerinde açılan davalarda bilirkişi raporuna göre dava dilekçesinde ki talebimizi arttırmaya yarayan bir dilekçe örneğidir. Dava açılırken çocuğu zaman talep miktarını net olarak kestirebilmek mümkün olmamaktadır.
İstinaf Aşamasında Islah veya Talep Artırımı Yapılabilir mi? HMK'nın 357/1 maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairelerinde davanın ıslahı istenemez.
Kanun, belirsiz alacak davasında talep sonucunun belirlenmesi için davacıya sadece bir kez olanak tanımaktadır. Be- lirsiz alacak davasında bir kez talep sonucu artırılmış ise ikinci kez tutarı ar- tırmanın ancak ıslah yolu ile mümkün olabileceği ifade edilmektedir.
Talep edilen değerin artırılmasında, kısmi olarak açılan davada sadece ıslah yoluyla artırılabilir. Islah hakkının sınırlı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Belirsiz alacakta ise ıslaha başvurmaksızın, talep artırım harcı yatırılarak dilekçe ile birlikte konu olan talebi artırabilir.
Belirsiz alacak davasında yapılan yargılama sırasında alacağın miktarının tam olarak belirlenmesi ile davacı talebini iddianın genişletilmesi yasağına tabi olmaksızın artırabilecektir.
İki taraflı usul işlemleri, karşı tarafın veya mahkemenin yaptığı işlemler ıslah edilemez.
Yargıtay Kararı
Bozmadan sonra talep artırım dilekçesi ile talep sonucu arttırılabilir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre davacı, dilekçeler teatisi aşamasında talep sonucunu serbestçe genişletebilir veya değiştirebilir (HMK m. 141, I).
Hisselerini satmak isteyen hissedarların toplamının arza eşit olduğu bir ilişkide talep; hisseleri almak isteyen yatırımcıların x fiyattan satın almayı isteyecekleri toplam hisse senedi miktarıdır. Talep arttıkça hisseleri satın almak isteyen potansiyel yatırımcıların sayısı artıyor demektir.
Alacak Davası Nasıl Açılır? Bölgeye en yakın Sulh Hukuk mahkemelerine dilekçe ile başvurarak, alacak davası açılabilir. Ayrıca mahkeme için gereken harçların da yatırılmış ve dava dilekçesinin ekine konmuş olması gerekir. Aynı zamanda Asliye Hukuk mahkemeleri de alacak davalarına bakar.
6100 Sayılı Kanun'un 176. maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği düzenlenmiştir. Aynı davada ikinci kez ıslah yoluna başvurulması halinde bu yöndeki talebin reddi gerekir.
(1) Taraflardan her biri, yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebilir. (2) Aynı davada, taraflar ancak bir kez ıslah yoluna başvurabilir.
Talep sonucu, davacının mahkemeden karar verilmesini istediği şeyi ifade eder. Başka bir ifadeyle davacı, dava dilekçesinin sonunda, neyin hüküm altına alınmasını istiyorsa onu açıkça ifade etmelidir, ki buna talep sonucu denilmektedir.
Genel bir ifade ile ıslah; tarafların yaptıkları usul işlemlerini düzeltmelerine ya da eksiklerini tamamlamalarına yardımcı olan bir kurumdur. Bu yönüyle yargılama sırasında usuli eksiklik veya hatalar sebebiyle ortaya çıkabilecek hak kayıplarının önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Öncelikle 100 TL değerin dava açılmasıyla ödenen harcının tekrar ödenmemesi için ıslah ile arttırılacak olan total meblağdan çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda 10.000 TL-100 TL=9.900 TL üzerinden ıslah harcı yatırılacaktır. Bu durumda ıslah harcı, 9.900 TL'nin binde 68,31'inin dörtte biri yani 169,07 TL olacaktır.
Islah, iddia ve savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı kapsamında kalan bir usûl işlemin yapılmasına hizmet etmektedir. Bu çerçevede ıslah, değiştirme veya genişletme olarak değerlendirilemeyecek talep sonucunun daraltılması için kulla- nılamaz.
Davanın açıldığı tarihte uyuşmazlığa konu alacağın miktar/değerinin davacının gerekli dikkat ve özeni göstermesine rağmen belirlenmesinin kendisinden gerçekten beklenememesi durumunda ya da objektif imkansızlığa dayanması halinde belirsiz alacak davası açılabilir.
İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.
İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.
Dosyanın istinafta olması, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu bir karara karşı istinafkanun yoluna başvurulmuş olduğu ve dosyanın halihazırda Bölge Adliye Mahkemesinin incelemesinde olduğu ve henüz karar verilmediği anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri