Hz. Peygamber (sas) tâlim görevinin bir gereği olarak, ümmetine neye, ne kadar, nereye kadar değer verilmesi gerektiğini öğreterek, bir yönü ile müminin değerler sıralamasını inşa etmiştir. Malum olduğu üzere neye derken meselenin mahiyetini, ne kadar derken ölçüsünü, nereye kadar derken sınırını ortaya koymuş oluruz.
İslâm kültüründe genellikle öğretimin karşılığı olarak tâlim, eğitimin karşılığı olarak terbiye kullanılmaktadır.
Hz. Peygamber'in eğitimde kullandığı metotlar din eğitiminde son derece önem arz etmektedir. Onun eğitimde kullandığı metodları tebliğ, tebyin, temsil, tekrar, tebşir, inzar ve tahkiye şeklinde sıralamak mümkündür.
Terim anlamı olarak tebliğ: Allah'ın emirlerini ve yasaklarını herhangi bir ekleme ve çıkarma yapmadan olduğu gibi insanlara ulaştırmaya, bildirmeye ve açıklamaya denir (Lakkânî, 1955: 180-181; Gölcük-Toprak, 1988: 283; Bahçeci, 1977: 281-284). Peygamberlerin en önemli görevi “tebliğ”dir.
Peygamberlerin, Allah'ın emir ve yasaklarını açıklamasına tebyin denir. Bu görev, aynı zamanda dinin temelini oluşturur. Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan ettikten sonra, nazil olan tüm vahiyleri tekrar tekrar açıklamıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Bedîî sanatlardan olan teşrî', “kasidenin asıl vezin ve kafiye sistemi yanında beyitlerin ortasında başka bir vezin veya vezinlere uygun düşecek şekilde iki veya daha çok kafiye düzeninin oluşturulması” şeklinde tanımlanır.
"Bildiri", "duyuru", "beyan" ve "haber vermek" demek olan tebliğ, tıpkı tebyin gibi Arapça bir sözcüktür. Peygamberlerin görevlerinden biridir ve buna göre vahiy ile edinilen tüm bilgilerin, onlar tarafından insanlara ulaştırılması gerekir.
Peygamberlerin sıfatlarından biri olan ve “üstün zekâ gücüne sahip olma” anlamına gelen terim. Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Tebligat Hizmetleri
7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca, hukuki işlemlerin anılan Kanunda öngörüldüğü şekilde muhatabına veya muhatap adına kabule kanunen yetkili şahıslara yazılı olarak bildirimi ve bu bildirimin yapıldığının belgelendirilmesi işlemini kapsayan gönderi türüdür.
Darül Erkam Mekke'de Müslümanların açıktan ibadet yapamadıkları dönemde kurulmuştur. Müslümanların toplanıp ibadet ederek Allah'a rahat rahat dua edebilecekleri ve yeni vahiylerden, ayetlerden haberdar olabilecekleri bir evdi burası. Bu evin sahibinin adı Erkam idi. Darül Erkam ismi de evin sahibinden gelmektedir.
Talim kelimesinin kökü ilimdir. Kültür, bilim ve sanatı kapsayan ilim, oldukça geniş bir kavramdır. Talim ise bir ilim dalında uzmanlaşmak için yapılan alıştırmalardır. Birçok İslam filozofu ve mutasavvıf talim ve ilim konuları hakkında görüş bildirmiştir.
Yemen'de kadılık da yapan Hazreti Ali'nin hukuk bilgisi ve hüküm vermedeki başarısıyla ilgili Hazreti Ömer, "En isabetli hüküm verenimiz Ali idi." demişti.
Talim, belirlenen amaca uygun olarak bilgiyi başkasına öğretmek demektir. Aynı amaçla kullanılan eş anlamlı sözcüklerde bulunmaktadır. Bunlar, prova, alıştırma, tatbikat, egzersiz ve temrin olarak bilinmektedir. Genel olarak cümle içinde kullanılan talim sözcüğü günlük yaşamda da yaygın kullanılır.
Arapça ˁlm kökünden gelen taˁlīm تعليم “öğretme, ilim sağlama” sözcüğünden alıntıdır.
Talim Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Talim kelimesinin sözlük anlamı öğretmektir. Askeri eğitimler için de aynı sözcük kullanılır.
Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sıdk kelimesi hakikati dile getiren yalansız söz manasına gelir. İlk halife Hz. Ebu Bekir'in lakabı olan es- Sıddık ismi de bu kelimeden türetilmiştir. Sıddık, her zaman hakikatten yana olan, kendi zararına bile olsa gerçeği söyleyen, dürüst ve doğru sözlü anlamına gelir.
Doğru sözlü, doğruluktan ayrılmayan, gerçeği tasdik eden anlamında bir Kur'an terimi.
Nübüvvet kurumunun en temel ilkesi tebliğdir. Peygamberler Allah-vahiy- (nübüvvet) peygamber (risâlet) -insan ilişkisinini düzleminde tebliğ konumunda yer almaktadırlar. Bu bağlamda peygamberlerin ilk ve en temel görevi elçilik/tebliğdir.
Peygamberlerin en önemli görevleri arasında Tanrı'dan almış oldukları emirleri insanlara bildirmektir. İnsanlara emirleri tebliğ eden peygamberler böylece insanları doğru yola sevk ederler. Tanrı'nın emir ve yasaklarını insanlara iletirler. Peygamberlerin bir diğer görevi ise insanlara dine davet etmektir.
Kur'ân-ı Kerîm'de peygamberlerin esas görevinin tebliğ olduğu vurgulanmış ve onların doğru sözlü, emîn, müjdeleyici, uyarıcı, iffetli, görevine düşkün, sabırlı, azimli olmaları gibi nitelikleri ya da bazı özellikleri bu kavramla irtibatlı olarak ele alınmıştır.
İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir. Bu terim Arapça "şera'a" kökünden türemiştir.
Hz. Peygamber'in (s.a.v.) “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” demesi ve kendi kıldığı gibi namaz kılınmasını istemesi fiilî 34 sünnete örnek gösterilebilir. Ayrıca Hz. Peygamber'in (s.a.v.) savaşlarda yapmış olduğu işler de fiilî sünnete girer.
Sözlükte “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamındaki teblîğ kelâm ilminde “peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir (bk. DA'VET; PEYGAMBER). Bir kimsenin irade beyanını diğer bir kimseye tebliğ etmeye fıkıhta “risâlet” adı verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri