Aküyü şarjdan söktükten sonra 1 gün bekleyin,voltmetre ile ölçün 12,60 Volt veya üzeri değer okursanız akü tam doludur.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Şarj edilmiş ve yeni şarjdan çekilmiş bir aküde 14-14.4 volt görebilirsiniz ancak bu uzun süre devam etmez. Akülerin gerçek voltajı 13,6 volttur. Boşta veya hafif yükte bu değeri okuyorsanız hiç korkmayın. Ancak özellikle küçük şehirlerde çok sık çalıştırmak akünün şarj düzeyini düşürür.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
İlgili 23 soru bulundu
Araç Çalışırken Akü Değeri Kaç Olmalı Akünün voltajı aracın çalışırken normal şartlar altında 12-12.6 volt arasında olmalıdır. Akünün voltajı çok düşükse, aracın motoru çalışmaz veya düzensiz çalışabilir, ancak çok yüksek voltajda, akü hızla bozulabilir.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
klasik tip akülerde bome ölçümü dediğimiz bir yöntemle akünün asit seviyesi ölçülerek kesin hüküme varılabilir.. bunun için üst ucunda bir balon olan ve alt tarafı pipet şeklinde bir bome ölçüm cihazı kullanılır..akü sıvısı bu pipete çekilerek ölçüm yapılır... eğer seviye eksik ise akü sıvısı ile tamamlanır..
Bakımsız kuru akülerin ideal şarj gerilimi, oda sıcaklığında hücre başına 2.3 volttur. Yani 12 voltluk bir kuru akü için şarj geriliminin 13.8 volt olması gerekir. 30 derecede 13.5, 40 derecede ise 13.3 volta düşürmek, kuru akünün sağlığı açısından önemlidir.
Elektrolit seviyesi normal şartlarda plakaların bir parmak üzerinde olmalıdır. Eğer elektrolit seviyesi plakaların altında kalmış ise, saf su ilavesi yapılarak eksilme giderilmelidir. Aküye gereğinden fazla saf su ilavesi yapılırsa, araç çalıştığında, buşon deliklerinden suyun fazlası akar.
Oto akü 75 amper akım gücünde ve 12 V voltaj sistemine sahiptir. 12 volt 75 amper akü aktif materyal olarak gümüş çinko, nikel demir, kurşun asit, nikel kadmiyum gibi bileşenleri kullansa da kurşun asit son yıllarda üretimi en çok yapılan 75 amper akü çeşididir.
12;V bir akü için 12x1.2= 14.4V max şarj voltajı, 12x1.1=13,2V sirkülasyon modu anlamına gelir.
Bu nedenle klasik kullanıma uygun aküler kullanılabilir. 12 V 72 amper akü olarak bilinen modeller, 12 V gerilime ve 72 amper akım değerine sahip ürünlerdir. Bu akülerin sağladığı gerilim değeri, aracın içinde kullanılan şarj cihazı ve radyo gibi donanımların da aynı gerilimle çalışmasını sağlar.
Tam şarjlı bir akünün elektrolit yoğunluğu 27˚C de 1,28 gr/cm³, deşarj sonu elektrolit yoğunluğu ise 1,11-1,14 gr/cm³ arasında olmalıdır.
Aküde şarj işlemi, akü geriliminin 16,20 V'a ulaşmasıyla sonlandırılmalıdır. AGM akü şarj işlemi sırasında redresörün voltajı 14,40 V'ta sabit olmalıdır. İşlem sırasında hiçbir şekilde bu değerin üstü veya altı olmamalıdır.
12 volt akü 13.8V volt ile şarj olur.
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
Araca gereğinden fazla büyük akü takılmasının yakıt tüketimi artışı , motordaki performans düşüklüğü ve de aküyü şarj edecek ekipmanların ömür kısalması / yıpranmasının haricinde hiç bir zararı yoktur. Tesisat yine eskisi kadar akım taşıyacaktır.
Bakımsız akülerin ayırt edici özelliği yüksek güvenlikli olmasıdır. Hiçbir şekilde aküden dışarıya su veya asit sızmaz. Titreşime ve darbeye karşı dayanıklıdır. Bu özelliği sayesinde özellikle denizcilikte kullanılır.
Aracınıza uygun aküyü seçmek için akünün üzerinde bulunan etikete dikkat etmelisiniz. Etiketin üzerinde yazılan amper saat miktarı akünün kaç amper saatlik kapasiteye sahip olduğunu, sadece amper ise marş gücünü yazmaktadır.
Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün + kutpuna diğer ucunu dolu olana akünün + kutpuna bağlanır. Sonra akü takviye kablosunun siyah ucu dolu ve boş olan akülerin – kutup başına bağlanır. Aküsü boş olan araç çalıştıktan sonra önce – akü kutup başlarını sonra ise + lar sökülür.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Genel olarak biten bir aküyü şarj etmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri araçtan araca takviye yapmak olurken diğeri şarj cihazıyla şarj etmektir. Araçtan araca takviye birtakım bağlantı elemanlarıyla gerçekleştirilir. Şarj cihazıyla şarj etmek isteniyorsa da akü, cihaza bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri