24 saatten daha kısa süre beklemiş tam kana “Taze Tam Kan” denir. Vericiden alınan tam kanın saklama dolabına girme- den 6-8 saat içinde (24 saat içinde) hastaya verilmesidir.
Tam kan buzdolabından çıkarıldıktan sonra 30 dakika içinde kullanılmalıdır. Uygulamada alıcı ile ABO ve Rh tipi uygun olmalı ve transfüzyon 4 saat içinde bitirilmelidir.
Transfüzyon sürelerinin tam kan veya eritrosit süspansiyonları için 4 saat , trombosit çözeltileri, kriyopresipitat için 20 dakika , taze donmuş plazma için 20 dakika ( maximum 1 saat) içinde kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Çözüldükten sonra gözle görülür çözülmemiş kriyopresipitat kalmadığından emin olunmalıdır. Plazma, çözülmeyi takiben hemen kullanılmalıdır. Fakat +4°C de saklanmak kaydı ile en fazla 24 saate içerisinde kullanılabilir.
Kan bağışı işlemi;
Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir. Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Vericiden alınan tam kanın saklama dolabına girme- den 6-8 saat içinde (24 saat içinde) hastaya verilmesidir.
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Random veya tromboferez ile elde edilmiş 6-8 ünitelik trombosit konsantreleri için öngörülen transfüzyon süresi 30 dakikadır. Bu süre çocuk hastalarda 20-30 ml/kg/saat olarak belirlenmelidir (2).
TDP volüm genişletici olarak kullanılmaz. Önerilen dozu 10-‐15 mL/kg'dır.
Eriflkin bir kiflide bir ünite tam kan hemoglobin düzeyini 1gr/dl veya hematokrit düzeyini %3-4 art- t›r›r (1).
Genellikle erişkinde bir ünite eritrosit süspansiyonu transfüzyonu ile hematokrit % 3 ve hemoglobin 1 g/dl yükselir. Bir ünite eritrosit süspansiyonu 2-3 saatte verilir.
Serum veya plazma en geç 4 saat içinde çalışılmalıdır. Çalışılmadığı takdirde +4 °C 'de buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilir. 12-24 saatten fazla bekletilen serum +4 °C 'de saklansa bile numunelerin değerlerinde değişmelere neden olmaktadır.
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir. Bu işlem cihazdan cihaza değişiklik göstermekle birlikte ortalama 45-90 dakika kadar sürer.
Optimal saklama ısısı -25 C ve altıdır. Saklama ısısına göre izin verilen saklama süreleri -25 C' nin altında 36 ay, -18C ve -25 C arasında 3 ay. Kullanılmadan önce plazma eritici cihazlar ile 37 C de eritilmelidir. Daha yüksek ısılar koagülasyon faktörlerini ve proteinleri bozar.
Taze donmuş plazma (TDP) bütün çözünür koagulasyon faktörleri ve plazma içerir. Yaklaşık hacmi 250 ml'dir. Erimiş plazma 24 saat içinde transfüze edilmelidir.
Sağlıklı bir insanda trombist değeri mikrolitrede 150 bin ile 450 bin arasındadır. Eğer 450 binden fazla olursa trombositoz; 150 binin altındaysa trombositopeni ortaya çıkar. Eğer trombosit 50 binin altındaysa kanama ciddi boyuta ulaşabilir.
Trombositler, kan pulcukları olarak da adlandırılan bir grup kan hücresidir. Sağlık kuruluşlarında yapılan rutin kan testlerinde veya herhangi bir nedenle yapılan sağlık taramalarında hemogram adı verilen test içerisinde trombosit ölçümü de sıklıkla yer alır.
Trombosit normal değer aralıkları nedir? Sağlıklı bir insanda tam kan sayımı sonucunda trombosit değerinin 150,000 ile 450,000 hücre/ml arasında olması gerekir. Trombosit değerinin 150,000'nin altına düşmesi durumunda, trombositopeni adı verilen trombosit düşüklüğünden bahsedilir.
İşlem bağışçıya zarar vermez.
Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerdeki bu düşük dengeyi sağlayan hormonların üretimini azaltır. Bunun yanı sıra lösemi, dalağın büyümesi, bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflıklar, Alkol ve sigara tüketimi ve genetik nedenler trombosit düşüklüğüne neden olabilir.
50 kilo kadar bir insanda 4 litre kan bulunurken, yaklaşık olarak 110 kilo kadar bir insanda ise 8 kilo kan vardır. Bu da ortalama insan vücut ağırlığının 1/13'ü gibi bir miktara yaklaşık olarak denk gelmektedir.
Su, kanın bileşenlerinden biridir. Yetişkin bir insanın kan hacmi tüm vücut ağırlığının 1/12'sine denktir. Yani, 70 kg ağırlığındaki bir insanda 5-6 litre kan bulunur.
Çocuk ve yaşlılar kan bağışı için uygun vericiler değildirler. Bu nedenle yalnızca 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı bireyler kan verebilir. Hayatında ilk kez kan verecek bir bireyin ise 60 yaşını doldurmamış olması gerekir. Ayrıca vücut ağırlığı 50 kg altında olan kişilerden de kan bağışı kabul edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri