Farklı sentetik motor yağları karıştırılabilir mi? Evet. Mevcut yağı tamamlamanız gerekiyorsa, Mobil 1 sıradan motor yağlarıyla, yarı sentetik yağlarla ve başka marka sentetik motor yağlarıyla uyumludur.
Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
2 farklı yağı motora koymanın kısa vadede bir zararı olmaz. Sonuçta çalışan parçalara her türlü o yağ ulaşacak ve sürtünmeyi azaltacak. Sadece vites geçişi gibi hissiyatta farklılıklar olur. Kullanım sırasında ciddi bir fark hissetmiyorsan boşuna yağ değiştirme masrafı yapma.
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Farklı türleri karıştırmak, motor yağınızın dengesini bozarak verimliliğini azaltır ve motorunuzun performansını etkiler. En akıllıca seçim, aracınızın üreticisi tarafından önerilen yağ türü ve yağ değişim aralıklarına bağlı kalmak ve uygun fiyatlı hizmetler için yerel araç bakım uzmanlarınızı ziyaret etmektir.
İlgili 39 soru bulundu
Limon, misket limonu, greyfurt ve portakal gibi narenciye yağları diğer esansiyel yağlarla karıştırılmamalı veya güneş ışığına veya UV ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bunun nedeni, bu yağların ışığa duyarlı olması ve ciltte tahrişe, kabarcıklara ve hatta yanıklara neden olabilmesidir.
Sabit Yağlar, bitkilerin tohum ve çekirdeklerinden elde edilen, 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapide kullanılan iki temel hammaddeden birisidir. Sabit Yağlar, baz yağ ve taşıyıcı yağ olarak da bilinirler. Cilt ile direkt temas için uygun yağlar olup uçucu yağlar ile karıştırılarak da kullanılabilirler.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
İki yağın da sıcak viskozitesi 5 olduğuna göre, sadece motor soğukken zafiyet olacaksa olur. Isınınca iki yağ da aynı akışkanlığa gelecektir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Yağın Motor Suyuna Karışması
Sebebi ise motorun çalışması esnasında yağ basıncının, soğutma sistemi basıncından daha yüksek oluşudur.
5W 30 motor yağı, modern otomobiller için en popüler motor yağıdır. Yüksek kaliteli mineral baz yağ kullanan ancak üstün performans sağlayan katkı maddeleri içeren sentetik bir yağdır. 5W-30, üreticinin API SN'yi önerdiği benzinli, dizel ve CNG'li araçlarda kullanıma uygun tam sentetik bir yağdır.
Sentetik motor yağları, motorunuzun yıllarca en iyi performansı göstermesi için aşınmayı önleme, motoru temizleme, kolay dolaşım, akışkanlığı koruma, paslanmayı önleme ve sürtünmeyi azaltma gibi çeşitli yararlar sunar.
Fulltech LD 5W-40, yeni nesil motorların ihtiyaç duyduğu performans gereksinimlerini karşılayan sentetik motor yağıdır. Benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçlarda kullanılması uygundur.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Genel olarak 100.000 km. den daha az kullanılmış bir aracın, yağ değişim aralıklarında en fazla 1/4 oranında yağ eksiltmesi normaldir.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
İnce veya düşük viskoziteli yağlar düşük sıcaklıkta motor parçalarını korumak için daha kolay akar. Kalın veya yüksek viskoziteli yağlar ise yüksek sıcaklıklarda motoru korumak için film dayanıklılığını korumakta daha iyidir.
Taşıyıcı yağlar aromaterapide önemli yeri olan ve uçucu yağların “yakın akrabaları” bitkisel yağlardır. Baz yağlar ya da sabit yağlar olarak da bilinirler. Her gün kullandığımız zeytinyağı, son dönemde popüler olan hindistan cevizi yağı ya da ülkemizde kolay bulunan fındık yağı en iyi taşıyıcı yağlara birer örnektir.
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 3 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Ayrıca bitkisel yağları depolarken oksijen temasını kesmek için Azot gazıyla muhafaza edilerek oksidasyon hızı yavaşlatılabilir.
Taşıyıcı yağlar, uçucu yağlar gibi damıtılmak yerine bir bitkinin yağlı kısımlarından preslenerek elde edildikleri için uçucu yağlardan farklıdır.Uçucu yağların aksine, taşıyıcı yağlar genellikle kokusuzdur veya çok hafif, cevizli bir aromaya sahiptir.Uçucu yağlar oldukça uçucudur ve çok çabuk buharlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri