Bir cümle amaçlı olarak tamamlanmamış, cümlenin anlamı okuyucuya bırakılmışsa cümlenin sonuna üç nokta (...) konur. Söz arasında söylenmeyen, söylenmek istenmeyen sözcüklerin yerine konur.
tamamlanmamış cümlelerin sonuna veya başına yan yana konulan üç nokta.
Türkçe metinlerde en çok karşımıza çıkan noktalama işaretlerinden bir tanesi de üç nokta (…) işaretidir. Çoğunlukla tamamlanmamış cümlelerin sonuna getirilen üç noktanın bunun dışında da birçok kullanım alanı vardır.
Üç Nokta ( … )
– Sözün bitmediğini belirten cümlelerin sonuna üç nokta konur. Örnek: Güneş'i görünce öyle mutlu oldu ki… – Karşılıklı konuşmalarda, söylenmeyen ya da söylenmek istenmeyen sözlerin yerine üç nokta konur. Örnek: Tam bir …e benziyordu.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
İlgili 23 soru bulundu
sana hicbir sey demiyorum anlamına gelir. söyleyecek söz bulamayınca, verecek cevap kalmayınca kullanılır.
Ünlem ve seslenmelerde anlamı pekiştirmek için kullanılır.
Üç noktanın kullanımı
Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur: 'Ne çare ki çirkinliği hemen ve herkes tarafından görülüveriyordu da, bu yanı… Alıntılarda; başta, ortada ve sonda alınmayan kelime ve bölümlerin yerine konur: … derken şehrin öte başından boğuk boğuk sesler gelmeye başladı…
ÜÇ NOKTA KURALI NEDİR? •Üç nokta kuralı araca binerken ya da araçtan inerken sırt dışa dönük bir şekilde her zaman kollardan ve bacaklardan üçünün (iki el ve bir ayak veya iki ayak ve bir el) senkronize halde araçla temaslı olma durumudur.
Üç noktadan sonra cümleye büyük harfle başlanılması gerekmektedir.
Bir noktalama işareti olan ünlem işareti, cümle sonuna konduğunda cümlenin bitişini belirtir. Ayrıca tek başına bir ünlem ifadesi taşıyan kelimelerin ardından da kullanılabilir. Örnekler: Ey, Türk gençliği!
Diğer noktalama işaretleri ile birlikte kullanımı
Tırnak içine alınan ifade tam bir cümle ise kendi noktalama işaretlerini korur. Bu cümlenin sonuna gelen ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin "içine" konur: Kurda "Neden boynun kalın?" demişler; "İşimi kendim görürüm de ondan." demiş.
Tarih yazarken gün, ay ve yılın arasına nokta veya eğik çizgi yazılmalıdır.
Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir.
Tamamlanmış cümlenin sonuna nokta işareti ( . ) konur.
Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. NOKTA (.) Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır. “Bu konuyu mutlaka öğrenmeliyim.” “Seni de bekliyoruz bu akşamki yemeğe.” Sözcüklerin kısaltılarak yazılmaları halinde kullanılır.
Aralarında şekil ve anlamca ilişki bulunan, birbirine bağlaçsız bağlanan ve aralarındaki duraklama kısa olan cümlelerin arasına noktalı virgül konur: At ölür, meydan kalır; yiğit ölür şan kalır. (Bu cümlelerin arasına nokta konabilirdi, ama duraklama kısa olduğu için noktalı virgül konmuş.)
Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır. Noktalı virgül kendinden önce gelen sözcüğe bitişik yazılır ve sonraki sözcükle arasına bir boşluk konur.
İki nokta, metin içerisinde kullanıldığında işaretin ardından bir boşluk bırakılır. İşaretin ardından gelen ifade bir "cümle" ise büyük harfle başlar: Şu husus unutulmamalıdır: Kurallı cümlelerde yüklem sonda bulunur.
e) Üç nokta, bir cümlenin sonunda, cümlenin noktalama işaretinden sonra ayrı olarak kullanıldığında okuyucuya; “Bun- dan sonra devam eden cümle veya cümleler vardır fakat bundan sonraki cümle veya cümleler alınmamı tır.” anlamını verir.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
Noktalı virgülün kullanıldığı yerler arasında en sık olanı virgülle ayrılmış sıralı grupları ve ifadeleri birbirinden ayırmaktır. Bunun yanı sıra birden fazla virgül kullanılmış cümle içerisinde yer alan ögelerin özne ile karışmasını önlemek için de noktalı virgül konur.
Kesme işareti dışındaki tüm noktalama işaretlerinden sonra muhakkak bir boşluk bırakılmalıdır.
TDK'de tırnak işareti başkasında alınan sözleri ifade etmek için ve önem belirten söz gruplarında kullanımı tercih edilen noktalama işaretine tırnak işareti adı verilmektedir, şeklinde tanımlanmıştır.
Fren İkaz Lambası
Bu noktada, aracı durdurarak yol yardımı çağırmanız çok daha faydalı olacaktır. Kırmızı bir yuvarlağın içinde ünlem işareti şeklinde olan fren ikaz ışığı el freniyle ilgili değilse, aracı servisin kontrol etmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri