Tamamlayıcı malın fiyatı ile diğer malın talebi arasında ters yönlü ilişki vardır. Tamamlayıcı malın fiyatı artarsa diğer malın talebi azalır. Tamamlayıcı malın fiyatı düşerse diğer malın talebi artar.
Genel kural olarak, bir malın fiyatı düştükçe o mala olan talep artmaktadır. Bunun aksine olarak fiyatı yükseldikçe o mala olan talebin azalması söz konusudur. Bir maldan talep edilen miktar ile o malın fiyatı arasında ters yönlü bir ilişki vardır.
Bir malın tamamlayıcı malının fiyatının düşmesi, malın talebini artırır. Talepteki artış ise malın denge fiyat ve miktarını artırır.
Talep kanunu; diğer şartlar aynı kalmak şartıyla, talep edilen malın fiyatı düşerse, talep edilen miktar artar. Şekil 3.3'de, diğer şartlar aynı kalmak şartıyla, bir malın fiyatı düştüğünde, talep miktarı artar ve Do talep eğrisi üzerinde talep edilen miktarın ve fiyatın kesiştiği nokta aşağı doğru hareket eder.
Benzer biçimde söz konusu malın talebi sabitken sadece arzın azalması, denge fiyatını yükseltip denge miktarını düşürecektir. Böylece talep sabitken arzın değişmesi denge miktarını aynı yönde ve denge fiyatını ise ters yönde etkilemektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Fiyat denge noktasından yüksek olduğunda arz edilen miktar talep edilen miktardan fazla olacak ve arz fazlası(fazla) oluşacaktır. Fiyat denge noktasının altında ise talep edilen miktar arz edilen miktardan fazla olacak ve talep fazlası(noksan) oluşacaktır.
Arzın özelliği, bir malın fiyatı yükseldikçe sunulan miktarının da artmasıdır. Aksi durumda fiyatlar düştükçe bu maldan piyasaya arzedilen miktarın azalmasıdır. Yani bir malın fiyatı ile arz miktarı arasında aynı yönlü bir ilişki vardır.
Tamamlayıcı malın fiyatı düşerse, diğer malın arzı azalmaktadır.
(Complementary goods) Talep ve tüketimi birbirine bağlı olan mallardır. Otomobil fiyatları düşerken, otomobil talebiyle birlikte talep edilen benzin miktarı da artıyorsa otomobil ve benzin tamamlayıcı mallardır.
İhtiyaçların giderilmesinde başka mallar ile birlikte kullanılmasını gerektiren veya üretimde başka mallar ile birlikte kullanıldığında etkili olabilen mallara tamamlayıcı mallar denir. Birlikte kullanılması gereken mallardan biri olmazsa ihtiyaç giderilemez, üretim gerçekleştirilemez.
➢Arz eğrisinin sağa ya da sola kayması ile arz değişmiş olur. ➢Eğrinin sağa kayması arzın artmasını, sola kayması ise arzın azalmasını ifade etmektedir.
Servet artışının talep üzerindeki etkisi de aynı yöndedir. Söz konusu malı ikame edecek malların fiyatlarındaki artış ve tamamlayıcı malların fiyatlarındaki düşüş talep eğrisini sağa kaydırır.
Önemli noktalar. Talep eğrileri kayabilir. Ortalama gelir ve tercihler gibi etmenlerdeki değişiklikler, bütün talep eğrisinin sağa veya sola kaymasına neden olabilir. Bu, verilen bir fiyatta daha yüksek veya daha düşük miktarın talep edilmesine neden olur.
› Arzdaki Artış > Talepteki Artış İse; Denge Fiyatı Azalır. Fiyatının Değişmemesi De Mümkündür. Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer.
Talep Yasası
Bir malın fiyatı arttıkça o mal piyasasında o maldan satın alınmak istenen miktar azalmakta, bir malın fiyatı azaldıkça o maldan alınmak istenen miktar artmaktadır.
Toplam arz eğrisi, üretkenliğin artması ya da kilit önemde girdilerin fiyatlarının düşmesi halinde sağa kayar, böylelikle daha düşük enflasyon, daha yüksek çıktı ve daha düşük işsizliğin bir arada ortaya çıkmasını mümkün kılar.
Aynı ihtiyaca yönelik ve birbirlerinin yerini alabilen ürünler ikame mallardır. Tamamlayıcı malların aralarında herhangi bir benzerlik söz konusu değildir. İkame mal ve tamamlayıcı mal arasındaki fark, ilk gruptaki ürünlerin birbirinin yerini alabilmesidir.
Tamamlayıcı mallar: Birbirleriyle birlikte kullanılan mallardır. Araba ve benzin; çay ve şeker tamamlayıcı mallardır. Ceteris paribus, tamamlayıcı malların fiyatı artarsa incelediğimiz malın talebi azalır.
Piyasada dengenin oluşması için arz ve talebin karşılaşması gerekir. Geometrik olarak, piyasa dengesini bulabilmek için arz ve talep eğrileri aynı diyagram üzerinde çizilir. İkisinin kesiştiği noktada piyasa dengesi oluşur.
(Excess supply, surplus) Bir piyasada belirli bir fiyat düzeyinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal miktarının, tüketicilerin satın almaya hazır oldukları miktardan daha fazla olması durumudur. Diğer şartlarda bir değişme gerçekleşmediği takdirde üreticiler satış fiyatını indirebilir ve talep miktarı artar.
Bir kriptopara biriminin dolaşımdaki arz miktarına, toplam arzdan ekleme gerçekleştiğinde kriptoparanın değerinde düşüşler gerçekleşebilir. Arz talep ilişkisi bakımından piyasada bulunan kriptopara miktarı arttıkça kriptoparanın değeri olumsuz etkilenebilir.
Tüketicinin geliri arttığında talebi artan mallara normal mal denir. Otomobil, televizyon gibi. Tüketicinin geliri arttığında talebi azalan mallar ise fakir mal olarak adlandırılır.
Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
Arzı Etkileyen Faktörler Nelerdir? Arzı etkileyen faktörler ise üretim kapasitesi, işgücü ve malzeme gibi üretim maliyetleri ve rakiplerin sayısı işletmelerin arz miktarını doğrudan etkileyen faktörler olarak sıralanabilir.
Arz esnekliği de bir katsayı ile ifade edilir. Arz esneklik katsayısı, fiyattaki çok küçük bir değişiklik karşısında, arz edilen miktardaki yüzde değişikliğin, fiyattaki yüzde değişikliğe olan oranına eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri