Tampon konulsa da konulmasa da ameliyattan sonraki ilk 3-4 gün ödem, şişlik ve pıhtılardan dolayı burundan nefes alınamaz. Bunu hastalarımızın bilmesi gerekmektedir.
Sünger Burun Tamponu
2-3 gün burunda kalabilen bu tamponların çıkarılması da zor değildir. Tek dezavantajı nefes almaya engel olmasıdır.
Ameliyattan sonra burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız. Tamponların burnunuzda kalma süresini doktorunuz belirleyecektir. Yeterli sıvı almanız önemlidir.
Sünger tamponlar ise süngerin tamamen şişmesine bağlı olarak maalesef nefes almanız mümkün olmayacaktır. O nedenle sık sık dudaklarınızı ıslatmanız ve sık aralıklarla su içmeniz sizi rahatlatacaktır.
Burun ameliyatından sonra 6 ay içerisinde nefes alma sürecinin işlevsel şekilde devam etmesi gerekir. Burun ameliyatında başarı yalnızca burun şekli değildir.
İlgili 41 soru bulundu
Tampon çıktıktan sonra yine sorun olmamasına rağmen yaklaşık 24 saat içinde reaktif bir ödem oluşmasından dolayı burun solunumu azalabilir. Burun açılıncaya ve nefesiniz normale dönünceye kadar, birkaç günden, birkaç haftaya uykunuzda rahatsızlık çekebilirsiniz.
Burnun iç kısmına yapılan müdahaleler hastanın rahat nefes alıp vermesini sağlayamayacaktır. Bu yüzden burnun dış kısmında eğrilik olan hastalarda, içten yapılacak olan işlemin rahat nefes alıp verişi sağlayamayacağı söylenerek burnun içinin ve dışının birlikte yapılması önerilmektedir.
* Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda zaman zaman burnunuzda tıkanıklık ve nefes alma problemi, burun içinde kuruluk, burnunuz sabah kalktığınız zaman şiş ve ucunun hissiz olması görülebilir.Telaşlanılacak bir durum yoktur bu şikayetleriniz zamanla geçecektir.
Zayıflayan burun nedeniyle nefes alış-veriş her geçen gün zorlaşmaya devam eder. Birincil rinoplastiden kaynaklı çökmeler, kötüleşen asimetri, burun köprüsünün fazla alçaltılması, burun ucunun fazla daraltılması, aşırı skarlanma (yara dokusunun kalınlaşması) nefes yolunu engelleyerek nefes alışverişini zorlaştırır.
Burun estetiği sonrasında hafif bir kanamanız olabilir. Bu kanlı sızma şeklindedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda zorlamadan ve o bölgeyi zedelemeden hafif dokunuşlarla silebilirsiniz. Eğer aksi bir durum oluştuysa ve kanamanız kesinlikle durmuyorsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Özellikle toksik şok ve enfeksiyonlardan korunmak için aynı tamponun 4-8 saatten fazla vücutta tutulmaması gerekir. Tamponun 8 saatten fazla vajinada kalması hayatı tehdit eden şoklara neden olabilir.
Estetik burun ameliyatlarında ameliyattan sonraki ilk 48 saat dinlenmeniz, alın ve yanaklara her saatte bir 10 dk. soğuk (buz) uygulaması sizi rahatlatacak, şişlik ve morluklarınızı sınırlayacaktır. (geceler dahil) Üçüncü günden itibaren şişlik ve morluklar hızlı bir şekilde geçmeye başlar.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Silikon tamponun çıkarılması sanıldığının aksine ağrı verici değildir. Kontrole çağırıldığınızda silikon tamponlar çıkarılır.
Burun ameliyatı sonrasında üst dudak hareketsizliğinin geçmesi 2 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin ardından eski gülüşünüze de kavuşabilirsiniz.
Operasyon sonrası dikiş almaya gerek kalmaz, yaklaşık 10 gün sonra dikişler kendiliğinden erirler. Estetik burun operasyonlarında hastaların burnunu kocaman gösteren, şişliğin ve morluğun daha fazla olmasına sebep olan tamponlar, birçok cerrah tarafından artık kullanılmamaktadır.
Ameliyat sonrası ilk 1-2 hafta burundaki iyileşmekte olan bölgeler, kabuklar ve biriken akıntı nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilir. Burun spreyi ve nemlendirici damlaları düzenli kullanmanız bu süreci rahat atlatmanızı sağlayacaktır. İyileşme süresince bu tıkanıklık azalacak ve burun normal sağlığına kavuşacaktır.
Sağlıklı bir nefes alabilmek için burunun hava almayı sağlayan kanallarının açık olması gerekmektedir. Ancak burun ucu düşmesi kişinin nefes alma kalitesini etkiler. Çünkü bu hava alma kanallarının önünü kapatabilir ve dolayısıyla burun tıkanıklığı hissine sebep olabilir.
Ameliyattan sonra eğilmenin burunda bozukluk oluşturacağına dair yaygın bir kanı var. Hekimler, Burun ameliyatından sonra eğilmenin herhangi bir zararı olmadığını söylüyor. Yavaşça eğilmek burnunuza zarar vermiyor. Burunda düşme riski oluşturmuyor.
Burun estetiği ameliyat esnasında gözde kuruluk yaşanmasın diye krem sürülebilir.
Yatma Şekli
Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Hastaların ameliyattan sonra burun yapısında ve yüzde meydana gelen şişliklerin azaltılması amacıyla, En uygun uyku pozisyonu yatakta 30 - 45 derecelik açıyla sırt üstü yatmaktır. Bunu sağlamak için sırtın 2-3 yastıkla desteklenmesi gerekir. Bu şekildeki uyku pozisyonu en az 1 - 2 hafta süreyle uygulanmalıdır.
İlk günlerde çok katı ve sert gıdaların yenmemesi ve çok sıcak sıvıların tüketilmemesi gerekir. Protein ve lifli beslenme önerilir. Alkol kullanılması kanama riskini ve ödemi artırabilir. Ayrıca hastanın hem ödem yapıcı hem de tansiyon arttırıcı etkileri nedeni ile tuz kullanımına dikkat etmesi gerekir.
Burun estetiği ameliyatı zor bir ameliyat mı ve ne kadar sürer? Tecrübeli bir uzman tarafından yapıldığında burnun durumuna göre 1-3 saat kadar sürer. Bu sebeple hemen her zaman genel anestezi tercih edilir. Hasta ve hekim açısından zorluğu, ciddi ameliyat kategorisine girmeyecek tipte ki ameliyatlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri