tan doksan sonsuz değildir belirsizdir. Sağ dan ya da soldan limit almana göre artı ya da eksi sonsuz çıkar.
Birim çember üzerinde, orijinden geçen bir doğrunun x ekseniyle arasındaki, saat yönünün tersine doğru açının tanjant değeri, bu doğrunun tanjant ekseniyle kesiştiği noktanın y değerine (ordinatına) eşittir. 180'e bölümünden kalan 90 olan açılar da belirsiz (tanımsız) olur.
Tanjant ve Kotanjant işlevleri
Tanım aralığı (-∞,+∞) dır.
, ∞, ya da unicode'da ∞) yana doğru sekiz sayısına benzeyen, sonu olmayan ve ebediyet anlamına gelen bir matematiksel simgedir. Sonsuzluk simgesi en çok matematik ve fizik alanında kullanılmakta olup, soyut bir kavramdır.
En büyük sayı yoktur. En büyük sayı diye tahayyül ettiğiniz sayıya daima 1 ekleyebilir ve böylece en büyük dediğiniz sayıdan daha büyük bir sayı elde edersiniz. Dolayısıyla en büyük sayı yoktur.
İlgili 30 soru bulundu
Tan 90 = tanımsızdır. Tan değerleri bu şekildedir ve bu değerlerin bilinmesiyle birçok matematik problemi kolay bir şekilde çözüme ulaşmaktadır.
Mesela tan 90 = sin 90 / cos 90 'dır.cos 90'da 0 olduğundan dolayı tan 90 da tanımsızdır.
4-sin90=1'dir.
Örneğin sin(0) = 0, aynı zamanda sin(π) = 0, sin(2π) = 0 vb. arcsin fonksiyonu da çok değerlidir: arcsin(0) = 0, aynı zamanda arcsin(0) = π, arcsin(0) = 2π vb.
Bildiğin üzere x (cosinüs), y (sinüs) eksenleri var koordinat sisteminde. Birim çemberi çizer isen 0 derecede cos0=1 dir. Çünkü 0 derecede kosinüsü sorduğu için x eksenindeki değere bakarsın. Birim çemberde sin0 değeri ise 0 dır.
Bu değer A açısının kosinüs değeri ise Bu cosA şeklinde gösterilmektedir. Kosinüs teoremi geometride üçgen üzerinde iki kenarı ve aralarındaki açı verildiği zaman bilinmeyen kenarı bulmak amacı ile kullanılan formül olmaktadır. - Cos90: 0 sayısına eşittir.
Bir birim çember üzerinde, orijinden tanjant eksenine doğru çizilen doğrunun altında kalan açıdır. 90 derece ve katlarında tanımsız olur.
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek. 1/0 = x dersek 1 = x .
- TAN, bir yağın asidik bileşenlerinin toplam konsantrasyonunu belirler. Yağ kullanıldıkça, oksidasyon ve termal bozunma nedeniyle asidik bileşenlerin miktarı artar. Bu nedenle, TAN değeri, yağın oksidasyon seviyesinin bir göstergesi olarak kabul edilir. - TAN, genellikle potansiyometrik titrasyon yöntemi ile ölçülür.
Bir üçgenin A açısının komşu kenarının hipotenüse uzunluğuna oranlanması şeklinde bulunabilir. Tanjant kısaca tan olarak ifade edilir. Formül tan(A)? karşı kenar/komsu kenar = a/b = sinA/cosA şeklindedir.
Sekant. Hipotenüs uzunluğunun, α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğuna oranına, α ölçüsünün sekantı denir.
Tanjant ve kotanjant fonksiyonları pozitif sonsuza kadar değer alabildikleri için bu ifadelerin üst sınırı yoktur.
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır.
Zaten sorunuzda da belirttiğiniz gibi bu limit probleminin cevabı 0'dır çünkü 1/x fonksiyonu sonsuza doğru ilerlerken grafiğinden de anlaşılacağı üzere sayı aşırı derecede küçülür ve artık neredeyse 0'a eşit denilebilir.
Herhangi bir sayının sıfırla çarpımı, 0'a eşit olduğu için, bu doğru olamaz.
Tan2x Açılımı ve Konu Anlatımı
Tanjant sözü edilen işlevlerden birini teşkil etmektedir. Tan2x'in açılımı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Tan2x = 2.tanx/1-tan2x olmaktadır. Tan2x = tan(x+x) olarak ifade edilmektedir. Buna karşılık tan2x= (tanx + tanx)/(1-tanx.tanx) simgeleriyle sergilenmektedir.
Tek fonksiyon
Geometriksel olarak ifade etmek gerekirse, bir tek fonksiyonun grafiği, orijine göre simetriktir Yani orijine göre 180 derece döndürüldükten sonra bile grafiği değişmez. Tek fonksiyonlara örnek; x, x3, sin(x), sinh(x) ve erf(x).
Birinci bölgede cos ve sinüs 0-1 aralığında olduğundan; tanjant, sinüsün 0 ve 1 aralığında bir sayıya bölünmüş hali oluyor. Bir sayıyı 0-1 aralığındaki başka bir sayıya böldüğümüzde elimizdeki sayı büyüdüğünden tanjant her zaman daha büyük oluyor.
Sinüs, Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın y eksenine göre koordinatıdır. Örneğin sinüs 90 derece tam olarak 1'e karşılık geliyor.
cos2x = 1 - 2sin²x şeklinde olur. Yazılmış olan cos2x ifadesinin açılımlarından bir diğeri de sin²li formül olmaktadır. cos2x = cos²x - sin²x şeklinde verilmiş olan açılımında bu kez sin²x görüldüğü yere "1-cos²x" yazılabilir. cos2x = 2cos²x - 1 şeklinde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri