Tanrı bilimle kanıtlanmamıştır. Din ya da inanç, bilimden ayrıdır. Bu nedenle herkes tanrı var ya da yok şeklinde görüş belirtebilir ve kanıtlamak zorunda değildir.
Tanrı ya da ilah, Klasik teistik inanç sistemlerinde Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve tüm varoluşun temel kaynağı olarak görülen varlık. tek tanrılı inançlarda evrenin tek yaradanı ve yöneteni olarak kabul edilir.
' sorusu Tanrı'yı fani ve yaratılmış bir mevcudiyet olarak varsayar. Bu soru mantıki açıdan bir anlam ifade etmez. Tanrı, tanımı gereği, geleneksel teolojik anlamda, yaratılmamış, zaruri ve sonsuz bir varlıktır. Tanrı zaruri olmasının gereği olarak sonsuz[ezeli-ebedi], dolayısıyla yaratılmamış olmalıdır.
Orijinal Soru: Tanrının varlığı bilimsel olarak kanıtlanabilir mi? Bilimsel açıdan kanıtlamakla kastedilene ve neyin bilimsel olduğuna bağlı bu sorunun cevabı. En azından Tanrı'nın varlığını daha muhtemel kılan ancak kesin olarak Tanrı'yı kanıtlamayan bilimsel "deliller" bulunmaya çalışılabilirdi.
Din savunucuları, tanrının doğaüstü özelliklere sahip olmasını, ampirik olarak varlığının kanıtlanamamasını açıklamak için kullanırlar. Karl Popper'in bilim felsefesine göre, tanrının var olduğu iddiası yanlışlanamaz olduğundan dolayı, bilimsel araştırmanın konusu dahilinde olamaz ve bilimsel açıdan ele alınamaz.
İlgili 40 soru bulundu
Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte dinimizin bildirdiği mutlak kemâl sahibi, noksanlardan münezzeh olan Yüce Allah'ı “Tanrı” kelimesi ile ifade etmek de İslâm inancına aykırı olmaz.
Dünya'da yaşayan hiçbir insanın çözemeyeceği denli büyük bir evrende olduğumuz için başka evrenlerin de varlığı ve başka gezegenlerde yaşayan akıllı varlıkların bizi uzaktan yönlendirmesi, tanrının varlığını gizlemesi ya da bu evrenin yaratıcısını bilmesi de mümkün. Sonuç olarak bilimsel olarak tabi ki tanrı yoktur.
Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur. Demografik araştırmalar için ise ateizm ve agnostisizm, diğer bütün dinsiz felsefelerle aynı kategoridedir.
Bilim tanrının varlığı ya da yokluğu ile ilgilenmez. Bilim, evreni gözlem, deney, veri ve kanıt gibi unsurlar üzerinden tanımlamaya çalışır, bilim için inançlar hiçbir şey ifade etmez.
Fârâbî felsefesinin temelinde Tanrı yer almaktadır. Fârâbî, Tanrı anlayışını ortaya koyarken kendine özgü bir öğreti geliştirmiş ve İslam kültürü içerisinde, Tanrı'dan, felsefenin diliyle bahsetmiştir. Tanrı'yı zorunlu varlık olarak gören Fârâbî, Tanrı'da varlık ve mahiyet ayırımı olmadığını belirleyen ilk filozoftur.
Allah'ı kim yarattı?” diye sordular. Bu soru üzerine Cebrail cevap olarak, Allah'tan İHLÂS SURESİ'ni getirdi. Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Bu ve benzeri sorular Allah hakkındaki bilgi ve inanç yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Allah, varlığı zorunlu yani kendinden olan, var olmak için hiçbir şeye ihtiyaç duymayan, bu sebeple de yokluğu düşünülemeyen varlıktır. Bu sebeple Allahu Teâlâ “varlığı zorunlu olan” anlamında “vâcibü'l-vucûd”dur.
Tengricilik ve ya Tengrizm, Avrasya stepleri'nde ortaya çıkan, şamanizm ve animizme dayanan dini bir inançtır. Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır. Bu inanca göre Gök'ün ulu Tini Tengri'ydi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş
“'Tanrı' kelimesi, Arapça 'ilâh' kelimesinin karşılığıdır. 'İlah' daha çok, Allah'tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. 'Allah' kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.
Tanrı vardır, ama Evren'e hiçbir müdahalesi olmayan bir varlıktır. İnsan akla ve bilime güvenmelidir. İnsan Evren'i akıl ve bilimin ilkelerine göre açıklayabilir. Bu sebeple Deizm'de Tanrı dışında Teizm'de yer alan dinsel kavramların hiçbiri yer almaz.
Günümüzde en yaygın teist inanışlar Hristiyanlık ve İslam'dır. Teizm, dini inanışlar başta olmak üzere tüm tanrı inanışlarını kapsayan geniş bir tanım olarak ortaya çıktı.
Kutsal Kitap, Tanrı'nın sadece görülen ışığın yaratıcısı olmakla kalmadığını, aynı zamanda Kendisinin de ışık olduğunu söyler. Tanrı'nın huzurunda her şey berrak, açık ve görünürdür. İnsanlardan sakladığımız bütün gizli düşüncelerimiz ve arzularımızı Tanrı'dan saklayabilmek imkânsızdır.
İngiliz evrenbilimci, Profesör Stephen Hawking'e göre 'Evren'in yaradılışına ilişkin teorilerde Tanrı'ya yer yok. '
İlk deist düşünürlerin çoğu Tanrı'nın Dünya'nın işleyişine doğrudan müdahale etmediği görüşündedir ve deist felsefe genel olarak canlılara müdahale edip dünya işlerine karışan bir Tanrı inancını kabul etmemektedir. Deist felsefeye göre Tanrı vardır ve nihai olarak evrenin yaratılmasından sorumludur.
Türk Dil Kurumu'na göre ateizmin tanımı "tanrıtanımazlık". Ateizm derneklerinin kabul ettiği en geniş tanım ise “Tanrı vardır düşüncesine inanmamak”.
Pratik apateizm, Tanrı'ya, metafizik, doğaüstü veya aşkın bir varlığa inanca karşı kayıtsızlığı, ilgisizliği ifade eder; bu soruların cevaplarının pratik önem taşımadığına inanır.
Tanım. Ateist, evrenin kişileştirilmiş, aşkın bir yaratıcısının varlığını reddeden kişidir; böyle bir varlığı hesaba katmadan yaşayan kişi değildir. Teist ise böyle bir yaratıcının varoluşunu savunan kişidir. Bu nedenle, her türden ateizm tartışması aynı zamanda bir teizm tartışmasıdır.
Evrim Ağacı bünyesinde, sözü edilen şahsi inanç pozisyonlarından her birini savunan birçok gönüllü bulunmaktadır, dolayısıyla Evrim Ağacı'nın bir bütün olarak herhangi bir şahsi inanç görüşü bulunmamaktadır.
Platon'un Tanrı Düşüncesi - YouTube. Platon'un Tanrı ile ilgili düşüncelerinin etrafında ördüğü metafizik felsefesini anlattığım çalışmamı takdirinize sunuyorum.Platon,antik yunan dünyasının inanç sistemine esasta karşı olup monoteist bir Tanrı inancına sahip olmuştur.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri