İşitme veya görme engelliler ile herhangi bir kronik hastalığı olanlar ÖTV'siz araç alamazlar. Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Eğer başka bir engelleri yok ise; rapor oranları % 90'ın altında kalan işitme engelliler, görme engelliler ve kronik hastalığı olanlar (kanser, kalp, şeker, tansiyon ve şizofreni hastaları vb)ÖTV indiriminden yararlanamıyorlar.
Engelli Yolcular için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Muafiyeti
Devlet hastanesinden alınmış %90 ve üstünde engellilik derecesi olduğunu gösteren rapor (ağır engelli, zihinsel engelli veya süreğen hastalığı olup aracı kendisi süremeyecek durumda yolcu engelliler bu kapsamda değerlendirilir).
Engelli araç alımı şartları söz konusu olduğunda öncelikle engelli raporunun yüzdesinin kaç olduğu ön plana çıkar. Bu noktada da raporların ikiye ayrıldığını hatırlatmak isteriz. Engelli raporları yüzde 40 ve yüzde 90 olmak üzere ikiye ayrılır ve ÖTV indiriminden bu raporlara göre yararlanılabilir.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Engelli raporunda “Sürücü ehliyeti alabilir” ibaresi yoksa engelli kişinin aracını herkes kullanabiliyor. %90 oranında engelli raporu bulunan kişiler araç satın alırken ÖTV'den tamamen muaf oluyor.
01.01.2023 itibari ile *7061 sayılı Kanun'la motor silindir hacmi sınırlaması kaldırılmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir. Fakat %40-89 oranındaki engelliler ile %90 ve üzerindeki engelliler için araç alımı şartları farklıdır.
Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Esansiyel (primer) hipertansiyon (%10), diyabettes mellitüs diğer tanımlanmamış (%20), dirsek burkulma gerilmesi (%13) teşhisi ve %43 engellilik oranı
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
%40-89 arası engelli raporuna sahip sürücüler, araç alırken yalnızca ÖTV ve KDV indiriminden faylanabilir; yani bu vergilerden tamamen muaf olamazlar. Ancak, yılda 2 kez ödenmesi zorunlu olan KDV 'den tamamen muaf olmaları mümkün.
Önceden 140/90 mmHg yani halk dilindeki tabiri ile 14'e 9 değerinin üstü hipertansiyon olarak adlandırılırken; 120/80 mmHg altı normal, 120-129/80 mmHg yüksek tansiyon, 130-139/80-89 mmHg evre I hipertansiyon, 140/90 mmHg ve üstü evre II hipertansiyon olarak sınıflandırıldı.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan engelliler için “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2023 yılında engelliler, 1 milyon 4 bin 200 TL' ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.
şeker hastalarına. %90. ve üzeri engelli rapor oranı verilemeyeceğinden dolayı. şeker hastaları ötv indiriminden faydalanamazlar. engelli aracı alamazlar. ancak şeker hastalığıyla birlikte. başka hastalıkları da varsa. tüm bu hastalıkların engel oranı. eğer ortopedik engelliyse.
2023 Engelli Araç Limiti Ne Kadar? 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
Satın alacak kişilerin engel oranı en az %40 oranında olmalıdır. Aracı kullanacak engelli bireyin 18 yaşını doldurması gerekir. Bu bakımdan ehliyete sahip olmayan bireylerin satın alması mümkün değildir.
Sıfır Engelli Araç Fiyatları
ÖTV indiriminden yararlanılarak sıfır kilometre ve 1.6 motor hacmine sahip arabaların seçilmesi gerekiyor. Kısaca engelli kişiler sıfır araç almak istemeleri durumunda 1600 cm³ ve ya altında olan motor silindir hacmine sahip araçlar (Otomobil, Pick-up, ATV, Panelvan vb.) taşıtlar alabilir.
Yeni orana göre, 2022 yılında 450 bin 500 TL olarak uygulanan Özel Tüketim Vergisi muafiyetli araç limiti 1 milyon 4 bin TL'ye yükseldi. Böylece bu kapsamda yer alan vatandaşlar, vergiler dahil söz konusu fiyatı ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen otomobilleri satın alabilecek.
Engelliler için ÖTV muafiyetli araç alımında 2023 için yeni üst limit açıklandı Engelliler için ÖTV muafiyetli araç alımında yeni üst limitin ne kadar olacağı merak ediliyordu. Söz konusu karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. 2023'te Engelliler için ÖTV muafiyetli araç limiti 450.500 TL'den 1.004.200 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri