Tantuni hem Mersin hem de Antakya'da meşhur bir yiyecektir. Bu iki şehrinde birbirinden farklı pişirme ve sunma tekniği vardır. Mersin Tantunisi daha ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken Antakya Tantunisi ise satır kıymasından yapılmaktadır. Yapılması oldukça pratik olup, evde de yapılabilir.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
Tantuni, Türk mutfağında yer alan Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni.
İlgili 15 soru bulundu
Mersin'in yöresel lezzeti olan tavuk tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. İnce lavaşa sarılarak satılan tantuni, genellikle kırmızı et ya da tavuk ile yapılmaktadır. Daha pratik versiyon olarak kıyma da kullanılabilir.
Dana eti mini küp küp doğrayın ve tavada kaynatılmış su ile orta ateş de haşlayın suyu çekene kadar. Kaynattıktan sonra sıvı yağ ekleyin ve 5 dakika kavurun. Tuz ve pul biberi ekleyin biraz daha kavurun ateşin altını kapatın. Ekmekleri yağa batırın ve etleri ekmeğin üstüne yerleştirin.
Mersin yöresine has et yemeğidir. Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır.
Tantuni Nerede Çıktı? Tantunin çıkışı yani ilk kez yapıldığı yer olarak kesin kayıtlar bulunmamaktadır. Genelde kabul edilen görüş pratik yapımı sayesinde Yörük kültürüne ait olan bir yemek olduğudur. Aynı şekilde Türkmenler tarafından da ilk kez yapıldığı yine ifadeler arasındadır.
Dürümün içine domates, maydanoz, soğan da takviye eder. Henüz isimi olmayan bu yiyeceği yapan adama öğrenciler “her geçişimizde kaşığı vurarak tan tun ses çıkartıyorsun, ne satıyorsun?” diye sorarlar. Kaşığın çıkardığı bu yansıma sesi olan “tan tun” sesi adama ilham olur ve ondan esinlenerek “tantuni” cevabını verir.
Daha sonra kararınızı birinden yana kullanabilirsiniz. Yine de eğer ilk kez tantuni yiyecekseniz herkesin ilk önerisi et tantunidir. Et ya da tavuk tantuni fark etmez her ikisi de baharatı ve kullanılan etiyle lezzetlenir. Bol baharatlı tantuniler her zaman çok lezzetli olur.
Tantuni - Mersin
-Yağ (Tereyağı, Zeytin Yağı vd.) Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurma'nın sentezinden oluşan Tantuni, Arapça yumuşak yemek manasına gelir.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Yağlanan kısmına kıymayı uzun bir şekilde serelim. İnce kıyılmış maydanoz, küp küp doğranmış domates ve sumak-limon suyu -tuzla iyice ovduğumuz piyazlık doğradığımız soğanı da ekleyelim. Sıkı bir dürüm yapalım. Yemeğimiz hazır.
İşte tantuni tarifi... Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin.
Mersin yöresine has et yemeği olan Tantuni tüm Türkiye'de tüketiliyor. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. a son dönemlerde yoğurtlu tantuni de tantuni dükkanlarında satışa sunulmaktadır.
Bir rivayete göre Tantuni kelimesi Moğolca azar azar yemek, atıştırmak anlamına gelen tamturi sözünden gelir. Mersin'de konuşulan bir söylentiye göre tantuni adını çıkan sesten alır. Rivayete göre Hasan adında bir kişi haşladığı ekmek arası eti, yağda kavurup satarken çıkan 'tan tun' seslerinden bu adı verir.
bunun icatçısı, sanırım mert tantuni'de garson olarak çalışan ve sonrasında, pozcu'daki kusumato sokağında kendi dükkanını açan salih usta'dır.
Neden Memoş Tantuni Yatırımcısı Olunur? 50 yılı aşkın süredir tantuni efsanesi olan Memoş Tantuni, Mehmet ve Cengiz Yelkenaç kardeşler ile milli eski basketbolcu Ömer Onan ortaklığıdır.
Su ya da et suyuyla yapılan bu işlemin sebebi hem sacın çok fazla ısınmasını önlemek hem de tantuniyi içine koyacağınız ekmeğin ya da lavaşın nemlenmesini ve daha kolay şekillenmesini sağlamaktır.
söylediğiniz lavaş önünüze geldiğinde, dürümü şöyle 3 parmak açıp içine biraz kimyon serpin, bolca da limon sıkın. sonra geri sarıp yanında minik acı biber turşusu ve acılı şalgam eşliğinde afiyetle yiyin.
Akdeniz illerinde özellikle de Mersin ve Adana'da olmazsa olmazlardan biridir tantuni. Neredeyse her sokakta bir meşhur tantunici vardır. Ekonomik açıdan da uygun olan bir yemektir.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Tantunici ustasının 1 tanesi 15 kilo akciğere 1 kilo karaciğer konur diyerekte bir tüyo vermişti. Bu şekilde ciğerin ağır kokusu ve baskın tadı ortadan kalkıyor.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri