Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir. En taze olduğu ay ise Kasım ayıdır. Özellikle salataların vazgeçilmezi olan Marul lifli olması sayesinde zayıflamaya da yardımcı olmaktadır.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı. Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.
Marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Yemyeşil yaprakları ve lezzetli tadıyla çoğu kişinin çok sevdiği marul kış mevsiminin taze sebzelerindendir. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında marketlerde ve pazar tezgahlarında satışa sunulur. Tazecik marulu tüm kış ayları boyunca market, Pazar ve manavlardan satın alabilirsiniz.
Diyetlerin Baş Tacı
Lif içeriği ve kalorisi düşük olması marulu iyi bir diyet sebze yapar. Ayrıca düşük kalorili bir diyette alınmayacak kadar mikrobesin alınmasını da sağlayabilir. Marulun bol lif içermesi tokluk hissi verir ve yemeye engel olur. Ayrıca çok az yağ içerir.
İlgili 36 soru bulundu
* Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir.
A vitamini açısından zengin olan marul, düzenli olarak her gün belirli bir miktar tüketildiği takdirde cilt sağlığını korur. Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanıyarak cilde fayda sağlayan marulun cilt üzerinde etkisi bununla sınırlı değil.
Marul her mevsim bulunması mümkün olan sebzelerde olsa da daha taze ve sağlıklı olduğu dönemler mevcuttur. Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir.
Fiyatların artmasının sebebi; işçilik maliyetleri, hava şartları, gübre maliyetleri çok fazla arttı. Bundan dolayı da fiyatlar arttı. Şu an verim az. İthal edilen tohumlar da azaldı.” dedi.
Kağıt havluya sarılı marulları buzdolabı poşetlerine ya da plastik kaplar içerisinde saklayın. Sebzelik çekmecesine yerleştirin. Bu, buzdolabınızın en soğuk kısmıdır ve yapraklı yeşillikler için idealdir. Yaprakları diğer yiyeceklerle birlikte dar alanlara sıkıştırmayın.
1) Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir. 2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür.
Ekim ayında tüketilebilecek sebze ve meyveler ise mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç, patlıcan, salatalık ve armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Bu sene ilki yapılacak olan “Marul Bayramı”, bundan böyle her yıl Mayıs ayının ikinci cumartesisi, Yedikule Bostanları'nda kutlanacak.
Marul, papatyagiller ailesinden geniş yeşil yapraklı, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesidir. Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yenir.
Tüm yaprakları kuru olan marullar ağzı kapatılmadan temiz bir poşet içinde buzdolabında saklanabilir. İki günde bir yarım saat kadar dolaptan ve poşetten çıkarılıp havalandırılırsa marulların daha uzun süre taze kalması sağlanabilir. Bu şekilde 5-6 gün solmadan yumuşamadan saklanabilir.
Amerika'ya marul ünlü kaşif Christopher Columbus tarafından tanıtılmıştır. Marul üretimi tüm dünyada popülerdir. Günümüzde, dünya çapında marul üretiminin % 50'sinden fazlası Çin'de gerçekleşmektedir.
Marul A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde yüksek miktarda lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt hastalıkları da dahil olmak üzere sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir sebzedir.
Taze marul sert ve gevrektir. Marul yaşlandıkça yumuşak, sarkık ve buruşuk hale gelir. Bu değişiklikleri gözle veya yapraklara dokunarak fark edebilirsiniz. Bu yapraklar henüz ıslak hissetmeyebilir, ancak marul solmaya başladığında hala bozulmaya yakındır.
- Yüksek lif içeriğinden ötürü diyet listesinde yer alan bir sebze türüdür. Bununla beraber uzun zaman tok kalmayı sağlayarak, kilo vermeyi hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Bu kelime genellikle Mağrul şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Marul şeklinde olmalıdır.
Uzmanlar, fazla yenildiğinde marulun göz kararmasına neden olduğuna, cinsel gücü azalttığına ve uykuyu getirdiğine dikkat çekiyor. Bitki bilimcilere göre marulun içinde A, B, C ve E vitaminleriyle demir, kalsiyum, çinko, fosfor, iyot, sodyum ve bakır gibi mineraller bulunuyor.
İçerdiği vitamin ve minerallerle birçok hastalığa karşı etkili olan kıvırcık salata hem kadın hem de erkeklerde üreme sağlığını geliştirip, doğurganlığı arttırıyor.
yıkanmasına gerek yoktur, denizin içinde olduğu içün tuzlu su mevcut mikropları öldürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri