Tapu iptali ve tescili davası; kanuna aykırı, usulsüz veya yolsuz düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının hukuka uygun hale getirilmesi için açılır. Tapu iptali davası, taşınmazın aynına, yani mülkiyet hakkına ilişkin bir dava olduğundan, mahkeme hükmü kesinleşmeden icra edilemez.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
Yani gayrimenkulün sahibi tapuda hatalı görülüyorsa bu kişiye karşı veya ipotek veya intifa hakkı tapuda hatalı olarak yer alıyorsa bu kişilere karşı tapu iptal ve tescil davası açılır.
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Tapu İptali ve Tescil Davası Tapu iptali ve tescil davası, tapu kütüğüne hukuka aykırı olarak tescil edilen mülkiyet hakkının, hukuka uygun hale getirilmesi için açılan davadır. Tapu iptali ve tescil davası sonucunda gerçek hak sahibi tapu kütüğüne malik olarak tescil edilerek hukuka aykırılık giderilecektir.
İlgili 25 soru bulundu
Tapu iptal ve tescil davaları nispi harca tabi davalardan olup taşınmazın değeri üzerinden harcın tamamlanması gerekmektedir. Bununla birlikte dava masrafları olarak ise posta masrafları, bilirkişi ücreti, keşif masrafı gibi masraf kalemlerinin davacı tarafından karşılanması gerekmektedir.
Gelelim tapu iptali ve tescil davası açmak istediğimiz zaman ödememiz gereken harç miktarına. Burada dava değeri üzerinden nispi karar harcı ödenmesi söz konusu ne yazık ki maktu harç değil. Bu ise Binde 68,31'dir. Dörtte birinin peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
Eğer tapu iptal davası kadastrodan kaynaklı olarak açılmış, Kadastro Kanunu'nda yer almakta olan “hak düşürücü süre” göz önünde bulundurularak 10 yıl içinde davanın açılması zorunludur.
Kardeşler arasında tapu iptal davası, miras bırakan ebeveynlerden birinin taşınmazını diğer çocukların miras hakkını zedeleyecek şekilde ve muvazaalı olarak devretmesi durumunda açılabilmektedir. Bu davada miras hakkı muvazaa nedeni ile zedelenen kardeş, davacı taraftır.
Tapu iptal davasının sonuçlanması için gereken süre davanın seyrine göre belirlenmekte ve en fazla 731 gün boyunca sürebilmektedir. 731 gün süren dava eğer hala bir sonuca bağlanamamış ise mahkeme tarafından davanın iptaline yönelik karar verilebilmektedir.
Tapu İptal ve Tescil Davası Kime Karşı Açılır? Taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar ile tapu iptal ve tescil davası, tapu kaydında taşınmazın mülkiyet hakkı sahibi olarak gözüken kişiye karşı açılır. Kayıt malikinin ölü olması halinde ise tapu iptal ve tescil davasının malikin mirasçılarına yöneltilmesi gerekir.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
TMK 712. Madde: "Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez.
Belirtilen her bir husus hukuki bir şekilde temellendirilmektedir. Bu nedenle kişisel istekler ile değil konut satışının iptali sadece mahkeme kararı ile olabilir. Satış sözleşmelerinde iptal durumunda ne yapılacağı ve cayan tarafın nasıl bir yaptırım ile karşılaşacağı da net bir biçimde belirtilir.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz.
Noterde ölünceye kadar bakma akdi yapıldıysa ve bakım borçlusu yükümlülüklerini yerine getirmiyorsa, taşınmazı devreden kişi tapu iptal davası açabilir. Bu süreçte, tanıkların beyanları ve mevcut belgeler önemli bir rol oynar.
Genel yola çıkmak için uygun bir yolu bulunmayan taşınmaz maliki, komşu taşınmaz maliklerinden kendisine uygun bir geçit verilmesini talep edebilir. Komşu taşınmaz malikleri kural olarak bunu yerine getirmek zorundadır.
İyi niyet 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 3. maddesinde ve 1024. maddesinde düzenlenmiştir. Bir hakkın kazanılması aşamasında o hakkın yolsuz tescil olduğuna dair bilgisi olmayan veya olabilecek durumda olmayan iyiniyetli 3. kişi olarak adlandırılmaktadır.
Tapu iptal ve tescil davası, mülkiyet hakkına ve esasen ayni hakka dayandığından kural olarak zamanaşımına tabi değildir. Zira ayni hakkın, her zaman ileri sürülmesi mümkündür.
Aile Konutuna Dayalı Tapu İptal ve Tescil Davasının Tarafları Rızası alınmadan aile konutu devredilen bu sebeple barınma hakkı ihlal edilen ve mağdur olan eş, aile konutuna dayalı tapu iptal ve tescil davası açabilecektir. Tapuda kayıtlı olan mülkiyet hakkına sahip son malike karşı açılabilir.
ÖZET: Mahkemece doğru sonuca varılabilmesi için üç kişilik yerel bilirkişi kurulu, taraf tanıkları, tespit bilirkişileri, bozma ilamından önce dinlenen tanık ve yerel bilirkişilerin katılımı ile taşınmazların başında yeniden keşif yapılmalıdır.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne ait olan sistem üzerinden yapılan tapu başvurularının iptalini sağlamak da mümkündür. Web tapu sistemi üzerinden yapılan tapu başvurularının iptali de sağlanabilir. Aynı zamanda alınan randevuların iptali de e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra gerçekleştirilebilmektedir.
Vekilin, vekalet görevini kötüye kullanması sonucu taşınmazı bir üçüncü kişiye devretmesi halinde gerçek hak sahibi kişi vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat isteyebileceği gibi taşınmazı devralan kişiye karşı açacağı tapu iptal ve tescil davası ile de taşınmazı geri alabilir.
Tapu iptali için tapu tescil ya da tapu iptal davasının açılması gerekmektedir ancak çoğu zaman her iki dava aynı anda açılabilmektedir. Tapunun iptal edilmesi için mahkeme tarafından bir bilirkişi atanmakta ve gerekli süreç bilirkişi tarafından yürütülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri