Tapu iptal ve tescil davasında taşınmazın dava tarihindeki değeri esas alınır. Taşınmazın değeri dava dilekçesinde belirtilmelidir. Buna göre harç giderleri belirlenecektir.
Tapu iptal ve tescil davasında davaya konu taşınmazın değeri dava dilekçesinde davaya esas değer olarak belirtilir. Ödenmesi gereken peşin nispi harçlar, davaya esas değerin binde 68,31'inin dörtte biri tutarındadır.
Ancak tapu iptal ve tescil davasında davaya konu olan taşınmazın değerinin dava dilekçesinde belirtilmesi gerekmektedir. Dava dilekçesinde belirtilen değer üzerinden 2021 yılı Yargı Harçları Tarifesi üzerinden binde 68,31'i hesaplanarak harç ödemesi peşin alınmak üzere ödenecektir.
Tapu iptal ve tescil davası ıslah yolu ile dedele çevrilebilir.Davanın dayanağını teşkil eden olaylar aynı olmakla beraber talep sonucu değiştiği için ve davalının muvafakati yoksa ancak tam ıslah ile dava ıslah edilebilecektir.
Gerçekten tapu iptal ve tescil davaları tapu kaydının düzeltilmesi/değiştirilmesi sonucu doğuran ayni bir davadır. Belirsiz alacak davalarının temel mantığında ise “alacak kavramı” bulunmaktadır. Bu sebeple kayıt düzeltilmesini esas alan davalar kural olarak belirsiz alacak davasına elverişli değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu sebeple inanç sözleşmesinden kaynaklanan tapu iptali ve tescil davalarında kural olarak tanık dinlenmesi gerekmemektedir. Diğer yandan muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tescil davalarında tanık büyük öneme sahiptir. Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, 2020/1128 E., 2021/2647 K., 28.04.2021 T.
Tapu İptal ve Tescil Davasında Arabuluculuk Zorunlu mu? Tapu iptal ve tescil davasında arabulucuya gitmek zorunlu değildir. Ancak taraflar dilerse arabulucuya başvurmayı tercih edebilirler.
Tapu iptal ve tescil davalarinin konusunun, para ile degerlendirilebilen bir tasinmaz olmasi sebebiyle nispi vekalet ücretine tabi olacagi açiktir. Tapu iptal ve tescil davalarinda vekalet ücreti nispi tarifeye göre belirlenir.
Tapu İptal ve Tescil Davası Kime Karşı Açılır? Taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar ile tapu iptal ve tescil davası, tapu kaydında taşınmazın mülkiyet hakkı sahibi olarak gözüken kişiye karşı açılır. Kayıt malikinin ölü olması halinde ise tapu iptal ve tescil davasının malikin mirasçılarına yöneltilmesi gerekir.
Bu davada tapudaki tescil hükmü mahkeme kararı ile değiştirilmekte ve taşınmazın mülkiyeti de mahkeme kararı ile kazanılmaktadır. Tapu iptal ve tescil davaları taşınmazın aynına ilişkin olduğundan mahkeme kararı kesinleşmedikçe icra edilemeyecektir.
Dava değeri, elatmanın önlenmesi istenilen taşınmazın elatılan bölümünün değeri ile talep edilen ecrimisil miktarı toplamından oluşur. Değerleri düşük göstermeniz halinde ileride mahkeme, eksik harcın tamamlanması için size süre verecektir.
İtirazın iptali davasında harca esas olacak dava değeri, takibe konu edilen asıl alacak miktarı üzerinden hesaplanır. İcra masraflara, harca esas olacak dava değerine dahil edilmez. İtirazın iptali davası, genel hükümlere göre nispi harca tabidir.
Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2'si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç öder.
Dava boşanma protokolünden kaynaklanan tapu iptali ve tescili davası olup maktu harca tabidir. Bu sebeple temyiz harcının da maktu olarak yatırılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Bu sebeple tapuda adına yolsuz tescil bulunan bir taşınmazı devralan kötüniyetli 3. kişinin kazanımı korunmayacak ve tapuda 3. kişi adına kurulan tescil işlemi de yolsuz ve kanuna aykırı olacaktır.
Tapu İptali Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder? Tapu iptali davasında mahkeme masraflarını kim öder ise mahkeme onun üzerinden açılır. Yani tapu iptali davasında oluşan bütün masraflar mahkemeyi açan kişi tarafından karşılanmak zorundadır. Buna avukatlık ücreti de dahildir.
Tapu iptal ve tapu tescil davası sonuçlanmadan tapu bozulamamaktadır. Bu davaların sonuçlanması ve gerçek hak sahibine tapu kayıt tescilinin yapılması ise gayrimenkuller ve delillere göre değişmekle beraber, ortalama 1,5 yıl civarında tamamlanmaktadır.
Buna göre taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda verilen kararlar (tapu iptali ve tescil davası, ön alım davası) kesinleşmeden icra edilemezler.
Tapu iptali davası ile tazminat davasının davalıları farklı olacağından dava terditli olarak açılamaz. Bunun yanısıra, hazinen sorumluluğuna gidilebilmesi için önce tashih(tapu iptali ve tesçil) davası açılması bu davanın ret ile sonuçlanması ve kesinleşmesi gerekir.
Mercii mahkemelerinde hükmedilen vekalet üzreti maktudur.
Vekalet ücreti, o yıl için düzenlenmiş Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen miktar ve oranlardan az olamaz. Bu noktada nispi ücret ve maktu ücret kavramlarını izah etmek gerekir. Nispi ücret; bir dava veya hükmedilecek şeyin değerinin ya da paranın %25'ini geçemez.
Tapu İptal Davasında Zaman Aşımı Ne Kadardır? Kadastrodan kaynaklı tapu iptal ve tescil davaları 10 yıl içinde açılmak zorundadır. Kadastro çalışmaları sonrasında oluşmuş bir tapu kaydına karşı dava açılmak isteniyorsa, dava kaydın oluşmasından itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır.
Tapu iptal ve tescil davası, mülkiyet hakkına ve esasen ayni hakka dayandığından kural olarak zamanaşımına tabi değildir. Zira ayni hakkın, her zaman ileri sürülmesi mümkündür.
Tapuya tescil işleminden sonraki 10 yıl boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu devretmeden kesintisiz ve davasız bir şekilde elinde bulunduran kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse dahi iptal davası açılamaz.
Eğer davacı olmak isteyen reşit değil ise velisi, kısıtlı ise vasisi söz konusu davayı açabilecektir. Davalı taraf ise, tapuda malik görünen yani tapuda mülkiyet hakkı sahibi olarak görünen kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri