Ut ya da Ud, telli bir müzik aleti. Kelimenin aslı Arapça'da sarısabır veya ödağacı anlamındaki el-oud dan gelir.
Ut ya da Ud, telli bir müzik aleti. Kelimenin aslı Arapça'da sarısabır veya ödağacı anlamındaki el-oud dan gelir.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli, kısa saplı lavta cinsinden telli çalgı. (İran'da barbat adıyla da bilinir.)
Perdesiz bir çalgı olan ut, telli ve mızraplı çalgılar kategorisinde yer almaktadır. 3 oktavlık bir ses aralığına sahip olan ut, 11 ya da 12 telli olarak kullanılır. Tel gruplamalarında 6 grup tel bulunmaktadır ve en üstte bulunan bam teli tekli olarak kullanıldığı durumlarda 11, çiftli kullanıldığında ise 12 tellidir.
İlgili 21 soru bulundu
Ud çalmak eskiden zor olarak nitelendirilir ve bunun için bolca solfej ve nazariyat dersi almanız gerekiyordu. Fakat günümüz de ud çalmak bu denli çalışmanız gerekmiyor. Ortalama günde 30 dakika çalıştıktan sonra gayet rahat bir şekilde ud çalmanız mümkündür.
Bunlar gövde, sap ve burguluktur.
Ud enstrümanında ritim kalıplarını kullanabilme, diziler ve usullerle repertuar oluşturabilme ve enstrümanı tekniğine uygun olarak ikinci seviyede çalabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programdır.
Ut, tellerine dokunularak çalınır. Ut çalabilmek için iki el biri gövde de biri sap kısmında tellere basarak kullanılmalıdır.
Döneminde ud hakkında en kapsamlı bilgiyi verenlerden biri olan Farâbi, o döneme kadar 4 telli bir saz olan ud'a 5. teli eklemiştir”. Ud'un yapısal özellikleri, günümüzde genel olarak standart hale gelmiştir.
Ud enstrümanında ritim kalıplarını kullanabilme, diziler ve usullerle repertuar oluşturabilme ve enstrümanı tekniğine uygun olarak temel çalabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı programdır.
Kopuz ailesinden ortaya çıkan ud 7. yüzyılda Horasan'dan Bağdat'a çalışmaya gelen Türklerden Araplara geçmiştir. “Sarısabır veya öd ağacı” (aloexyion agallocum) manasına gelen “el-'oud” ismini veren Araplar bu sazı benimsediler. Batılılar ise 11 ve 13. yüzyıllarda Haçlı seferleri sırasında udla tanıştılar.
Ud kurslarında temel ud teknikleri, duruş, oturuş ve tutuş ile başlanıp ilk ayda hemen basit şarkılar çalınmaktadır. Tavırlar, ve akord ayarı, temel müzik bilgileri, makam bilgileri, nota bilgisi, popüler şarkılar ve klasikleşmiş eserler, değişik makamlarda eserler derslerde çalışılmaktadır.
İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Yunanistan'da da sevilen çalgılar arasındadır. İran'da bir adı “barbat” olup Yunanistan'da “uti” ismiyle anılır. Ud benzeri ilk çalgının eski Mısır'da 19-29. sülâleler döneminde (M.Ö. 1320-1085) yapıldığı sanılmaktadır.
Bilişsel, duyuşsal ve bedensel şartların uygunluğundan sonra eğitimcinin yardımı ile eğitimi aksatmayacak, akord problemi olmayan, burguları sağlam, güzel bir sese sahip, kaliteli bir çalgı seçilmelidir. Kaliteli bir ud, öğrencinin başarılı bir eğitim süreci geçirmesi için önemlidir.
Ud Nasıl Tutulur, Ud Tutuşu Hakkında
Udun gövdesini sağ diziniz üzerine sabitlerseniz ve sağ kolunuz ile de udun gövdesine sarılırsanız,ud çalmanız daha kolay bir hale gelir. Udunuzun sap bölgesini göğsünüze paralel bir şekilde vücudunuzdan biraz uzak kalacak bir şekilde ve sol elinize gelecek şekilde tutmalısınız.
Ud benzeri ilk çalgının eski Mısır'da 19-29. sülâleler döneminde (m.ö. 1320-1085) yapıldığı sanılmaktadır. Bu dönemden kalma kil kabartmalardan birinde udun atası sayılabilecek bir çalgı tasvir edilmiştir.
Abanoz klavye üzerine de mat ve uçucu bir cila çekildikten sonra, bir yün kumaş parçasıyla ovularak parlatılır (prensip olarak klavyeye cila sürülmez, ağacın kendi mat parlaklığıyla yetinilir). Ud'un göğsü de, en son tel takılmasından önce zımparalanıp temizlenir, ancak cilâlanmayıp tabii renk ve elyâfıyla bırakılır.
Tarihin en eski telli enstrümanlarından olan Ud Farabi döneminde perdeli ve tahta mızrağı olarak çalınıyordu. X. döneminden sonra perdeler artık terk edilerek perdesiz bir çalgı olarak devam edildi. Bundan dolayı aslına bakarsanız günümüzde perdeli olarak Lavta sazını görebiliyoruz.
150 TL - 800 TL
Profesyonel ve güvenilir Ud Dersi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Ud Dersi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ya da 12 telli olarak kullanılan ud 3 oktavlık bir sese sahiptir. 6 farklı tel grubu bulunan müzik aletinde en üstteki tel bam teli ismi ile bilinmektedir.
Ud – Kopuz
Onbir telli, mızrapla çalınan bir enstrümandır. Kısa saplı ve geniş gövdelidir. Asya kökenlidir.
Ud için en iyi ağaç ladin'dir. Ud ve keman imalinde en önemli şey malzeme seçmektir.
Udun göğsü ve teknesi hiçbir şekilde ıslak bez, sabun, alkol gibi kimyasal maddelerle temizlenmemelidir. Tekne üzerinde olabilecek toz veya lekeler kuru bez ile silinmelidir. Göğüs tahtası üzerinde lekeler oluşursa, imalatçısına danışarak, çok hafif zımpara ile temizlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri