Aslını alıyorlar.
Tapu Müdürlüklerinde Aslı Gibidir Onaylı Vekaletname Örnekleri İle İşlem Yapılabileceği.'' Hakkında - Sakarya Barosu.
BAŞVURU BELGELERİNİN ASILLARININ İSTENMESİ GEREKİR
Tapu dairelerinde fotokopi veya faks belge ile işlem yapmak veya yaptırma mümkün değildir.Her belgenin mutlaka aslı alınacaktır. Hukukta belgenin fotokopisinin veya faksının geçerli bir belge olarak kabul edilebileceğine dair hiç bir hüküm yoktur.
HUMK 66 uyarınca aslı istenmediği sürece, vekaletnamenin suretini kullanabilirsiniz. Boşanma davaları için vekaletnamenin üzerinde boşanmak isteyen davacının resminin bulunması ve bu konuda özel yetki bulunması zorunludur.Dolayısı vekaletnamenin aslını dosyaya ibraz etmelisiniz.
* Vekaletnamenin aslı gibidir onaylı bir suretini noterden her zaman almak mümkündür.
İlgili 33 soru bulundu
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Avukatın kendisinde bulunan ve dosyada muhafaza ettiği vekâletnamenin bir örneğini çıkarıp aslına uygunluğunu imzası ile onaylayarak kullanabilecek olup kullanılan vekâletname örneklerinin bütün yargı mercileri, resmî daire ve kurumlar ile gerçek ve tüzel kişiler için resmî örnek hükmünde olduğu kabul edilmiştir.
Yapılır hocam. Vekaletin renkli kopyasını isteyin yeterli.
Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni uygulamayla, Türkiye'deki tüm noterler dijital olarak birbirine bağlanıyor. Böylece herhangi bir noterde yapılan düzenleme aynı anda başka yerdeki noterden alınabilecek. Adalet Bakanlığı, vatandaşların işlerini kolaylaştırmak için yeni bir uygulama başlatıyor.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Çeşitli sebepler nedeniyle tapuya gidemediğiniz durumlarda kendinize almak istediğiniz herhangi bir taşınmazı, vekalet vererek de satın alabilirsiniz. Ev, iş yeri, arsa, tarla gibi tüm taşınmazlar için alış vekaletnamesi vererek kolayca işlem yaptırabilirsiniz.
Vekalet vermek için; Vekalet verecek kişinin kimliği ve 2 adet vesikalık fotoğrafı ile notere müracaat ediliyor.Vekaletnamenin; vekalet verenin kimliği; nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat ise avukatlık kimlik belgesine göre düzenlenmiş olması, T.C. Kimlik numarasını içermesi ve adresi belirtilmesi gerekiyor.
Tapu Vekaleti Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir? Tapu vekaleti noterde düzenlenirken kapsamı “gayrimenkul satışı” ya da “gayrimenkul kiralaması” gibi açık ifadelerle belirtilmelidir. Hangi işlem için vekalet verildiği net bir şekilde belirtilmediği zaman Tapu ve Kadastro Müdürlükleri işlem yapmamaktadır.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı; Vekaletle Tapu alınması için gerekli belgeler den biri olan Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı için özel yetki gerekmektedir.
Fotokopi yoluyla çoğaltılarak noterce onaylanmış vekaletname üzerindeki fotoğraf kişiyi teşhise elverişli ise (yani vekalet verenin yüzü net görünebiliyorsa) ayrıca fotoğraf yapıştırılmasına gerek olmadan bu vekaletname ile tapuda işlem yapılabilir.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Tapu vekalet ücreti: 304 TL olarak belirlenmiştir.
NOTER EV/ARSA/TARLA TAPU VEKALETNAME ÜCRETİ 2023
Noter 2023 ev, arsa, tarla tapu ücreti 500 TL'den başlıyor. Devir için vekalet gerekiyorsa bu ücret 240 TL'den başlayan bir hizmet bedeli bulunuyor.
Vekaletname sahibi, notere başvurarak kaybolan vekaletin yeniden düzenlenmesini talep edebilir. Noter, vekalet sahibinin kimliğini kontrol ederek yeni bir vekaletname düzenler.
Vekaletin türüne göre değişir. Doğrudan vekalet varsa vekil vekalet verenin ad ve hesabına işlem yapar vekalet verene parayı ödersiniz. Dolaylı vekalet varsa kendi adına vekalet veren hesabına yapar parayı vekile ödersiniz. O sonra vekalet verene aktarır.
Vekaletname noter onaylı olmak zorundadır. Boş bir kağıt doldurulup imzalanarak vekaletname gücü kazandırılamaz. HMK 76 bu durumu açıkça düzenlemiştir. uygun örneğini, dava yahut takip dosyasına konulmak üzere ibraz etmek zorundadır.
Hasta her ay alacağı ürünler için sağlık raporunu firmaya vermek yerine fotokopisini çektirip doktoruna veya aile hekimine “Aslı Gibidir” işlemi yaptırabilir. Raporun aslı hastada kalmalıdır.
Aslı gibidir ile aslı arasında hiç bir fark yoktur. Hele noter onaylı nüsha ise, zaten asıl hükmündedir.
istenen belgenin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir..." hükmünü içermektedir. "Aslı Gibidir" onayı için asıl belgeler ve fotokopisi gerekmektedir. Renkli fotokopilere "aslı gibidir" onayı yapılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri