Ağaçlık arazisi: Tarla, bağ, bahçe, çayır halinde kullanılmaya iktisaden elverişli olmayan ve üzerinde ağaç bulunan veya yetiştirilebilen arazidir. Kavaklık ve okaliptüslük arazi: Kavak ve okaliptüs yetiştirilebilen arazidir.
Bu bölümde; “on katlı apartman ve arsası”, “bahçeli ev”, “zeytinyağı fabrikası ve tarla”, “fındık bahçesi” biçiminde tanımlamalar varsa, cins değişikliği yapılmış demektir. Yalnızca “tarla”, “arsa” gibi tanımlamalar ise, cins değişikliğinin yapılmamış olduğunu gösterir.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Arsa cins değişikliği nasıl yapılır? Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından şahıslardan nüfus cüzdanı, fotoğraf, tapuyla ilgili gerekli evraklar ve cins değişikliği için dilekçe talep edecektir. Bu sayede gayrimenkullerin cins değişikliğiyle ilgili her türlü özelliği yenilenebiliyor.
Ana Taşınmaz: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın bütünüdür. Ana Yapı: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın yalnızca yapı bölümüdür. Arsa Payı: Bağımsız bölümlerin, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazılı kurallara göre belirlenen, ortak mülkiyet konusu arsadaki paylarıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Ana taşınmaz olan bir arsaya hiçbir şekilde ev yapılamaz.
Tapular da kendi içinde türlere ayrılıyor. Bunlar; kat mülkiyeti, kat irtifakı ve hisseli tapu çeşitleridir.
2023 Yılı (13 Temmuz 2023 Tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete) için talep edilecek krokilerinde, tapu başına ilgilisi tarafından Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.16) 388,20₺ (Üçyüzseksensekiz Lira, Yirmi Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
Cins tashihi tapuda kayıtlı olan varlıkların değişmesi halinde zorunlu olarak yapılması gereken bir işlemdir. Bir arsanın üzerine bina yapılması halinde tapuda arsa olarak kayıtlı olan yapının bina tapusu olarak düzenlenmesi gerekir.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Evinizin tapu kaydı nda " arsa " olarak görünmesi, genellikle teknik ve yasal nedenlerle oluşan bir durumdur. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda, tapu sicil müdürlüğüne başvurarak, tapu kayıtlarınızı güncellemek veya düzeltmek için adımlar atabilirsiniz.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Yüzde 5 İmar Ne Demek? Burada geçen “yüzde 5” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir.
743 sayılı ilk Medeni Kanun'un öncesindeki hukuk düzenimizde, taşınmazın toprağı için ayrı, taşınmazın üzerinde bulunan yapı ve ağaçlar için ayrı tapular oluşturulmasına olanak tanınmış, özellikle zeytin ağaçları için ağaç sayısını belirtir zeytinlik tapuları oluşturulmuştur.
Tapuda cins değişikliği yapmak için Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekir.
Tarım arazileri kendi içerisinde; mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve sulu tarım arazileri gibi türlerden oluşmaktadır. Belirtilen bu tarım arazilerinin istisnai haller dışında imara açılması mümkün değildir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Cins değişikliği idari bir işlemdir. Kural olarak taşınmazın maliki veya hissedarların tümü kadastro ve tapu idarelerine başvurarak cins değişikliğini yaptırabilir. Tüm hissedarların başvuruda bulunması zorunludur. Bir tek hissedar razı olmazsa cins değişikliği idari yoldan yapılamaz.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Pembe renkte olan senet; söz konusu mülkün inşaat ruhsatı sonrası bağımsız bölümlerini gösteren projesinin onaylandığını, mülkiyetin kullanım alanları ve bu alanların hisselerinin belirli olduğunu simgeler. Mavi renkte olan senet; mülkün herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini, arsa tapusu olduğunu simgeler.
Mavi renkli tapu belgesi, mülkün arsa olduğunu, üzerinde henüz yapı bulunmadığını ya da yapının inşaatına yeni başlandığını simgeleyen tapu belgesi olarak bilinir. Mavi renkli tapu belgesine sahip olan arsalar henüz kat mülkiyetine geçilmediğini gösterir.
Kat mülkiyet tapunuzu aldığınızda, kredi çekmek, evi satışa çıkarmak ve kiralamak adına kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle ev satın alırken, kat mülkiyeti için tapuya bakmalı ve mülkiyeti olan tapu tercih edilmelidir. Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu? Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri