Bu aylık, yaşlıların daha iyi bir yaşam sürdürebilmeleri için ekonomik açıdan güvence altında olmalarını sağlar. Fakat, bu aylığın alınabilmesi için belli kriterler mevcuttur. Bu kriterlerden biri de kişinin tapusunun bulunmamasıdır. Bu sebeple tapusu olan kişiler 65 yaş maaşı alamazlar.
65 yaş maaşı, devletin dar gelirli ve sosyal güvencesi olmayan kişilere sunduğu yardımlardan biri. Herhangi bir sigorta kurumundan emekli olmayan 65 yaş üstü kişilere üç ayda bir verilen yaşlılık aylığı, şartları sağlayan tüm vatandaşlara bağlanıyor.
Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması ve ez az 7000 prim ödeme gün sayısının bulunması, Ya da kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 prim ödeme gün sayısının olması
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ve herhangi bir yerden emekliliği bulunmayan 65 yaş üzerindeki yurttaşlara ödenen sosyal yardım 2023 yaşlılık maaşı ücreti Temmuz ayından itibaren 2.348 liradır.
İlgili 36 soru bulundu
2022 sayılı yasaya göre özürlü ve yaşlılık aylığı alanlar aylık aldıkları sürece kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler gelir testi yaptırmaksızın sağlık yardımından yararlanacaklardır.
Bayrama kısa bir zaman kala Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bayram ikramiyesi ödemelerinin hesaplara geçeceği tarihi duyurdu.2022 yılında 1.100 TL olarak belirlenen Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyesi, 2023 yılında 2000 TL'ye yükseltildi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre artık yaşlılık aylıklarında aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak. Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylığa hak kazanabilmesi için sadece eşinin ve kendisinin gelirine bakılacak.
2022'de 1.684 TL olarak verilen 65 yaş aylığı yeni 2023 Ocak'ta asgari ücrete yapılan zam sonrası 2 bin 604 TL'ye yükselmişti. Memur ve emekli maaşına yapılan gelen zam sonrası ücrete gelecek olan zammın yanında etkileyeceği birçok alanda da maaş ve ödemeler yükselecek.
65 YAŞ AYLIĞI NE KADAR OLDU? 65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı 2 bin 604 TL olarak uygulanıyor. 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 490 liraya yükselecek.
Bundan dolayı eşi emekli olan bir kişinin evine emekli maaşı girdiğinde ve bu gelir 2'ye bölündüğünde sonuç asgari ücretin üçte birinin üstünde olduğundan eşi emekli olan kişi 65 yaş aylığı alamaz.
Muhtaç, geliri olmayan, çalışmayan, evi, arabası ya da buna benzer birşeyi olmayanlar 65 yaş aylığı alıyor.
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (01.07.2022'den sonrası için 1833,45 TL) az olması gerekmektedir.
Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
AYLIK için başvuruda bulunacak olan yaşlının İkametgâhının bağlı bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı T.C kimlik numarasının bulunduğu kimlik belgesi ile birlikte müracaat edilmesi gerekmektedir.
15 Ocak 2023 tarihinde emekli ve memurların maaşlarının eksik yatırılmış olması vatandaşların dikkatini çekti. Bunun sebebi ise henüz tüm zamların yansıtılmamış olmaması. 15 Ocak tarihinde hesaplara geçen maaşlara yasal zam uygulandı.
İlk olarak e-Devlet'e giriş sağlayarak arama kısmında 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidin. Daha sonra 'Gelir Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' seçeneğine tıklayıp, 'Yeni Başvuru'yu seçin. Ardından sırayla Taler türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' denir.
Malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalıların hak sahiplerinin aylıkları ise sigortalının hak kazandığı son aylık devresinin sona erdiği tarihten başlar. Ölen sigortalının almakta olduğu malüllük veya yaşlılık aylığı hak sahiplerine hisseleri oranında paylaştırılır.
Babamdan Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim? 4/a'dan (SSK) dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığından babasından dolayı yetim aylığı alabilirler.
1. Muhtaç Aylığı Nedir? Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ödenen ayıktır. Vakıflar Yönetmeliğinin hükümlerine göre, 18 yaşından büyük engelli bireylere ve 18 yaşından küçük engelli çocuğu bulunan ana babalara ve ayrıca, annesi veya babası olmayan 18 yaşından gün alamamış yetim çocuklara aylık bağlanmaktadır.
İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır. 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir.
Sosyal yardım alanlara bayram ikramiyesi ödemesi yapılmamaktadır. 65 yaş maaşı olarak da bilinen yaşlılık maaşı alanlar ile birlikte dul ve yetim aylığı alanlar bayram ikramiyesinden yararlanacak.
Emekli Bayram İkramiyeleri 14-19 Nisan Arasında Zamlı Olarak Hesaplara Yatırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2023 yılı Ramazan Bayramı Emekli Bayram İkramiyelerinin zamlı olarak bayramdan önce 14-19 Nisan tarihleri arasında hesaplara yatırılacağını duyurdu.
Başvurular sonucunda koşulları sağlayan kadınlara 4.000 TL tutarında destek ödemesi yapılacak. e-Devlet üzerinden Sosyal Yardımlaşma menüsüne ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal yardımlaşma menüsünden gerekli başvuruyu yapabilirsiniz.
Ödemeler aylık yapılmaktadır. Sosyal güvencesi olmayan ve aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yapılan yardımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri