Tapu kaydı olmayan taşınmazlar yönünden de miras taksim sözleşmesi yapılabilmektedir. Bu noktada önemli bir ayrım mevcuttur. Şöyle ki; tapu kaydı olmayan taşınmaz, miras bırakanın ölümünden sonra ve kadastrodan önce yapılırsa miras taksim sözleşmesinde tapusuz taşınmazın yazılması şartı aranmayacaktır.
Öte yandan “tapu sicilinde kayıtlı olmayan taşınmazlar mirastan kaçırılmaz” diye bir kural yoktur ve hayat içerisinde tapusuz taşınmazlar da pekala muvazaalı işlemlere konu olabilmektedir.
Yargıtayın almış olduğu pek çok kararda tapusuz taşınmazların devrinin menkul eşyalarda olduğu gibi zilyetliğin alacaklıya devri yolu ile gerçekleştirilir. Söz konusu tapusu olmayan taşınmazın devri resmi şekle bağlı değildir. Aynı zamanda taşınmazın devrine ilişkin gerçekleştirilecek ispat da bir şarta bağlı değildir.
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Tapusuz taşınmazların devri, ortada herhangi bir tapu belgesi bulunmadığı için tapulu taşınmazların devrinden farklı olarak gerçekleşmektedir. Buna göre tapusuz taşınmazların devri ana kuraldan farklı olarak herhangi bir şekle bağlanmamış ve taşınır malların devri usulü ile aynı usulün geçerli olacağı kabul edilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir. Bunun dışında farklı bir işleme ihtiyaç duyulmaz.
Öncelikli olarak imar barışı kapsamında tapusu olmayan bir gayrimenkule tapu almak mümkün olmakla birlikte bu her gayrimenkul için geçerli bir durum değildir. Hangi yapıların imar barışından faydalanamayacağına dair bilgi almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili genelgelerini inceleyebilirsiniz.
Ancak tapuya kaydı yapılmamış bir gayrimenkul üzerine geçerli bir alım ya da satım sözleşmesi yapılmasında da herhangi bir engel yoktur. Bu durumda sadece tescil yapılması hususunda problem çıkar çünkü hâlihazırda tapuya kayıtlı bir gayrimenkul yoktur.
Tapusuz taşınmazın haczi bunlarla sınırlı olup, icra dairesince başkaca herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Haciz tutanağı düzenlenip ilgililerce imzalandıktan sonra ise; borçlu haciz sırasında bulunmuyorsa alacaklı tarafından borçluya 103 davetiyesi gönderilmesi talep edilecektir.
Hiç Tapu Almayanlar
İnşaat firmasının bina inşaatı devam ederken ev alanlara, arsa tapusunun verilmemesi durumunda arsanın maliki kim ise emlak vergisini o ödeyecektir.
Muhtar senediyle yapılan satışlar, satış tarihinde kadastro görmüş ve tapu almış yerler açısından geçerli değildir. Yani böyle bir senede dayanılarak tapu alınamayacağı gibi, tapu iptali veya tescili amacıyla da dava açılamayacaktır.
Zilyetlik Nedir? Zilyetlik ya da zilliyet; bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini tanımlayan emlak kavramıdır. Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir.
Tapusuz tarlalara destek verilmiyor. Tapunun davalı veya tapu sorunlu olmaması gerekir. Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılan başvurular bu müdürlükten takip ediliyor.
Miras Hakkı Zaman Aşımına Uğrar Mı? Miras hakkı, mutlak haklar statüsünde yer aldığından zamanaşımına uğramazlar.
Mirasçıların biri imza vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilir. Mahkeme, davayı kabul ettiğinde, satışı onaylayabilir. Böylece satışın gerçekleşmesi sağlanır.
Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Mal varlığı olmayan bir kişiye de haciz gelebilir. Ancak, mal varlığı olmayan kişinin haciz işlemi tabi olacak bir varlığı olmadığı için gelirlerine yönelik haciz uygulanır. Ev, araba ya da arsa gibi hiçbir mal varlığı olmayan borçlunun haciz kararı ile aylık maaşına haciz işlemi uygulanabilir.
Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz.
Buna göre borçlunun haline münasip evi haczedilemez mallar arasında sayılmıştır. Basit anlatımıyla, borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade etmektedir.
Taraflar arasında düzenlenmiş olan satış vaadi sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesini sözleşme taraflarından herhangi biri talep edebilir. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır.
Mirasçıların kendilerinden istenen evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ile mirasın tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi işlemi gerçekleştirilir. Şartların yerine getirilmesi halinde Tapu Müdürlüğü mirasçılar adına tapu çıkarır. Mirasçı tek bir kişi ise yeni tapu tek mirasçı adına düzenlenir.
Örneğin dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır diye bakıldığında mirasçılar başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat eder. Böylece, miras kalan tarlanın devri kendilerine sağlanmış olur.
Buna karşılık tapusuz gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkı bulunmayan kişinin gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkı yoktur ancak mülkiyeti kazanma imkânı vardır. Bu kişi mülkiyeti kazanma imkânını başka bir kişiyi zilyet kılacak şekilde devretmesi (satması) herhangi bir şekle tabi değildir.
Arsa gibi taşınmaz olarak ifade edilen yerlerin kullanımı zilliyet tapusu ile gösterilir. Zilliyet tapusu var olan arsanın üzerinde kimin hak sahibi olduğunu gösteren bir belgedir. Bununla birlikte arsanın sorumluluğunu alan kişi de tapuyla belirlenir.
Soru: Köyden kadastro geçmesi neticesinde araziler vatandaşlar üzerine tapu edilmiş.Tapu numaraları var. Köydeki bu arazisinin haritasını tapudan alması mümkün müdür? Cevap: Konu ile ilgili olarak Kimlik belgeniz ile birlikte Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri