- Tarçının en önemli zararı, fazla tüketimidir. Sağlıklı bir birey, tarçını aşırı şekilde tüketmeye başlarsa, çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Midesi zarar görebilir veya bağırsaklarda gaz oluşabilir.
Şişkinlik ve gaz sorunlarını giderir
Tarçın bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz sorunlarından kaynaklanan rahatsızlıklara iyi gelir. Bunu bağırsaklarda bulunan enfeksiyonları gidererek, dolayısıyla da bağırsakların normal çalışmasını sağlayarak başarır.
Bağırsak hareketlerinde yaşanan sorunlar için tarçın iyi bir kurtarıcıdır. Özellikle de bağırsaklarda meydana gelen mantar ve bakterilerle savaşan tarçın, şişkinlik ve hazımsızlık problemlerine de iyi gelir.
Kan dolaşımını hızlandırır. Sindirim sistemini düzenler. Mide bulantısını kesmeye yardımcı olan tarçın çayı kusmayı önler. Gaz söktürücü özelliğe sahip olan tarçın çayı mide ve bağırsaktaki şişkinlik sorunlarını ortadan kaldırır.
Tarçın; bağışıklık sistemine güç verir, bağışıklık kazandırır. Şişkinlik tarzı sindirim problemlerinde ve midedeki rahatsızlıklarda faydalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Kullanım miktarına dikkat edilmeyen tarçın, zamanla mide ve bağırsaklarda problemler oluşturabilir ve aşırı tüketim sonucunda kabızlığa neden olabilir.
Tarçının zararları neler? -Hamileler için tarçın zararlı bir baharattır, hatta erken doğuma ve kasılmaya yol açabilir. -Aşırı tüketilmesi halinde vücutta toksik madde birikimine yol açtığı, kan şekerini aşırı düşürerek başdönmesine neden olduğu ve belli kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olduğu da gözlemlenmiştir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Ağrıları dindirici etkileriyle tarçın, gaz nedeniyle oluşan sancıların da dinmesini, mide ve bağırsakların rahatlamasını sağlıyor. Tarçının da tıpkı zencefil gibi çayını demleyebilir, yoğurdun içine ilave ederek yiyebilirsiniz.
Kan dolaşımına faydalı olan tarçın, insülin direncini arttırır. Özellikle tip 2 diyabetliler için önerilen bir baharattır. Tarçını kimler kullanamaz derseniz çok düşük şeker değerleriyle mücadele eden kişilerin kullanmaması önerilir.
Uzun süre ve çok tüketilmesi halinde kabızlık meydana gelir. Yüksek tansiyon ilacının etkilerini arttırabilir. Bu da kan şekerinin düşmesine sebep olur. Aşırı miktarda tüketilmesi halinde mide ve sindirim problemlerine yol açabilir.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.
Soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi durumlarda faydalı olabilir. Antimikrobiyal özellikle göstermesi, HIV virüsü ile savaşmada da yardımcı olabilir. Ayrıca antimikrobiyal etkisi tarçını vajinal mantar enfeksiyonlara karşı da değerli bir besin haline getirir.
Beyin gelişimini destekler ve hafızayı güçlendirir. Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılmasını sağlar. Solunum yolu hastalıklarının kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır, mideyi rahatlatır.
Tarçın Alerjisinin Nedenleri Nelerdir? Baharat alerjilerinin tespit edilmesi zordur ve genellikle teşhis edilmezler. Tarçını yemek, koklamak ve hatta dokunmak hassas kişilerde alerjik bir tepkiyi tetikleyebilir. Sinnamaldehit ve tarçın alkolü tarçının içinde bulunan ve kokusundan sorumlu olan bileşiklerdir.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
Bağırsak Gazının Nedenleri
Mide bağırsak kanalındaki gaz iki kaynak ile oluşur. Biri yutulan hava diğeri ise bağırsakta bulunan zararsız mikroorganizmaların gıda artıklarından oluşturduğu gazdır. Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar.
İbrahim Saraçoğlu'nun gaz sıkışmasına karşı önerdiği bu kürü mutlaka denemelisiniz. Hazırlaması oldukça kolay olan bu kürü uygulayabilmek için sadece bir tutam süpürge otu ve birkaç yudum içme suyuna ihtiyacınız olacak. Yapmanız gereken tek şey süpürge otunu havanda dövmek ve birkaç yudum içme suyuyla birlikte yutmak.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Tarçın, sindirimi ve dolaşımı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca muzun bir stres hormonu olan kortizolü daha az salgılaması ve yüksek triptofan içeriği ile serotonin üretimini artırması da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu sayede muz ve tarçın karışımı, geceleri uykuya dalmanızı oldukça kolaylaştırıyor.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
Tarçını günlük hayatınızda istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Öte yandan bu baharat doğal bir antibiyotik görevi gördüğü için hastalandığınızda antibiyotik ilaç içiyorsanız tüketilmemelidir. Araştırmalar, tarçının bu tip ilaçlarla beraber kullanımı sonra bazı yan etkilere sebep olabileceğini ortaya çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri