Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
En önemlilerinden biri şınav çekmektir. Ne kadar çok fazla şınav çekebilirseniz bu sizin için oldukça faydalı olacaktır. Squat çalışmalı ve oldukça fazla ağırlık kaldırmalı egzersizlere yönelmelisiniz. Vücut şekillendirmek için tercih edebileceğiniz spor türlerinden biri yüzmedir.
Ama karate,tekvando,boks,güreş,halter,kürek gibi sporlara başlamak için erken bir dönemdir. 20-30 yaş aralığında genelde bireylerin kas ve kemik gelişimini tamamlamış olduğunu, bu yaşlarda kas ve kemikleri güçlendirmeye yönelik vücut geliştirme sporları önerildiğini aktardı.
En Sıcak Spor Hangisi? En sıcak spor denildiği zaman akıllara gelen ilk spor türü güreştir. Güreş, fiziksel temasın yoğun olduğu ve büyük enerji harcayan bir spor dalıdır. Özellikle açık hava güreşi, sıcak havalarda gerçekleştiğinde vücut sıcaklığını artırabilir.
14-15 yaş grubu
Futbol, basketbol, voleybol gibi oyunlarla arkadaşlık, hayal gücü, takım olarak hareket edebilme ve iletişim becerileri gelişir. - Bu yaş grubu çok önemli olduğu için spor yapmayan çocuk varsa mutlaka bu yaşlarda en azından başlamalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Ergenlikte spor yapan çocuklar sporcu olmaya adım atar. Kazanma kavramından ise 18-21 yaş üstü elit sporcular için bahsedilir. Öncesi gelişim ve sporculuğa hazırlık dönemidir ve iyi bir sporcu olabilmek için 12-15 yıl sistemli ve bilimsel çalışma gerekir.
Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir. Yoğun ve fiziksel bir çalışma gerektiren okçuluk, futbol, kürek gibi sporlar ise çocuklara 12 yaşından itibaren önerilmektedir.
Isınmadan spor yapan kişilerde en sık kas ağrısı görülür. Bunun yanı sıra tendon, eklem ve bel-boyun sorunları da görülebilir. Herkeste farklı olmak üzere, omurganın spor sırasında oluşan strese dayanabileceği belli bir gücü vardır. Bu farkında olmadan aşılırsa belde bir takım patolojilerin oluşmasına yol açar.
ANTRENMAN ÖNCESİ ISINMA PROSEDÜRÜ
Isınma en fazla yaklaşık 10-30 dakika arasında sürmelidir. 10-30 dakikalık ısınma, haftada 4 antrenman ve 12 haftalık antrenman periyotlamasında totalde 12 saatlik bir egzersiz rutini içermektedir.
1. 12 yaşından küçüklerin tek başlarına fitness salonunu kullanması yasaktır. 2. 12-17 yaş arasındaki çocukların velileri tarafından yazılı izni ile kullanmalarına izin verilecektir. Her durumda sorumluluk veliye aittir.
“Yaşım ilerliyor, kaslarım eriyor, egzersiz yapmaya başlamak için geç mi kaldım?” sorusu aklınızı kurcalıyorsa, hiçbir yaşın geç olmadığı ve kas kütlenizi korumak için her yaşta yapılması önerilebilecek etkinlikler olduğunu unutmayın.
“Gençlerin gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi adına 14-15 yaşından önce fitness yapmaları uygun değil. İyi görünümlü bir vücut yapmak kısa sürede gerçekleşmez, öncelikle gençlerin bunu bilmesi gerekir. Sabırla düzenli antrenman yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü raporu göre yetişkin bir insanın haftada 150-300 dakika orta yoğunluklu bir aerobik fiziksel aktivite (yürüyüş, koşu, yüzme, kick boks, bisiklet, ip atlama vb.) yapılmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 ila 40 dakika arasına denk geliyor.
Kum Saati Tipi Vücut İçin Egzersiz Planı
Genellikle atletik yapılı olan bu tip için bokstan dansa sporun her çeşidi uygundur.
Genetik olarak aileden gelen özellikler, hormonlar, erişkinliğe kadar yapılan spor ve benzeri aktivitelerin yanı sıra beslenme de vücut tipi şekillenmesinde etkili olabilir. Vücut tipi doğru beslenme ve antrenman ile istenilen yönde şekillenebilir olsa da temelde aynı kalır.
December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir. Fitness kişinin kaslarını geliştiren, kas hacmini arttıran bir spor dalıdır.
Günlük yaşamda yaptığımız hareketler yeterli olmadığı durumlarda vücudumuzdaki kasların kuvvetini devam ettirmek için düzenli egzersiz programları uygulamamız gerekir. Öte yandan bir sporu aşırı derecede yapmak veya profesyonel sporlarla uğraşmak vücudun erken yaşlanmasına neden olur."
16-18 yaş arasındaysan üyelik sözleşmeni yasal velin yapmalı ve ayrıca ıslak imzalı bir izin yazısı vermelidir.
Spor sonrası soğuk duş almak, antrenman sonrası toksinlerin ve laktik asit birikiminin vücuttan atılmasına yardımcı olan etkili bir yöntemdir. Soğuk suyun uygulandığı bölgedeki kan damarları daralır, bölgeye daha fazla kan akışı sağlanır ve bu da vücudunuzdaki atık maddelerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
Isınma hareketlerinin en az 5 -10 dakika yapılması öneriliyor. Eğer yoğun egzersizler yapılacaksa, örneğin uzun parkurda koşu veya kardiyo gibi egzersiz rutinleri tercih ediliyorsa, ısınma süresi 15 – 20 dakikaya çıkarılabiliyor.
Spor sonrası birikerek kaslarda ağrıya sebep olan laktik asidi dağıtman için en etkili yol su içmekten geçiyor. Egzersiz sırasında ve egzersiz sonrasında bolca içeceğiniz su spor sonrası ağrılarınız için oldukça etkili oluyor ve ağrılarınızı en aza indiriyor. Hareket sonrası yaşanan ağrıların panzehiri yine harekettir.
40-50 YAŞ:
Kas ve kemikleri muhafaza etmenin en önemli yolu uygun egzersizler yapılmasıdır. Kalbinizi fazla yormayacak olan sporları tercih edebilirsiniz. Günlük 30-40 dakikalık yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi sporlar son derece idealdir. Bu yaşlarda çalışmaya başlamadan önce ısınma egzersizlerinizi ihmal etmemelisiniz.
Kalp hastaları ve kalp hastalığı riskinin yüksek olduğu kişilerde (ailesinde erken yaşta koroner kalp hastalığı olanlar, diyabetikler, yüksek kolesterol seviyesi olanlar, yoğun sigara kullanımı, hipertansiyon, obezite…)
December 4, 2022. Atletizme başlama yaşı, 10 ila 16 yaşları arasındadır. Bu yaşlarda atletizme başlayan kişiler 4 yıl boyunca kendini geliştirdikten sonra yarışmalara katılmaya hak kazanırlar. Yarışmalar katılmak için ortalama yaş 14 – 18 yaş arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri