Sindirim sistemini düzenler. Mide bulantısını kesmeye yardımcı olan tarçın çayı kusmayı önler. Gaz söktürücü özelliğe sahip olan tarçın çayı mide ve bağırsaktaki şişkinlik sorunlarını ortadan kaldırır. Kolesterol düzeylerinin dengede tutulmasını sağlar.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar
İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.
Tarçın, kan şekerini düşürür ve güçlü bir anti-diyabetik etkiye sahiptir. Tarçın, kan şekerini düşürücü özellikleriyle bilinir. İnsülin direnci üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra tarçın, kan şekerini başka mekanizmalarla da düşürebilir.
Hem yemeklerin hem de tatlıların önde gelen baharatları arasında olan tarçın, özellikle kış mevsimi ile birlikte göz önünde olsa da kendine has aroması ve içeriği sayesinde metabolizma düzenleyici, kan basıncını dengeleyici ve vücuda enerji verici bir etkiye sahiptir.
Tarçın, tip 2 diyabeti yönetmeye iki farklı şekilde yardımcı olur. Tip 2 diyabetlilerin kan şekerinde düşmeyi sağlayabilir. Bir de insülin direncini engellemeye yardımcı olur. Araştırmalar, tarçının açlık kan şekerini yüzde 29 düşürdüğünü belirtiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Sağlıklı kişilerde ve insülin direnci olanlarda yapılan çalışmalar, tarçın tüketmenin insülin duyarlılığını artırırken ve seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir.
Sağlıklı bir birey, tarçını aşırı şekilde tüketmeye başlarsa, çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Midesi zarar görebilir veya bağırsaklarda gaz oluşabilir. - Tarçın, önemli bir şeker düşürücüdür. Bu nedenle şekeri düşük olan kişilerin tüketmesi, vücutta bazı tahriplerin oluşmasına neden olabilir.
Tarçın, beynin hafıza ile ilgili hipokampus bölümündeki CREB proteininin değerini artırarak hafızayı güçlendiriyor. Konu ile ile ilgili araştırmayı yapan Kalipada Pahan tarçınla ilgili, “Hafıza ve öğrenme yeteneğini geliştirmenin en ucuz ve en basit yöntemlerinden biri düzenli olarak tarçın tüketmek.
Açıkta satılan ve Vietnam tarçını olarak bilinen tarçın, içinde kan sulandırıcı ve karaciğer enzimlerini artırabilecek bir madde olan kumarin bulunması sebebiyle iç kanamaya ve beyin kanamasına neden olabiliyor.
İçerdiği flavonoid ve fenolik asit sayesinde stresi azaltır. Sakinleştirici özelliği vardır.
Tarçın kokusundaki rahatlatıcı etki depresyon ve sinire iyi gelir. Özellikle stres nedenli depresyona karşı etkilidir ve keskin kokusu ile zihin açıcı doğal bir kaynaktır.
Tarçın, sindirimi ve dolaşımı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca muzun bir stres hormonu olan kortizolü daha az salgılaması ve yüksek triptofan içeriği ile serotonin üretimini artırması da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Bu sayede muz ve tarçın karışımı, geceleri uykuya dalmanızı oldukça kolaylaştırıyor.
Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
Tarçının cinselliğe faydaları
Sarhoş edici bir kokuya sahip olan bu kahverengi baharat aynı zamanda kan damarlarının genişlemesini sağlar ve hormonların salgılanmasını uyarır. Tarçın, tek başına veya diğer bitkilerle karıştırılarak infüzyon olarak alındığında afrodizyak olarak en etkilidir.
Antioksidanın yanı sıra C vitamini zengini olan limonlu tarçınlı su, bağışıklığı güçlendiriyor, enfeksiyon hastalıklarından koruyor. Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi hastalıklarda boğaz yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Limon ve tarçının birleşimi idrar söktürücü bir etkiye sahiptir.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Karaciğere zarar vermez. Çok küçük miktarda kumarin miktarı bulunduğu için karaciğere sıkıntı yaratmayacaktır. Bunun dışında, dengeleme ve diyabetten korunma amaçlı kullanmak istiyorsanız, sularınıza katmak istiyorsanız muhakkak Seylan cinsi tarçını tercih edin dedi.
Erdem Yeşilada, özellikle kış aylarında sıklıkla kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı tüketiminde insan vücudu için bazı riskler taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Yeşilada, "Tarçında bulunan 'kumarin' adlı madde kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabiliyor" dedi.
Rahatlatıcı bir etki yarattığı için stresi azaltabilir. Hafızayı güçlendirerek unutkanlığı azaltabilir ve Alzheimer hastalığına iyi gelir. Konsantrasyon ve dikkat eksikliği problemleri yaşayanlar için oldukça etkilidir.
Hafızayı güçlendirici etkiye sahiptir ve Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde etkin rol oynar. Diş eti hastalıklarına karşı tedavi edici bir etkiye sahip olan tarçın çayı diş çürüğü oluşumunu da engeller.
Tarçın ağaçları kabuklarından elde edilen bu baharat ağırlıklı olarak mutfaklarda, tatlı ve tuzlu yemeklerde, kahvaltılık gevreklerde, atıştırmalık ürünlerde, çay ve geleneksel yiyeceklerde aromatik bir çeşni ve lezzet verici olarak kullanılır.
Tarçınlı su kürü en fazla 15 gün boyunca uygulanmalı, daha sonra mutlaka ara verilmelidir. Aksi takdirde vücutta yarardan çok zararları ortaya çıkacaktır.
Bağırsak hareketlerinde yaşanan sorunlar için tarçın iyi bir kurtarıcıdır. Özellikle de bağırsaklarda meydana gelen mantar ve bakterilerle savaşan tarçın, şişkinlik ve hazımsızlık problemlerine de iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri