Tarhana çorbası gastrite iyi gelir mı? Tarhana çorbasını gastriti olan kişilere de önermiyoruz çünkü içerisinde asidik olan domates ve çeşitli baharatları bulunduruyor" dedi.
Mide dostu olarak bilinen tarhana çorbası hem lezzetli hem de çok sağlıklıdır. Tüketilmesi durumunda mide asidi önemli ölçüde dengelenir. Mide sağlığı açısından önem teşkil eden tarhana çorbasını tüketerek sindirim sistemine de olumlu etki edebilirsiniz.
Tarhana da yoğurt ve birçok bitki kullanıldığı için sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinir. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür. Kemik gelişimini destekler ve güçlendirir.
Tarhananın mideye iyi geldiği bilinir. Ancak tarhana çorbası, mide asidini dengelemede başarılı besinlerden biridir. Bundan dolayı da mide bulantısına iyi gelen çorbalar arasında yer almaz.
İlgili 20 soru bulundu
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Mide üşütmesine hangi çorba iyi gelir sorusunun yanıtı tavuk çorbasıdır. Başka hastalıklar için de önerilen bir çorbadır. Tavuk çorbası vitamin, antioksidan ve protein kaynağı olduğu için mide üşütmesine iyi gelir. Mide üşütmesine hangi yemek iyi gelir diyorsanız bol limonlu çorbanızı afiyetle tüketebilirsiniz.
Lezzetli olduğu kadar şifalı bir çorbadır. Yazın hazırlayıp kışın tükettiğimiz kimi zaman hasta olduğumuz zamanlarda da tükettiğimiz bir çorba olan tarhana her yöreye göre içinde farklı sebze ve baharatlar bulundurmaktadır. Ana malzemesinde değişmeyen un ve yoğurttur.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Her hasta olduğumuzda imdadımıza yetişen tavuk çorbası, birçok hastalığa iyi geldiği gibi bağışıklık sistemini toparlamasıyla da bilinir. Mide ve bağırsak problemlerinde de oldukça etkili olan tavuk suyu çorbalar, sizleri mide bulantılarınızdan da kurtaracaktır.
Tarhana ise probiyotik bakımından zengin bir besin olduğundan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yapımı oldukça kolay olan tarhana çorbası, yazın hazırlanır ve tüm kış tüketilebilmektedir.
Tarhana çorbası, besleyiciliği ve doyuruculuğu çok yüksek bir çorbadır. Hem kilo vermek hem sağlığını korumak isteyenler için idealdir. Çorba içindeki probiyotik bakteriler bağırsak sağlığını kuvvetlendirir; hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik gibi sorunları çözmeye yardım eder.
Tarhana Çorbası: Likopen açısından çok zengin olan bir diğer çorba ise, geleneksel tarhana çorbası olarak bilinir. Bağışıklık sistemini önemli ölçüde kuvvetlendirdiği için grip tedavisinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda da iştah açıcı bir özelliğe sahiptir.
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbasının bebek ve çocuklar için besleyici değerlerinin yetersiz olduğunu belirterek, hastalara da bu çorbanın içirilmemesi gerektiğini söyledi.
Mide ağrısına iyi gelecek pek çok gıda vardır. Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, "Kan şekerini çok hızlı yükseltip, hızlı düşüren buğday ununun tarhanada kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Fazla kilolu kişiler, diyabet hastaları, gastriti ve hipoglisemisi olanlar tüketmemeli" dedi.
KABIZLIĞI ÖNLÜYOR. Çeşitli sebzelerle elde edilen tarhana aynı zamanda tam bir bağırsak dostu. Gün içerisinde posa tüketimini arttırmak kabızlığı önlemede en önemli yollardan biri.
Tarhananın içindeki buğday kepeği maya bakterileri tarafından ön sindirime uğratıldığı için bu sorun da ortadan kalkar. Kepek bakteriler tarafından sindirilince içindeki besin unsurları insanlar tarafından faydalanılabilecek hale gelir.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Türkiye'de tarhana çorbası Türkiye'de Trakya bölgesinde ve Uşak, Edirne, Afyon, Çankırı, Malatya , Kahramanmaraş şehirlerinde ve Gediz, Beypazarı, Bandırma ve Gönen ilçelerinde ünlüdür.
Tarhana atıştırmalık bir cips olarak veya çorba olarak dört mevsim tüketilmektedir. Kendine has bir tadı ve aroması olan tarhanalar sade olarak veya isteğe bağlı olarak çeşitli dip soslarla tüketilebilir.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Reflüye İyi Gelen Çorbalar
Reflüyü geçiren çorbalar arasında kemik suyu, et suyu, köy tavuğu, brokoli, yayla, domates, mercimek, tarhana ve ezogelin çorbası bulunuyor. Yukarıda saymış olduğumuz çorbalar midenizi rahatlatarak reflüye iyi gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri