Tarhana çorbasının 100 gramında 60 kalori bulunmaktadır. Tarhana çorbasının 1 porsiyonu (250 gr) 151 kaloridir. 1 kepçe (150 gr) tarhana çorbası 91 kaloridir. Tarhana çorbasının 100 gramı 4.99 gram karbonhidrat, 2.3 gram protein, 3.29 gram yağ, 0.56 gram lif içermektedir.
Tarhana Çorbası Besin Değerleri
Orta porsiyon tarhana çorbasının sahip olduğu besin değeri ise şu şekilde listelenecektir: 12.47 gram karbonhidrat. 5.75 gram protein.
Yapım aşamasında beyaz un yerine esmer un kullanılması da kilo verdirme etkisini artıracağı bilinmektedir. Bir 200gr ölçüsünde bir kase tarhana çorbası sadece 108 kaloridir. Diyet yaparken tarhana çorbası içerek bağırsak düzeni sağlanarak ve sporla da destekleyerek hızla kilo verilebilmektedir.
Bununla birlikte tarhana iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle vitaminlerden tiamin ve piridoksinden zengindir, vücut metabolizmasının düzenlenmesini sağlar ve kilo kaybını destekler.
İlgili 34 soru bulundu
Tarhana çorbası tüketimi kabızlık tedavisinde önerilmektedir. Bağırsak hareketlerini düzenlemeye , metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcıdır.
Dolu dolu bir çorba kaşığı bulgur pilavı 23 kalori. Tepeleme çorba kaşığı bulgur pilavı 34 kalori. Büyük porsiyon yaklaşık 250 gramlık bulgur pilavı ise 286 kalori olacaktır.
Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Kemik gelişimine katkı sağlayarak daha sağlıklı bir iskelet yapısını hediye eder.
Öz. değerlendirilmektedir Ayrıca tarhana içerdiği lif açısından yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, damar hastalıklarının azaltılmasında da etkilidir.
Çorbanın eskiden beri bilinen ve yaygın olan çeşitlerinden tarhana ise kuru çorba sınıfına girer.
Tarhana, fermente sonucu elde edilen bir yiyecektir. Bu nedenle söz konusu yiyeceğin içeriğinde şeker ve gluten vardır. Doğal olarak çölyak hastalarının tarhana tüketmesi uygun değildir.
Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına ve sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur.
Tarhana çorbası hızlı bir şekilde yağ yakımını sağlar. Özellikle uyku da yağ yakımını arttırır.
Şeker Hastalığına İyi Gelir
Bu noktada şeker hastalığı ile uğraşan ve bu hastalığın etkilerini en aza indirmek isteyen kişiler için tarhana çorbasının son derece faydalı olduğunu ifade edebiliriz. Tarhana vücutta bulunan fazla tuzun atılmasını sağlar. Bu da insülin seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
Eğer doğru şekilde muhafaza ederseniz tarhana çorbasını yaklaşık 2-3 gün tüketebilirsiniz. Üstelik besin değerini kaybetmeden ve sağlıklı bir şekilde… Tarhana çorbasının aynı gün tüketilmesi önerilse de buzdolabında saklanabilir. Muhafaza etmek için bulunduğu tencere yeterli olacaktır.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
İçeriğinde probiyotik bakteriler, kalsiyum, B12 vitamini ve protein gibi besinler bulunur. Sebzeler: Tarhana çorbası, farklı sebzeler içerir.
1 tabak kuru tarhana kaç kalori? 1 Porsiyon (Orta) Kuru Tarhana 252,00 kaloridir. Kuru Tarhana içeriğinde 49,00 Karbonhidrat(g), 9,08 Protein(g), 1,58 yağ(g), 2,88 lif(g), 1046,25 Sodyum(mg), 320,25 potasyum(mg), 45,75 Kalsiyum(mg), 29,25 A Vitamini(ui), 7,31 C Vitamini(mg), 1,52 ve Demir barındırır.
Tarhana insan sağlığı için çok iyi olan hem probiyotik hem de prebiyotikler taşıdığı için sinbiyotik olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Özden Örkçü, “Kronik kabızlık ve inflamatuvar bağırsak hastalıklarında probiyotik olarak zengin besinlerin başında gelen ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana çorbası, lahana ve salatalık turşusu tüketimini tavsiye ediyoruz” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri