Yörelere göre değişmekle birlikte tarhana yapımı tarifi: Yoğurt, nane, buğday unu, kırmızı biber, yeşil biber, istenirse soğan iyice kıyılıp karıştırılır. Hamur hâline getirilen harç, bir kap içinde üstü örtülerek mayalanması ve kabarması için en az bir hafta bekletilir.
Soğan, biber ve naneyi mutfak robotundan geçirip iyice püre haline getirin. Ardından bu karışımı bir tencereye aktarın. Üzerine yoğurt ve tuz ekleyip karıştırın.
Tarhanaya neden yoğurt konur? Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
Toz tarhana, birçok yöremizde bu haliyle biliniyor ve tüketiliyor. Ana malzemeleri kimi zaman değişse de içine mutlaka; domates, etli kırmızı biber, yoğurt, un ve nane giriyor. Kimi zaman nohut ve mercimek ilave ediliyor. Mevsiminde hazırlanıp, kavanozlara doldurulup, çorba yapımında kullanılıyor.
Kırmızı ve yeşil biberler soğan sarımsak maydanozlar doğranıp tencere de 15 dakika 1 bardak su ile pişirilir. Ilık olduktan sonra rondodan geçirilir. Un ve 1 paket kuru maya eklenerek iyice yoğurulur. 1 gece kabarması için beklenir.
İlgili 31 soru bulundu
Süt, domates ve yumurta içermez. Doktorunuz bebeğinize tarhana verebilirsiniz dediğinizde verebileceğiniz bir çorbadır. Tuz ekleyerek tüm aile için pişirebilirsiniz.
Tarhana yapımında genellikle süt ve yoğurt kullanılır ama vegan tarhana yapmak imkansız değildir.
İçine bir diş sarımsağı küçücük doğrayalım, tuzunu bırakalım ve tarhanamızı ekleyelim. Karıştıra karıştıra kaynayana kadar karıştıralım, diğer yandan bir kase yoğurda bir yumurta kırıp el blendırıyla çırpıp, kaynayan tarhana çorbamıza ekleyelim. Beraberce bir taşım kaynayınca kasemize alalım.
Tarhana buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıdadır.
Tarhana yapımında kesinlikle hazır maya ve hazır yoğurt kullanmayın ki probiyotik olsun. Eğer tatlı bir tarhana isterseniz 3 gün sonra dökebilirsiniz.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Yoğrulan tarhana kocaman bir leğende 21 gün boyunca üzerine temiz bir sofra bezi örtülerek bekletilir. Bu 21 gün boyunca hamur halindeyken gün aşırı elinizi süt ile ıslatıp yoğurun, tarhanayı uyandırın.
Suyu ekleyip tarhanayı da (dilerseniz kuru yada yeşil biber doğrayabilirsiniz) koyup karıştırarak kaynatıyoruz. Tuzu sarımsağı ilave edip 10 dk daha kaynatıyoruz. Yumurtaları kırıp sarıları pişince çorbamız hazır.
Derin bir tencereye; en alta domates üstüne soğan Ve sarımsaklarımız, kabuğu soyulmuş-dilimlenmiş havuçlarımız, en üste kırmızı biberlerimiz Ve yeşilliklerimiz basılarak yerleştirilir. Üzerine 1 su bardağı su eklenerek, Tuz Ve baharatlarıda katılıp, tenceremizin kapağı kapalı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yıkadığınız buğdayı ayranın içine dökün. Ocağa alin kısık ateşte kaynayana kadar hiç bırakmadan karıştırın. Kaynayınca yine kısık ateşte ara ara karıştırarak buğdaylar yumuşayıp kıvamı katılaşana kadar işleme devam edin. Eğer kavanoza koyacaksanız sıcak sıcak hemen koyup ağzını sıkıca kapatın.
Üzerine tuzu, tarhana baharatını ve yavaş yavaş unu ekleyip, hepsini homojen olacak şekilde karıştırıp, 5 dk kadar yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra üzerini tepsiyle kapatıp, her gün 3 kez tahta kaşıkla karıştırarak tarhanamızı 1 hafta boyunca beklemeye alıyoruz.
Konya'nın bazı yörelerinde tarhana ayrandan yapılır. Yoğurttan koyu kıvamlı bir ayran hazırlanıp kaynatılır. İçine aşurelik buğday (dövme) konup, pişirilir. Sonra da top haline getirilip kurutulur.
Soğan kapya biber domates maydanoz nane nohut su tuzu bir tencereye alalım ve 45 dakika ocakta pişirelim. Sebzeler yumuşayınca blendırla ezelim, püre haline getirelim. Püremiz soğuyunca içine yoğurt ve un ekleyip güzelce yoğuralım. Üzerini bir bezle kapatıp güneş görmeyen bir yerde 14-21 gün arası her gün karıştıralım.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Nohut akşamdan ıslatılır. Ertesi gün az su katılarak nohut haşlanır ve diğer malzemeler domates, biberler ,soğan, sarımsak da az su ile haşlanarak robotta çekilir. Nohutta çekilerek bunlar hamur yoğuracağımız kaba boşaltılır. Maydanoz nane de robottan geçirilir eklenir.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Malatya Tarhanası
Kaynatılan buğday yoğurt, un, maya ve tuz ile homojen bir şekilde karıştırılır. Karıştırılan ürün 3 Gün teknelerin içine bez çuvallarda süzdürülür, ekşimesi ve mayalanması için bekletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri