Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Fakat zaten genellikle çoğu yörede tarhana ekşi olarak kullanılır. Yine de tarhanayı ekşi tattan arındırmak istiyorsanız, toz haldeki tarhanayı ıslatıp süzmeniz yeterli olacaktır. Eğer tarhanayı çorba haline getirdikten sonra ekşi olduğunu fark ettiyseniz çorbanın içine bir miktar havuç rendelemelisiniz.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor. Hamuruna emek karışan tarhana bir gece dinleniyor. Daha sonra şekil verilip, kurutuluyor. Kuruyunca da toz haline gelip, afiyetle yeniyor.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Kaynamaya başladığı zaman 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ardından da 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyin. Bunları çorbaya iyice karıştırın. Sonra sarımsakları ince ince dilimleyip çorbanın içine atın. Tuzunu da ilave edip biraz daha karıştırarak kaynatın ve sonra sıcak sıcak servis yapın.
Bir kilo göce, iki kilo yoğurt, iki kilo un, iki yemek kaşığı tuz birlikte yoğrulup ekşimesi için üç gün bekletilir. Bekletilen Afyon tarhanası hamurundan yemek kaşığı kadar parçalar alınıp bir bez üzerine dökülerek güneşte kurutulur.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
- Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
Ekşi tarhana, özellikle Antalya'nın İbradı- Akseki yöresinde yapılmaktadır. Ağustos ayı sonlarına doğru olgunlaşan ekşi dağ eriği, kullanılacak diğer malzemelerin oranına uygun olacak miktarda toplandıktan sonra kaynatılarak kabuğu ve çekirdeklerini ayırmak için süzekten geçirilir.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Tarhana otu sıklıkla tarhana yapımında kullanılır. Bunun yanında bitki kurutulduktan sonra kekik ve benzeri baharatlar gibi yemeklerde tercih edilebilir.
Eğer hamur çok cıvık olursa bir miktar daha un ilave edin ve ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar ekleyerek yoğurmaya devam edin. Hamurun kapağını kapatın, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. En az 3 gün boyunca günde 1-2 kez yoğurun ve hamurun ekşimesini (çürümesini) bekleyin.
Tarhana Katığı Karışık Baharatı 100 Gr Paket ürünü içerisinde; zerdeçal, zencefil, yenibahar, to biber, karabiber, tarçın, leblebi tozu, poy, kişniş, karanfil, nane bulunmaktadır.
Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz. Tarhananın daha koyu renkte olmasını istiyorsanız, hamuru yoğururken bir miktar domates ve biber salçası ekleyebilirsiniz.
Üzerini iyice kapatarak ( iki kat battaniye koymanız yeterli) ekşime süresini kendinize göre belirlemeniz gerekiyor. Ekşi severim diyorsanız 1 hafta ama normal olsun diyorsanız 5 gün yeterlidir. Kabardıkça arada yoğurmayı ihmal etmeyin kolay gelsin.
İster yaş olsun ister kuru tarhana çorbasını hızlı ve pratik bir şekilde 5 dk'da hazırlayabilirsiniz. Tek tapmanız gereken yaş veya kuru tarhanayı sıcak suyun içerisinde eritip, daha sonra kaynayan suyun içerisine atıp hızlı bir şekilde karıştırmak olacaktır.
AA'da yer alan habere göre yazın kadınlar tarafından yoğun bir mesai sonunda hazırlanan geleneksel Uşak tarhanası, her mevsim ilgi görüyor. İçerisinde kırmızı biber, soğan, nohut, un, yoğurt ve maya bulunan tarhana, ramazanda çok tüketilen lezzetler arasında bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri