İç Parazit uygulaması yaptırmazsanız: kedinizin ve sizin iç parazitlerden korunmamanız anlamına gelir. İç parazitler bağırsak ve mide başta olmak üzere karaciğer, akciğer gibi hayati organlarda yaşar ve sayıca artması halinde hem sizde hem de kedinizde ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.
İç ve dış parazit aşıları yapılmaması durumunda kedi veya köpeğinizle birlikte sizde parazitlere karşı savunmasız kalırsınız. İç parazitler özellikle mide, bağırsak ve karaciğer başta olmak üzere hayati organlarda tutunduğu için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Kedime dış parazit aşısı yaptırmazsam ne olur? Yavru ya da yetişkin olmaları hiç fark etmez. Çünkü tüm evcil kediler dış parazit aşısı olmalıdır. Oldukça bulaşıcı olan dış parazitlerin önüne geçmek için aşılarının yapılması gereklidir.
Sağlıklı bir hayat sürmeleri için her kedinin aşı takvimine uygun şekilde aşı olması gerekmektedir. Kedilerin aşılarının gecikmesi onları salgın hastalıklara, viral enfeksiyonlarına ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunmasız hale getirir.
Parazit türleri kedileri en çok etkileyen hastalıkların başında gelir. Hem iç hem dış olmak üzere farklı parazit türleri kedilerde görülebilir. İç parazitler dış parazite göre daha tehlikelidir çünkü iç organlara geçerek sağlık sistemi üzerinde çok fazla olumsuz etkiye sebep olur.
İlgili 33 soru bulundu
İç Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Dış Parazit Uygulaması (1.5 aylıktan itibaren her 3 ayda bir tekrarlanır.) Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.)
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Dışarı çıktığı zaman çok zorlanan kediler için evde uygulanabilecek iç parazit aşıları da bulunmaktadır. Bu aşıların mutlaka veteriner hekim önerisi doğrudan veteriner kliniklerinden temin edilmesi gerekir. Toz, sıvı ya da tablet formunda olan iç parazit aşılarının kedi tarafından yenmesi çok önemlidir.
Kısacası kediden parazit bulaşır mı? sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir.
Pire damlaları, pireleri öldürmek ve gelecekteki istilaları önlemek için kedilerin derisine uygulanan bir ilaç türüdür. Bu damlalar pireler için toksik olan ancak belirtildiği şekilde kullanıldığında kediler için güvenli olan aktif bileşenler içerir.
Hastanemizde Minnaklara yapılan ilk doz uygulamayı takiben 15 gün ara ile 2 dozun daha uygulanmasını (riskli ve şüpheli durumlarda tekrar sayısı 4-5 olabilir) ve 3 ayda 1 kez tekrarını önermekteyiz. Ayrıca tüm yaş guruplarından kedilere de her 3 ayda 1 kez, ömür boyu tekrarlanmasını önemle tavsiye etmekteyiz.
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Kedi pireleri kediler arasında sıkça görülen bir türdür. Kediniz dışarıya çıkıp eve geri dönüyorsa pire kapma ihtimali daha yüksektir. Ama kediniz evden çıkmıyor ya da yüksek katlarda oturuyor olsanız bile kedinize pire bulaşabilir.
Dış parazit damlaları özellikle pire ve kenelerin sebep olduğu, deride oluşan enfestasyonların tedavisi ve uzun süreli önlenmesi için yapılır.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Pireler ısırma esnasında taşıdıkları iç parazitleri de kediye bulaştırırlar. Gözle görülebilen büyüklükte parazit lerdir.
Kediler dış parazit kapabildiği gibi iç parazitte kapabilirler. Tam olarak bu yüzden de kediler için özel üretilmiş kedi iç dış parazit damlası gibi ilaçlar kullanılır.
Ücretsiz aşı yaptırma sorunuza gelecek olursak evet kedi aşılarınızı güvenli ve uygun bir biçimde belediyelerin veteriner hekimlerine devlet kliniklerinde yaptırabilirsiniz. Büyük şehirlerde daha çok devlet kliniği bulunsa da her şehirde bir adet devlet kliniği bulunmaktadır.
Kedi aşı fiyatları klinikten kliniğe farklılık gösterir. Ama genel olarak Karma aşı için ortalama 400TL, kuduz için 250TL, mantar için 500 TL, lösemi için ise 450 TL verilebilir. Bu fiyatlar yıllık olarak değişebilir.
Eczanelerde 3 lira civarında. lütfen veterinerinize danışın.
Genel olarak birçok hayvan sahibi, bu ilaçları sevdiği yemeklerle veriyor. Aynı zamanda kedinizin başını yukarıya kaldırıp baş ve işaret parmağınızı azı dişine yerleştirdikten sonra kedi iç parazit ilacını yutturabilirsiniz. Bu esnada hapı yutana kadar ağız bölgesini hafifçe sıvazlamalısınız.
Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar yıkama yapılmamalıdır. Aşının yapıldığı gün ve 3 gün sonrasına kadar kedinizin ıslanmasına veya üşütmesine engel olmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri