gardırop✅ (Doğru kullanım)
TDK imla kılavuzuna göre kelimenin doğru yazımı "gardrop" şeklindedir çünkü bu kelime dolap kelimesinden türememiştir. Gardrop kelimesinin kökeni Fransızca "garde-robe" kelimesidir ve "giysi muhafazası" gibi bir anlamı vardır.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
Gardrop kelimesi Türkçe'de "giysi dolabı" anlamına gelir. Fransızca garde-robe "giysi dolabı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca garde "koru" ve Fransızca robe "giysi" sözcüklerinin bileşiğidir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru bir şekilde yazılışı gökyüzü olarak öne çıkıyor. Yani ayrı yazmak yerine bitişik olarak ele alınması gereken Türkçe sözcükler içerisinde gelir. Eğer bu kelime ayrı şekilde ele alınır ise o vakit değişik bir anlam ortaya çıkmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Gardırop kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Gardırop kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı garde-robe şeklindedir.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Gardırop' şeklinde ifade edilmiş halidir. Özellikle aradaki sesli harf olan, 'ı' harfi gözden kaçırılmamalı ve mutlaka eklenmelidir.
Dolap kelimesi Türkçe'den Sırpça'ya “dolaf” ve Bulgarca'ya “dolap” şeklinde geçmiştir.
Zira akşam ve üstü şeklinde iki farklı kelime eşliğinde birleşmiş olan bir sözcüktür. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Akşamüstü' şeklinde birleşik olarak ele alınmasıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Ertuğrul Özpolat tarafından kurulan Gardrops, kullanılmayan kıyafetlerin ve aksesuarların satışına ve takas edilmesine aracılık eden bir girişim. Satıcılar, Gardrops mobil uygulamalarıyla satmak istediği ürünleri fotoğraflarını çekip siteye yükleyebiliyor.
Mobilya denilince ilk akla gelen ahşap mobilyadır. Özellikle, masa, sandalye, koltuk, dolap, karyola, komodin, kitaplık gibi konut donatılarında, çeşitli büro donatılarında, okul sıra ve masalarında çoğunlukla ahşap malzeme kullanılmaktadır.
✔✔DOLAPDA MI DOLAPTA MI? Doğrusu "dolapta" olmalıdır. Çünkü burada ünsüz yumuşaması vardır. Sonunda "P, ç, t, k" harfleri bulunan kelimelere yapım veya çekim eki getirilince sonundaki harfin "b, c, d, g, ğ' " harflerine sözleşmesine "ÜNSÜZ YUMUŞAMASI"denir.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
2. Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelimelerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, gâvur, karargâh, tezgâh, yadigâr, Nigâr; dükkân, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım; gülgûn, merzengûş; mahkûm, mezkûr, sükûn, sükût vb.
Dolabımı kelimesi ünsüz yumuşamasına uğramıştır. De bağlacı doğru yazılmıştır. Dolaptaki kelimesi sert ünsüz benzeşmesine uğramıştır.
Fransızca garde-robe "giysi dolabı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca garde "koru" ve Fransızca robe "giysi" sözcüklerinin bileşiğidir.
Farsça dol دول (çark) ve Farsça āb آب (su) sözcüklerinin bileşiğidir. Hocam, dolap kelimesi do - lap diye hecelenir. Bu kelimenin türemiş olabilmesi için do diye bir anlamlı kelime ve lap diye bir yapım eki olması gerekirdi. Böyle birşey mümkün olmadığı için dolap kelimesi basit bir kelimedir.
Cevap. Açıklama: ayrıca gardrop değil gardırop şeklinde yazılması gerekirdi.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri