Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
Tarım arazilerinin imara açılabilmesi için ise öncelikle tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
İlgili 40 soru bulundu
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz. Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir.
Tarlaya yapılacak inşaat 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor. Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
Araziyi hangi büyüklükte almak lazım? İmar geldiğinde arazi arsaya dönüşürken sahip olduğunuz alan %40'a kadar küçülür bu yüzden alacağınız arazinin bu kesintiden sonra bile inşaat yapılabilir büyüklükte olması gerekir.
İmarsız arsa alınır mı? Bir arsa veya toprak parçası ister imarlı olsun ister imarsız arsız olsun, kolayca satılabilir veya alınabilir . Yani satın almak açısından ve tapu işlemleri açısından bir toprağın imarlı veya imarsız olmasının farkı yoktur.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Büyükşehir belediyeleri imar planlama sürecine ilişkin olarak çevre düzeni planı ve nazım imar planı yapma yetkisine sahiptir. Büyükşehir belediyesi nazım imar planlarını şekillendirirken çevre düzeni planı ve varsa bölge planlarında yer alan kararlar doğrultusunda planlama alanında kalan araziyi düzenlemektedir.
İmar mevzuatına göre yan ve ön çekme mesafelerine uyulmadan yapılan yapılar da imar affı kapsamındadır. Yine köylerde tapulu tarla üzerine ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan bağ, bahçe evleri de imar barışı kapsamındadır.
İmar durum belgesi alma ücreti 66 TL'ye çıktı. Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL'den 11.75 TL'ye ulaştı.
Yapı ruhsatlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Alındığı tarihten itibaren 2 yıl içinde inşaata başlanması ve 5 yıl içinde bitirilmesi gerekir. Bu kuralın ihlal edilmesi halinde de ruhsat geçerliliğini kaybetmektedir. 5 yılı aşan inşaatlar için tekrar izin alınması gerekir.
Bu durum tarım arazisinin değerini arttırır. Ancak 1/1000 Uygulama imarı çıkmamış olduğundan, henüz yapılaşma izni yoktur. 1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
Tarlanın arsa cinsinin değişikliği işleminde; 1/1000 ölçekli bir imar planının olması gerekir, İmar yapılmaya müsait bir alana sahip olması gerekir. Bu şartlar altında tabuda yer alan tarla arsaya dönüşebilmektedir.
Tarlaya ev yapmak için tarlanın bağlı bulunduğu belediyeye başvurmak gerekir. Köy sınırları içine giriyorsa da İl Özel İdare'ye başvurmalısınız. Bu aşamada tarlanın tapusu, gerekli belgeler ve süreç ile tarla sahibi dışında başkası ilgileniyorsa tarla sahibinin vekaletnamesi istenmektedir.
Tarlaya bağ evi yapmak için öncelikle tarlanın imar iznine açık olması ve tarlaya bağ evi yapmak için gerekli belgeleri sağlamanız gerekmektedir: Tarlanın tapusu. Tarlaya bağ evinin yapılması için alınan izin belgesi. Tarlanın kanunda belirtilen şartlara ve gayrimenkul durumuna uygunluğunu gösteren belge.
-Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor. -Söz konusu tarlanın yola cephesi olması gerekmektedir.
1)Yapılmak istenen yapı, arazinin tamamının %5'ini geçmemelidir. Örneğin, 3000 metrekare bir tarlaya yapılacak olan yapı 150 metrekareyi geçmemelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur: Yapılan evin sadece oturum amaçlı olması gerekir. 2)Yapılmak istenen yapının 250 metrekareyi geçmemesi gerekir.
Köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya ortak yararlanmasına terk edilen mera zapt edilerek ev yapılması halinde faile 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası verilecektir.
Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir. 1945 yılında çıkan yasa öncesindeki, eski kullanım şeklinde ise 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alan olan 918,393 m2 için kullanılırdı.
Tarlaya ev yapmak için izin belgesinin nereden alınacağı da bir merak konusudur. Tarlaya ev yapmak için izin alınan kurumlar tarlanın bulunduğu bölgenin belediyesidir. İkametgah adresiniz ve arazinin kayıtlı olduğu belge ile birlikte doğrudan belediyeye başvurabilir ve izin belgesi alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri