Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
DOMATESİN ÇÜRÜMESİ NASIL ENGELLENİR? Market, pazar, manav gibi yerlerden aldığınız domateslerin, çürümesini önlemek için koparılan saplarının olduğu kısımları aşağıya gelecek şekilde bekletiniz. Bu sayede nem ve hava girişi engellenir ve domatesin çürümesi önlenmektedir.
Dip çürüklüğüne karşı alınabilecek önlemler ise, toprağa kalsiyum verilerek artırılmaktadır. Kalsiyumlu gübreler olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanması gerekmektedir. Domates dip çürümesi; toprak nemi dengede olması gerekmektedir. Çünkü, bu şekilde kalsiyum alımı düşmektedir.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Domates yetiştiriciliğinde bitkiler üzerinde ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınmalıdır. Bu devreye kadar çapa yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah renkteki pislikleri görülmektedir. Domates güvesi, domateslerin kurtlanarak pazar değerinin kaybolmasına sebep olur ve meyvede açılan galerilere sekonder mikroorganizmaların yerleşmesiyle çürümeler meydana gelir.
Hastalık, tarla koşullarında, özellikle bulaşık ve nem tutan topraklarda, yağışlı ve serin giden yıllarda çok büyük tahribat yaparak, şaşırtılan fidelerin tümünün kök ve kökboğazlarının çürüyüp ölmesine neden olur.
Hastalığın yeni görüldüğü bahçelerde kimyasal mücadeleye geçebilmek için ilkbaharda ağaçların dipleri açılarak kök ve kök boğazları incelenmelidir. Hastalık yeni başlamış ise hasta kökler kesilip, hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerler 750 g ardıç katranı+250 g göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
Güneşte veya ipte kuruttuğunuz domatesleri, cam kavanoza alın ve ağzını kapatın. Domatesleri serin, kuru ve güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir. Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar.
Salçalık domatesin sulama suyu miktarına ve hasattan önce kesilme zamanına duyarlı olduğu, son sulama uygulamasının hasattan 8 gün önce kesilmesi durumunda verimde büyük bir azalma olmaksızın kalite parametrelerinde iyileşmeye yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Domates: Karık yöntemi ile sulanır. Fidelerin dikiminden hemen sonra can suyu verilir. Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır.
Domates verimini arttırmak için gübreleme yapmak gerekli olmaktadır. Bununla birlikte iklim, toprak isteği, sıcaklık, toprak hazırlığı, sulama, çapalama ve bakım işlemleri de verimi arttıran diğer yöntemler olmaktadır.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
Bu sistem domateste önemli verim kayıplarına neden olan Domates Mildiyösü hastalığına davetiye çıkarmaktadır. İklim koşulları gereği İlçemizde Domates Mildiyösü Hastalığı riski bulunduğundan, üreticilerimizin yağmurlama sulama sisteminden vazgeçerek damlama sulama yapmaları yerinde olacaktır.
Kalsiyum eksikliğini gidermek için düzenli olarak gerekirse her sulamada Kalsiyum Nitrat gübresi uygulaması gerekir veya meyve üzerine 3–4 kez kalsiyum püskürtmek etkili olmaktadır.
Domateste kalsiyum eksikliğinin ilk belirtisi çiçek burnunda ortaya çıkıyor. Zaten bu nedenle kalsiyum eksikliğine bağlı hastalık çiçek burnu hastalığı olarak anılıyor. Domates çiçeklerinin ucunda açık renkli lekeler beliriyor. Sonra bu izler kahverengi ve siyaha dönüşüyor.
Sulama, domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.
Domateslerin oluşmaya başladığı ve destek aldığı dalları asla kesmemelisiniz.
Mildiyö (Phytophthora infestans)
Hastalığın her yıl görüldüğü bölgelerde sırık domates yetiştiriciliği yapılması tavsiye edilir. Hastalık etmeninin görüldüğü seralarda, kimyasal mücadele için hasattan 7 gün öncesine dek Moltovin* kullanılabilir.
Domates yapraklarında kuruma; Birçok sebebe bağlı olarak kurur ve kıvrılmalar olmaktadır. Toprak yapısı, iklim koşulları, sulama ve gübreleme gibi etmenler neden olmaktadır. Ekim yapılacak alanların kenarlarında başlamaktadır. Bu hastalıktan ilk önce yaşlı bitkiler etkilenmektedir.
Bitkilerde ortaya çıkan bu çürüme çeşidi, genellikle aşırı sulamadan kaynaklanır. Birçok kişi bitkilerini sıklıkla sulamanın onlar için en iyisi olduğunu düşünse de aslında durum bunun tam aksi olabilir. Burada atmanız gereken en önemli adım; bitkinizin toprağını değiştirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri