Tarlaya bungalov ev koymak istediğinizde, öncelikle izinlerin alınması için ruhsat başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. İzin sürecinde, tapu ve imar durumu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. İmar durumu ise prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır.
Bungalov tarzı evlerde yaşamak için bu yapıları uygun arsanız varsa kendinizde yaptırabilirsiniz. Bunun için arsanın bir bölümünün imara açık olması yeterli olmaktadır. Yetkili yerlerden gerekli izinleri aldıktan sonra arazinin % 5 lik bölümüne bungalov inşası yaptırabilirsiniz.
Bungalov tarzı evler bu arazilere yapılabilen küçük ama kullanışlı yapılardır. Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Ahşaptır herhangi bir yapı iznine gerek yoktur. Ya da işte belediye beton atılmadığı sürece size cezai bir işlem uygulamaz.
Bungalovu önemli kılan en önemli özelliği yapı ruhsatına gerek olmayışıdır. Tekerlekli, plakalı ve yere sabit olmayacak şekilde toprağınıza bungalov inşa edebilirsiniz. Bungalov için yapı ruhsatı gerekmiyor ancak elektrik ve su aboneliği almak istiyorsanız mecburen yapı ruhsatı almanız gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekiyor.
Bu tür evler genellikle doğal ve sakin bir çevrede, bahçe veya ormanlık alanlarda bulunurlar. Bungalov evler, şık ve rahat bir yaşam tarzını tercih eden kişiler arasında popülerdir. Şehirden uzak, doğal alanlarda bulunan ve imara açık bir arsanız varsa, bu arazi üzerine yapı inşa etme imkanınız vardır.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir. Ayrıca köy ihtiyar heyetinden izin alınmalıdır.
İMAR OLMAYAN YERE TİNY HOUSE YAPILIR MI? Tiny House için herhangi bir imar izni gerekmemektedir. O2-Tip Onay Belgesi şartı vardır. O2-Tip Onay Belgeli Tiny House'u tarla ya da imarlı arsa statüsündeki bir yere koyabilirsiniz.
“Bungalov ev nedir?” diye tatilseverler merak edebilir. Minimal düzeyde ihtiyaçları karşılayan bungalov evler, tatil ve bahçe evleri olarak tercih edilen yapılardır. Genelde bungalov ev ölçüleri 26 metrekare olarak belirlenir. 16 metrekare kullanım alanı, 4 metrekare banyo ve 6 metrekare balkon bulunur.
Farklı ağaç türlerinden yapılabilen ahşap bungalovların bu nitelikleri fiyatlara yansıyor. Ülkemizde genellikle bungalov evlerin fiyatları 2021 yılı için metrekare başına 2000 TL ila 5000 TL arasında değişiyor. Buna göre, 40 metrekare bir bungalov 80 bin ila 200 bin TL arasında hesaplanıyor.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Tarlalar , İmar Mevzuatında “imarsız arsa” olarak geçmektedir. Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Tarım arazisi kapsamındaki tarlaya ev yapmanın temel şartı inşa edeceğiniz ev arsanın yüzde 5'ini geçemez. Bununla beraber ikinci şart arsanız 5 bin m2'nin ne kadar üzerinde büyüklükte olursa olsun toplam inşaat 250 metrekareyi geçemez.
Tarlanıza yapacağınız her yapının (ev, depo, bağ evi, prefabrik ev, kümes, ahır) tarlanın parsel bitiminden 5 metre, yoldan 10 metre uzaklıkta inşa edilmesi gerekir. Tarlaya herhangi bir yapı inşa edebilmeniz için tarlanın imar durumunun olumlu olması zorunludur.
Konteyner yapılacak alanın, hisseli tapuda her malikin ortak kullanımına açık olup olmadığı belirlenmelidir. Ayrıca, konteyner yapımı için gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Bu izinler arasında yapı kullanma izni, çevre izni, yapı malzemelerinin uygunluğu, yangın güvenliği gibi belgeler yer alabilir.
Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor. Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
Bungalov evleri kiraya vererek düzenli bir gelir elde edebilirsiniz. Kiracı talebi ve kira fiyatları, kira getirisini etkiler. Kiracılar için cazip olan bir bölgede bulunan bungalov evler, kira getirisini artırabilir. Sonuç olarak, bungalov evler yatırım için potansiyeldir, ancak her yatırım gibi riskler taşır.
Bungalov evler yatırım için ideal mi konusu bağlamında incelenen kriterler göz önünde bulundurulduğunda; özellikle düşük maliyetler, doğaya uyumlu hızlı inşaat, enerji tasarrufu ve konforlu yaşam alanı açısından bungalovların, çok mantıklı bir alternatif gayrimenkul olabileceği açıktır.
Özellikle tatil beldelerinde ve doğal güzelliklerin olduğu yerlerde tercih edilen bungalov evler, oldukça kazançlı bir yatırım aracıdır. Ancak elde edilen kazancın yanı sıra, bungalov ev yatırımı da bazı riskler barındırmaktadır. Bungalov ev yatırımı riskli bir yatırım olarak görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri