Kek ya da tart yapmak için küçük bir kalıbınız yoksa büyük kalıplarınızı alüminyum folyoyla istediğiniz boyuta getirin.
Tart kalıbı kullanılmadan yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde pişirilen tartlar da var. Bunlara galette adı veriliyor. Buradan incirli galette tarifine ulaşabilirsiniz. Ayrıca tart hamuru ya da milföy ile hazırlayabileceğiniz ter çevrilmiş tartlar da var.
Eğer hamurunuz açılamayacak kadar sert ise, 5 dakika oda sıcaklığında bekletin. Ardından açmaya başlamadan önce merdaneyle üzerine vurarak biraz daha düz hale getirin. Vurmanın amacı da minimum temas ederek yine tereyağının erimesine engel olmak. 2-3 santim kalınlığa ulaştıktan sonra hamuru açmaya başlayabilirsiniz.
Üzerine ayırdığınız bezeyi açıp uzun şeritler halinde kesin ve harcın üstünü önce dik sonra yan olacak şekilde dizin. 175 derece fırında 25 dk kadar pişirin çıkarınca soğuduktan sonra ters çevirip kalıptan çıkarın.
Tart çeşitleri hazırlanırken kullanılan kalıpların pişirme öncesi yağlanması, kekin yapışmaması için önemlidir. Soğuk tariflerde ise streç film ile kaplanması tariflerinizin daha kolay çıkmasını sağlayabilir.
İlgili 15 soru bulundu
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Tart, içi dolguyla doldurulan bir pasta çeşididir ve üzeri tamamen açıktır. İsteğe göre meyve dilimleri eklenebilir. Tartın dolgu malzemesinde genelde pürüzsüz ve kremsi tada sahip olan kremalar tercih edilir. Tart ve turtanın en önemli farkı, tartın üzerinin açık, turtanın ise kapalı olmasıdır.
Tart kek kalıbı hazırladığınız hamurun eşit şekilde pişirilmesini sağlar.
Dilediğiniz zaman 170 derecelik fırında 35-40 dakika arası pişirebilirsiniz. Buzlukta dilediğiniz kadar kalabilir ani gelen misafire hemen pişirip servis edebilirsiniz servis sırasında üzerine pudra şekeri dökünüz. Afiyet olsun.
Tart Kalıbında Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle yumurtalarımızı ve şekerimizi büyükçe bir kaba alalım ve köpük köpük olana kadar çırpalım. Daha sonra geriye kalan malzemelerimizi ekleyerek çırpalım. Tart kalıbımızın her tarafını iyice yağlayalım.
7.Adım: Tart hamurunu önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, 20 dakika pişirin.
Ağızda dağılan hamur yapısıyla çok lezzetli bir tatlı pişirmenin ilk adımı da doğru bir tartolet kalıbı kullanmaktır. Doğru seçilmiş bir ürün ile özenle hazırladığınız hamurunuzu kusursuz bir şekil almasını sağlar. Tartoletinizin yanmadan, yapışmadan, dağılmadan tam kıvamında pişmesine yardımcı olur.
* İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayınız. Uygulama yapmadan once katı yağ ile hafifçe yağlayınız. Kalıplarla uygulama yaptıktan sonra doğal yapışmaz özelliğini korumak için kaynayan suya yaklaşık olarak 10 dk. süreyle daldırın. Bu işlem silikonun gözeneklerini açar ve emilen yağı temizler.
Silikon kek kalıplarını kullandığınızda fırında ısı ayarı değişimi yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor. Örneğin 20 dakika boyunca 180 derecede pişirdikten sonra ısı ayarını 200 dereceye alabilirsiniz. Bu ısı değişiminin silikon kek kalıplarına zarar vermediğini belirtelim.
Daha uzun süre kullanmanız açısından yağlı kağıt kullanmayı tercih edebilirsiniz. Alt tabanının genişliğinde ve şeklinde keseceğiniz yağlı kağıdı kek kalıbının zeminine yerleştirmek hamurun kalıptan dağılmadan çıkmasına yardımcı olur.
Elmalı turta Amerikan kolonilerinden önce uzun zamandan beri yenmiş olmasına rağmen ABD'de "tipik Amerikan" anlamında "Elmalı turta gibi Amerikalı" sözü söylenmektedir. On dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda, elmalı turta Amerikan refah ve ulusal gururun sembolü haline geldi.
Çap uzunluğuna göre boyutu belirlenir. Tart kalıbı 20 cm, 28 cm arasında seçenekler sunulur. Farklı boyutlardakilere sahip olarak o anki ihtiyacınıza uygun miktarda kek pişirebilirsiniz. Aklınızda “tart kalıbı ne kadar?” sorusu belirmiş olabilir.
Turta ve tart birbirine çok benzer hamur işlerinden olsa da aslında farklıdır. Turta tarifleri görünüş olarak tart hamurlarına benzese de üzerinin bölümlerle ya da tamamen hamur ile kapalı haline turta diyoruz. Tart ise içi meyve ya da krema dolgulu bir hamur işidir.
İlk olarak tartöleti ele almak gerekirse kısaca tartın küçük versiyonu diyebiliriz. Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyveler dizilir dolgu krema ile servis edebilirsiniz. Tartolet: Tek kişilik küçük boyutlar halinde hazırlanıp üzerine meyve dizilen dolgu kremalı tatlı.
Tart hamurunu önce yağlı kağıda sarıp, ardından streç filmle sıkıca sardıktan sonra derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz. Kullandığınız kuru bakliyatları bir kavanoz içinde saklayın. Bu iş için yıllarca kullanabilirsiniz. İstediğiniz çeşit tart kalıbını kullanabilirsiniz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Teflon kek kalıbı modelleri de granit olanlar gibi yapışma yapmadığından sıklıkla tercih edilir. Silikon kek kalıbı modelleri eğilip bükülebilmesi ile bilinir.
Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz. Bir kürdanı kekinizin dibine kadar batırıp çıkardığınızda, eğer kek pişmiş ise kürdan tertemiz bir şekilde çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri