Taşınma yardımı başvurusunun, tahliye kararının verilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde veya riskli yapı yıkıldıktan 3 ay sonra yapılması gerekir. Devlet taşınma yardımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.
Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir. Ödemesi bankaya yatan vatandaşlarımıza SMS gönderilmekte ayrıca ödeme durumu e-Devlet “Hane Başı Destek Ödeme Sonucu Sorgulama” sayfasından öğrenilebilmektedir. Hasarlı evler için taşınma yardımı yapılacak mı?
Depremzedelerin konutlarında tespit edilen yıkık/acil yıkılacak/ağır veya orta hasarlı yapılar için 15 bin TL taşınma yardımı yapılıyor. Başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. e-Devlet üzerinden "afetzede barınma desteği" sayfasına girerek başvuru gerçekleştiriliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşınma yardımının 28 Şubat 2023 hesaplara yatırılacağını duyurmuştu. Başkan Erdoğan, 6 Mart ( bugün) sona eren Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, depremzede vatandaşlara sağlanacak olan taşınma yardımı ödemelerinin başladığını söyledi.
Bekar afetzede, barınma desteği açısından kiracı kabul edilip, konut yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı ise 24.000 TL barınma, 15.000 TL taşınma desteği yardımı ödemesi yapılacak.
İlgili 40 soru bulundu
Ödeme yapılan vatandaşlarımıza SMS ile bilgilendirme yapılıyor olup, ödemelere ilişkin sorgulamalar e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmekte, ödeme durumu anlık olarak takip edilebilmektedir.
Riskli yapı raporu alınarak yıkılmasına karar verilen binalarda ikamet eden ya da iş yeri sahibi olanlar için devlet tarafından kira yardımı desteği verilir. Kiracı konumunda olanlar için sağlanan maddi destek ise taşınma yardımı olarak adlandırılır.
Taşinma Yardımı Kiracılara Destek İçin Veriliyor
Bunun için, uygun koşullara sahip olan kiracıların kira ve taşınma masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Taşınma yardımına başvurmak için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurmak ve ilgili belgeleri sunmak gerekiyor.
Belediye Nakliye Yardımı olarak sulanan nakliye kamyonları km mesafesine göre hesaplanarak maddi olarak belediyeden taşıma bedelini kendisi alır. Nakliye şirketlerine yakın iller için 3000-4000 tl cidarında uzak mesafeler için 6000-8000 tl gibi rakamlarla Şehirler arası evden eve nakliyat konusunda destek olunmaktadır.
15 BİN TL TAŞINMA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Konutları yıkık/acil yıkılacak/ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere 15.000 TL taşınma yardımı yapılıyor, barınma desteği yapılmıyor. Başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır. Taşınma desteği başvurusu için e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği Başvurusu" ekranına giriş yapıldıktan sonra T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılacak.
2023 taşınma yardımı miktarı, 1500-6000 TL arasında değişebilir. Yapılacak yardım miktarı taşınma mesafesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Taşınma yardımı hem belediyeler hem de devlet tarafından yapılır. 2023 taşınma yardımı miktarını alabilmek için ilgili kurumlara başvuru yapmalısınız.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın aile, eğitim, sağlık, engelli ve eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakit ödemeleri artık kolay ihtiyaç sahiplerine ulaşacak. Proje Haziran ayında başlayacak ve ödemelerin tamamı PTT KART ile alınabilecek.
12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır. Not: Konutları hasarlı olup konteyner talep eden vatandaşlarımız taşınma yardımı alabilecek ancak kira yardımından yararlanamayacaktır.
Aile Destek Paketi ödemeleri PTT şubelerinden yapılacak olup, e-Devlet üzerinden paranızın yatıp yatmadığını sorgulayabilirsiniz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulamak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Eğer kiracı, sözleşmede belirtilen koşullara uygun şekilde evi teslim ederse, ev sahibi herhangi bir tazminat talep edemez. Ancak, kiracı evi sözleşmede belirtilen koşullara uygun şekilde teslim etmezse, ev sahibi uğradığı zararların tazmin edilmesini talep edebilir.
Riskli yapıda ikamet eden kiracının veya sınırlı ayni hak sahibinin aynı bağımsız bölümden dolayı kira yardımı için başvurması durumunda, şartların sağlanması halinde hem malik ve hem de riskli yapıda ikamet eden kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kira yardımından faydalanabilecektir.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Bu soru, daha çok aynı taşınmazda hem oturma amaçlı konutu hem de iş yeri bulunan kişiler tarafından sorulmaktadır. Yasal mevzuata göre aynı taşınmazda bulunan ev ve iş yeri için iki adet kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilmesi mümkündür.
Kiracı taşınırken ev sahibinden para talep edemez. Kiracının bahsettiğimiz gibi taşınma masrafları ya da para istemek, kalan aylarda kira ödememek ve yeni evin depozitosunu almak gibi taleplerde bulunmasının hukuken bir dayanağı yoktur.
Kentsel dönüşüme tâbi olan bir konutta veya iş yerinde olan kiracıların mağdur olmaması için kendilerine uygun şartlar oluştuğunda kira yardımı ve taşınma yardımı verilmektedir. Bu yardımdan yararlanabilmek için kiracıların 6306 sayılı kanun çerçevesinde, anlaşma ile tahliye edilmiş olmaları gerekir.
Konutları yıkık/acil yıkılacak/ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere 15.000 TL taşınma yardımı yapılıyor, barınma desteği yapılmıyor. Başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Bakan Yerlikaya, selden ve su baskınında etkilenen ailelere toplam 15 bin liralık yardım yapılacağını duyurdu. Ancak henüz tarihi belli olmadı. Sel ve su baskınlarının hasar tespit çalışmalarına başlandı. Hasar tespit çalışmalarından sonra 15 bin TL'lik yardımın verilmesi bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri