Müessese: Tesis edilmiş, kurulmuş olan, kuruluş, kurum, müesseseye âit bina mânevî olarak yerleşmiş, topluma tesir eden fikir, düşünce, telâkkî anlamlarına gelmektedir.
Esas kelimesi kök, yapı ve temel anlamına gelirken, müessese de temeli atılmış ve inşa edilmiş olan kurum demektir. Kelimenin çoğulu ''müessesesat'' şeklinde yazılır. Günümüzde bu kelime daha çok çeşitli sektörlerde halka hizmet sunan firmalar için kullanılır.
Müesses kelimesi Türkçe'de "Kurulu, kurulmuş." anlamına gelir.
Müessese yeri ise açılan iş yerlerini ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumuna göre ise müessese yeri kelimesinin kurum, kuruluş ve işletme manalarına geldiği söylenebilir.
Bir toplumda eşgüdülmüş, örgütlenmiş, göreli bir bütün oluşturan düşünceler, inançlar, gelenek görenek ve davranışlarla özdeksel öğeler (yapılar, mallar, belgiler vb.) toplamı. Social institution.
İlgili 25 soru bulundu
Evlilik önemli bir müessese olduğundan tarafların evliliği konusunda içinden çıkılamaz durumunda hakim tarafından sorun çözümüne gidilmektedir.
Müessese; İktisadi devlet teşekkülüne ya da kamu iktisadi kuruluşuna bağlı işletme veya işletmeler topluluğudur.
TDK'ya göre bir anlamı daha var; “Aynı gaye üzerinde anlaşan ve birlikte çalışan kimselerin tümü.”
Gayrisıhhi İşyerleri Nerelerdir? Faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ya da doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek müessese demektir.
Ortaklık, evlilik, hukuk ya da mülkiyet gibi köklü yapıları barındıran, genel olarak devletle ilişkisi bulunan müessese kurum olarak bilinmektedir.
Hukuka aykırılığı sebebiyle idarenin iradesine bağlı olarak hukuk dünyasından silinmesi gereken bir işlemde, geri alma veya kaldırma işleminden evvel var olan durumun korunması gerektiğini belirten kuruma müesses durum denmektedir.
Müyesser kelimesi kolaylıkla ortaya çıkan demektir. TDK sözlük anlamı da kolaylıkla ortaya çıkan, kolaylıkla elde edilen şeklinde ifade ediliyor.
Sosyolojide ve siyaset biliminde müesses nizam veya kurulu düzen, bir toplumu, bir örgütü veya bir kurumu kontrol eden egemen sosyal grup olan elit grubu tanımlar.
Arapça Ass kökünden gelen muˀassasāt مؤسّسات “tesis edilmiş şeyler, kurumlar” sözcüğünden türetilmiştir.
Müsamahakar kelimesi, Osmanlıcadan günümüz modern Türkçesine gelmiş olup kendisine yapılanları tolere edebilme durumu yüksek olan kişiler için kullanılmaktadır. Müsamaha gösteren, sabırlı ya da ayrıcalık göstermemesi gereken olaylara ayrıcalık tanıyan kişiler için kullanılan bir sıfattır.
Müessese kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Müessese kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı muʾessese şeklindedir.
Lokanta ve kafeteryalar sıhhi müesseselerdir, sıhhi müesseselerin ne olduğundan ve nasıl açıldığını da (Bkz. İlgili yazımız) daha önce açıklamıştık.
Müessese; sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet teşekkülüne veya kamu iktisadi kuruluşuna ait olup, ona bağlı işletme veya işletmeler topluluğudur.
Sonuç olarak sıhhi müesseselerin ruhsatlandırılması ve denetimi belediye hudutları dahilinde belediyeler tarafından, belediye hudutları dışında kalan yerlerde ise il özel idareleri (ilçe belediye hudutları dışında kalan yerlerde ilçe özel idareleri de verebilmektedir.) tarafından yerine getirilmektedir.
Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi yerleri işletenler, konaklayanların getirdikleri eşyanın yok olması, zarara uğraması veya çalınmasından sorumludurlar.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müktesebat kelimesi, iktisap sözcüğünden türetilmiştir. İktisap kazanmak ve temin etmek anlamına gelirken, müktesebat da deneyim ve gözlem yoluyla elde edilmiş bilgiler ve kazanılmış tecrübeler demektir.
Kitin önemli polisakkaritlerden biridir. Eklembacaklılar tarafından dış iskeletin kurulmasında kullanılan ve mantarların hücre çeperini oluşturan karbonhidrata kitin denir.
Madde 21 – 1. Müessese Müdürü; müesseseyi, mevzuat hükümleri ile yönetim kurulu ve yönetim komitesi kararları doğrultusunda yönetir. 2. Müessese müdürü, idare ve yargı mercilerinde ve üçüncü kişilere karşı müesseseyi temsil eder. Temsil yetkisini gerektiğinde devredebilir.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Kanuna göre kesin evlenme engelleri hısımlık, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu nedenlerden birinin varlığı halinde kişinin evlenmesi mümkün değildir. Her nasılsa evlilik gerçekleşmiş ise bu evlilik mutlak butlan nedeniyle hükümsüz olup evliliğin iptali sonucunu doğuracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri