Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Kabak tatlısı, cildin parlak ve canlı görünmesinde de etkilidir. Bünyesinde barındırdığı A vitamini sayesinde göz sağlığına birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Beyaz kan olarak bilinen bağışıklık sistemi elemanlarının üretimini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bal kabağı, doğru tüketimle beraber kanser riskine karşı korur. Aynı zamanda içeriğindeki karotenoid, A ve E vitaminler sayesinde meme kanseriyle mücadelede önemli rol oynar. Tüketildiğinde A vitaminine dönüşen beta-karoten içeren bal kabağı, bağışıklık fonksiyonunu geliştirmede önemli rol oynamaktadır.
Fakat her şeyin olduğu gibi balkabağının da aşırı tüketimi yan etkilere yol açabilir. Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Karaciğerinizi korumaya yardımcı olur ve gençleştirir
Hepsi, balkabağının C vitamini ve beta-karoten gibi birincil antioksidanları nedeniyle vücut, ikincisini hastalıklarla savaşan A vitaminine dönüştürür.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer kabağı mutfağınıza sık sık konuk ederseniz, kalp hastalıklarını evinizden uzak tutmuş olursunuz. Antioksidan bir sebze olduğu için, kalbe giden damarları rahatlatır. Damar tıkanıklığını önler ve kalp krizi gibi sorunları engeller. Ağrı kesici özelliği olan kabak, aynı zamanda kalp çarpıntısına da iyi gelmektedir.
Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir.
Kan Basıncını Düşürür
Balkabağının önemli bir diğer faydası kan basıncını düşürücü etkisinin olmasıdır. İçerisindeki potasyum sayesinde, kan basıncının yükselmesini engeller ve tansiyonun yükselmesine izin vermez.
İçeriğinde bol miktarda; beta-karoten, C, K, E vitamini, magnezyum, fosfor ve demir bulunur, sağlığa birçok yararı vardır. Bununla birlikte bal kabağı, tatlıdan yemeğe birçok üründe kullanılabilir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı daha dirençli olması için kabak tatlısı tüketebilirsiniz. Bağışıklık sistemini her türlü mikroplardan korumaktadır. Doğal bir antioksidan olarak bilinen kabak tatlısı bağışıklık sistemine doğrudan olumlu etki eder.
Balkabağı, bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler vücudumuzdaki toksinlerin, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün yani kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardımcı olur.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Çok hızlı ishal yapan yiyecekler arasında en bilindik kaysı, ıspanak, kabak ve bunların yanında bol su tüketimi ishal oluşumunu hızlandırır.
Eğer diyet yapıyor ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bu süreçte kabak tatlısı tüketmenizde bir sakınca yok. İnce dilimlenmiş kabaklardan oluşan 1 orta porsiyonu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Genellikle Kasım ve Aralık aylarında tatlısı ile karşımıza çıkan bal kabağı hafif ve besleyicidir. Yüzde doksanı su olan bal kabağının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Farklı çeşitlerde sofralarımıza konuk olan bal kabağının sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir.
Balkabağının lif oranı çok yüksektir; tokluk sağlar ve kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önler. Balkabağı, mineral yönünden de oldukça zengindir; kalsiyum, magnezyum fosfor içeriğiyle kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
Balkabağı
Vücut direncini yükseltirken çok büyük oranda şekeri de yükselttiğinden şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor.
Rahatlatıcı etkisi vardır. Özellikle çekirdeklerini tüketmek rahat bir uyku uyumanızı sağlar. İçerdiği beta-karoten sayesinde kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Vücudunuzda oluşan yara ve iltihapların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar ve yaralarınızın mikroplardan arınmasına yardımcı olur.
Diyet yapan kadınlar kabağı mutlaka menülerinde bulundurmalıdır. İçerisindeki lifler kolesterolü düşürür ve sindirim sistemini destekler. Bağırsak hareketlerini düzenleyen lifler bağırsaklarda biriken toksinleri de temizler. Ayrıca bol miktarda antioksidan içerir.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Sofraların renkli yüzü olan ve kabakgiller ailesinin en tatlı besinlerinden bal kabağı, vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihabın iyileşmesine yardımcıdır. Faydaları saymakla bitmeyen balkabağı, nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, A,B ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir.
İçeriğindeki K vitaminin kan sulandırıcı etkisi vardır. yani kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylece damar tıkanıklıklarını önler. Beyinde pıhtı oluşması gibi ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri