Ay Bebek Beslenmesi. Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Tatlı patates kolay sindirilmesi ve alerji riskinin düşük olması sebebiyle bebeklerin beslenmesinde de kullanılabilir.
Tatlı patatesten bir dilim kesip soyuyoruz ve birlikte yarım bardak suda hașliyoruz. 10 dk yeterli oluyor. Biraz suyunu ayrı bir kaba alarak mixer ile sebzelerimizi güzel bir püre haline getiriyoruz. Tatlı patatesin hafif tatlı oldugundan bebeklerimizin bu mamayı seveceği garanti! Miniklerimize afiyet olsun!
Tatlı patates ne zaman ve nasıl ekilmelidir? Tatlı patates dikmek için en iyi zaman kuşkusuz ilkbahar ve yaz aylarıdır. Nisan ve Haziran ayları arasında, tabiri caizse, dikmek için ilk "döşeme" yapılır.
Sebzelerimizi minik minik doğrayıp üzerini 2 parmak geçecek kadar su dolduruyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Sebzeler yumuşayınca yağımızı ve irmiğimizi de ekleyerek karıştırıyoruz ve 3-4 dakika kadar daha kaynatıyoruz. Daha sonra blenderle eziyoruz ve ılımasını bekliyoruz. Afiyet olsun, bebişe.
İlgili 38 soru bulundu
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Nadir de olsa patates, alerjik reaksiyonlara neden olabilen bir sebzedir.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
▪️ PATATES: (TATLI PATATES DAHİL) Patates kabuğunda doğal olarak bulunan Clostridium botulinum bakterisi pişirme ile ölmekte ancak sporları hala pişmiş patateste bulunabilmektedir. Tekrar ısıtmak bu sporların açılmasına ve botulizme (zehirlenme) neden olabilmektedir.
Karaciğer yağlanması ve kalp krizi risklerini de önemli miktarda azaltır. Bilhassa cilt ve prostat kanseri riski de azalır. Tatlı patates, kolestrolü düşürerek içerdiği lif ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da katkı sağlar. Tatlı patates içerdiği yoğun miktarda lif ve antioksidan ile kabızlığı önlemektedir.
-sebze çorbası/püresi: sebze sularına tatlarıyla tanışması için 5 aylıkken az miktar başlanabilir. hafta: sebze çorbası: su, havuç, patates, kabak kapalı kapta pişirilir, tel süzgeçle ezmeden suyu alınır, irmik ilavesiyle (buna ek olarak pirinç de ilave edilebilir) tekrar 5-10 dk pişirilir.
Bebekler için ek gıdaya başlangıç en kolay püre tarifleri
Bu püreyi 6 aydan itibaren havuç ve patates, havuç ve karnabahar, havuç ve brokoli, havuç ve bezelye olarak da deneyebilirsiniz.
Patatesi buhar da haşlayalım. (su da haşlayacaksanız kabuklarını soyup öyle haşlayın lütfen). Daha sonra ezelim ve anne sütü ekleyip kıvamını açalım. Eğer ki formül mama kullanıyorsanız; 1 ölçek toz mamayı soğuyan patates püresine ekleyip ezelim ve ılık suyla kıvamını açalım üstüne 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyelim.
Patatesin ve diğer yabani akraba çeşitlerinin yeşil kısımları, yumruları ve meyvelerinde bulunan solanin, tüketim miktarına bağlı olarak ishal, kusma, mide bulantısı, karın ağrısına yol açabilmektedir. Bilgilendirme: Dünyanın 7. önemli gıda ürünü olan tatlı patates, yalnızca bir enerji kaynağı değildir.
Patates ve havuçlar küçük bir tencere içerisine konur üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç eklenerek 2 su bardağı su ile haşlanır. Sebzeler yumuşadıktan sonra kendi suyu ile birlikte tel süzgeçten geçirilir veya çatalla ezilerek ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenerek tuz ve salça kullanmadan bebeğe yedirilir.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır. Isınan yağda kızartılır.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Tatlı patates (Ipomoea batatas), Kahkahaçiçeğigiller familyasına ait, kökleri sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler.
Tatlı (kırmızı) patatesin faydaları
Çok önemli bir lif kaynağıdır. Vitaminlerin yanında lif, fosfor, bakır, manganez ve potasyum bulundurur. Oldukça faydalıdır. Klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır.
Tatlı patateslerin dış kabuğu da tüketime uygundur. Kabukları soyularak ya da kabuklu halde tariflerde kullanılabilirler. Tatlı patatesler tatlı ve tuzlu tariflerde tercih edilebilir.
Patates ezici veya bir çatalla püre kıvamına gelene dek ezin ve tekrar tencereye alın. Sütü, tereyağını, muskatı ve göz kararı tuz ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte 1-2 dakika kadar sütü hafifçe çekene dek pişirin.
Büyük bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, tatlı patatesler yüksek miktarda C vitamini içerirler. Sindirimi kolaydır, böylece bebeğiniz 6 aylıktan itibaren tatlı patates yemeye başlayabilir. Diğer bir avantaj da tatlı patateslerin tadının biraz şekerli olması ve böylece tatlı patates, takma ismi olmuştur.
Besin alerjisi belirtileri denilince dudak etrafında kızarıklık, egzama, kurdeşen, kakada kan görülmesi, düzelmeyen pişik, kabızlık, ishal, gaz ağrısı, alerjik şok gibi belirtiler akla gelmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri