Avokado sapı, olgun olup olmadığını belirlemek bir ölçüdür. Sapı çekin ve direnç yoksa çıkarın. Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir.
Doğal olgunlaşmayı hızlandırmak için ise bir kabın içine en az üç avokado koyun ve güneş alan bir yere yerleştirin. Bu yöntemle avokadolar 3-4 günde olgunlaşarak yenmeye hazır hale gelirler. Avokadonuzun yenilmeye hazır olup olmadığını anlamanın en iyi yolu ise dolgun uç kısmına hafifçe bastırmaktır.
Olgun avokado nasıl anlaşılır? Olgun avokado ele yumuşak gelmesinden anlaşılabilir, rengi parlak yeşilden daha koyu bir yeşile dönüşür ve sap kısmının olduğu tepeye bastırdığınızda kolaylıkla ezilir. Ham ve olgun avokadoyu dokunarak birbirinden ayıramıyorum derseniz bir bıçakla kesmeyi deneyin.
Olgunlaşmamış avokado yenebilir. Ancak çok önerilmez, kremsi ve lezzetli olgunlaşmış tadı olmayacaktır.
Avokadolar ızgarada da pişirilebilir. Bu özellikle mangalda yapılan etler için harika bir garnitür olur.
İlgili 38 soru bulundu
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Avokado Nasıl Seçilir? Olgunlaşmış ve yemeye hazır bir avokado biraz yumuşak olmalıdır. Üzerinde görünür biçimde koyu ve batık noktalar veya çatlaklar olmamalıdır. Avokado seçiminizi rengine göre yapmayın; çünkü bazı türler olgunlaşmış olsalar bile yeşildir.
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin. Avokadoların oda ısısında olgunlaşmalarını beklerken ise birbirlerine değdirmemelisin çünkü değdikleri noktalardan kararma yapabilir.
Sert bir avakadonun tadı acıdır, yenmez. Ağaçtan koparıldığında çok serttir (elma,karpuz gibi), olgunlaştığında ise kavun, şeftali, domates gibi biraz daha yumuşaktır. 1 hafta oda sıcaklığında bekletilen avakadonuz yumuşamaya ve rengi koyulaşmaya başlayacaktır.
Peki Avokado nasıl yumuşar? Avokadoyu aldıktan sonra bir kese kağıdının içine muz veya elma ile birlikte koyun. Muz veya elma gaz salınımına neden olan bir meyve olduğundan ışık geçirmeyen bir kese kağıdında saklayın. Avokadoyu yumuşatmak için en etkili meyve elmadır.
Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir. İlkbaharda ekilen avokadolar, Kasım ayında meyve vermeye başlar. Yaz aylarında tüketilen avokadoların birçoğu ise, ithaldir.
Meyveler Kasım – Ocak arasında olgunlaşır. -5°C kadar dayanabilen B tipi bir avokadodur. Yapraklarında anason kokusu mevcuttur. 4) FUERTE: Bu da ailemin favorisi, en lezzetli çeşitlerden biridir. İsmi İspanyolca güçlü kelimesinden gelir.
Adım: Keseye Avokado ile Elma veya Muz Ekleyin
Şimdi yeşil ve sert avokadonun olgunlaşmasını kolaylaştıracak yardımcı bir meyveye ihtiyacınız var. İhtiyacınız olan meyve elma ya da muz olabilir. Bu iki meyve etilen salınım yapmaktadır. Etilen salınım, sert ve ham meyvelerin yumuşaması için gerekli olan bir değişimdir.
"Yemeye Hazır” Verita Gurme Avokado, Hass cinsidir. Olgun mevyenin kabuğu siyaha yakın renktedir ve pütürlü bir yüzeyi vardır. Açık yeşil renkteki eti kremamsı bir yapıdadır. Bütün avokado cinslerinin içinde en zengin ve en lezzetli aromaya sahiptir.
Bebeğimize Ne Zaman Avokado Vermeye Başlayabiliriz? Bebeğe 6 aylık iken avokado verilebilir. Bebek için mükemmel denebilecek ilk gıda olan avokadoyu yalnız başına sunmak yerine, elma, şeftali, armut, muz püreleri veya yoğurtla karıştırarak sunmak, başarı ihtimalinizi arttırır.
😍 Hemen hemen her öğünde tüketebileceğiniz avokadonun en sağlıklı meyveler arasında yer aldığını da söyleyelim! Haliyle düzenli olarak avokado tüketmek, vücudunuza yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olarak kabul ediliyor.
Avokado ayrıca kan sulanmasını etkileyebilecek K vitamini içermektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar alan kişilerin K vitamini düzeylerini sabit tutmaları önemlidir. Bu nedenle, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan K vitamini içeren besinleri çok fazla tüketmek faydalı olmayabilir.
Kilo vermeye yardımcı bir özellik bu. Çünkü yediğiniz öğünün ardından uzun süre tok kalmanızı sağlar. Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz. Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz.
Avokado içerisinde bulunan mineraller ve doymamış yağ sayesinde kolesterol seviyesini düşürür. Ayrıca yine yağ yapısı sayesinde enerjiyi artırıcı özelliğe sahiptir. Yüksek oranda sahip olduğu lifli yapı sayesinde diyet yapanların göz bebeği olarak görülür çünkü tokluk hissi verir ve iştahı azaltan bir yapıya sahiptir.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor.
Ancak kesim yapıldıktan sonra belli bir süre zarfı içerisinde avokado tüketmek önemlidir. Özellikle soğuk havaya alışık olmayan bir meyve olduğu için, buzdolabında bekletilse bile yaklaşık olarak 2 veya 3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
Avokado kıvamında yumuşaklığa gelince tüketilmelidir. Yumuşamış avokado oda sıcaklığında en fazla 2-3 gün dayanır. Çok yumuşamış avokadoları almayın, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir.
Baş ve işaret parmağınızla avokadonun sapını tutun. Hızlı bir şekilde dışarı doğru çekin. Eğer avokadonun sapı sorunsuz bir şekilde kopuyorsa, yeterince olgunlaşmış demektir. Eğer sapı kopmuyorsa, henüz olgunlaşmamıştır ve yenmeye hazır değildir.
İç rengi açık yeşil olmalıdır. İç kısmı siyah veya kahverengi ise avokado yenmemelidir. Küçük, izole kahverengi renk değişikliği alanları şeklinde bazı küçük morluklar varsa, o kısımlar kesilerek tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri